MENU

Επί τόπου παραβρέθηκαν ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΕΠΟ, Ιάκωβος Φιλιππούσης, ο πρόεδρος της ΕΠΣ Φωκίδας Φάνης Αγγέλου, μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΣ Φωκίδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώργος Δελημούζος, ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής, ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών Ομάδων Κώστας Κωνσταντινίδης και ο τεχνικός διευθυντής εκπαίδευσης της ΕΠΟ, Κώστας Τσάνας.

Μέσω χαιρετισμού, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Παναγιώτης Μπαλτάκος υπογράμμισε την αξία τέτοιων συνεδρίων τονίζοντας: «Είναι υποχρέωση της ΕΠΟ να ασχοληθεί με την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Είναι βασικός πυλώνας για την ομοσπονδία ποδοσφαίρου, όπως βασικός πυλώνας μας είναι και οι Εθνικές Ομάδες, αλλά για να έχουμε καλές εθνικές θα πρέπει να αναπτυχθεί σωστά το ποδόσφαιρο και οι ποδοσφαιριστές από τη βάση. Αυτό το συνέδριο αποτελεί μια καινοτομία, μια πρωτοπορία και ενθαρρύνω και άλλους να την ακολουθήσουν, να λάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες και να κάνουν ανάλογα συνέδρια».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΠΟ, Ιάκωβος Φιλιππούσης τόνισε την αξία των αναπτυξιακών δράσεων: «Ανταποκριθήκαμε με ζέση στην πρόσκληση του προέδρου της ΕΠΣ Φωκίδας, κ. Αγγέλου. Το ποδόσφαιρο δεν είναι η βια οι χούλιγκανς και τα στημένα παιχνίδια. Το ποδόσφαιρο είναι το κορυφαίο παιχνίδι στον κόσμο και αφορά τη χαρά του αθλήματος. Αυτή τη χαρά θέλουμε να μεταδώσουμε με τις δράσεις του συνεδρίου. Το ποδόσφαιρο είναι χαρά για μικρούς και μεγάλους και μέσο προβολής αξιών όπως το fair play και αξιών που καταπολεμούν τον ρατσισμό και τη βία. Το ποδόσφαιρο είναι ο μικρός Γιαννάκης που είναι εδώ μαζί μας σήμερα. Όλα αυτά προσπαθούμε να αναδείξουμε σε τέτοιες δράσεις με τη συμβολή της UEFA, η οποία συγχαίρει τη διεξαγωγή τέτοιων συνεδρίων. Η παρουσία πανεπιστημιακών στο συνέδριο προφανώς αναβαθμίζει την αξία του, καθώς θα μπορέσουμε να δούμε και άλλες οπτικές του ποδοσφαίρου και εύχομαι πλήρη ευόδωση όλων των εργασιών».

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Φωκίδας, Φάνης Αγγέλου, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην έναρξη του συνεδρίου: «Αυτό το συνέδριο γεννήθηκε από την ανάγκη να ανπτύξουμε το ποδόσφαιρο στις μικρές ηλικίες δηλαδή στο βλαστοκύτταρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Η προσπάθεια διοργάνωσης του συνεδρίου άρχισε πριν αρκετούς μήνες και τελικά υλοποιήθηκε χάρη στις  συνέργειες μεταξύ όλων των φορέων, δηλαδή της ΕΠΟ, της ΕΠΣ Φωκίδας,  του Δήμου Δελφών και της περιφέρειας.

Ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών Ομάδων Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος στη δική του ομιλία τόνισε μεταξύ άλλων: «Εκ μέρους των Εθνικών μας Ομάδων σας καλωσορίζουμε σε αυτό το συνέδριο που έχει επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα παιδιά και τη σύνδεσή τους με το παιχνίδι γενικά και με το ποδόσφαιρο ειδικότερα. Το άθλημα, που μπορεί να τους προσφέρει χαρά, ψυχική και σωματική υγεία και να συμβάλλει στις ατομικές και κοινωνικές τους δεξιότητες. Στις Εθνικές Ομάδες δίνουμε την ανάλογη βάση και σημασία στα αναπτυξιακά τμήματα, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο και στελέχωση, όσο και σε κάθε είδους υποστήριξη, ώστε να αξιοποιούνται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τα ταλέντα και να προωθούνται, στον χρόνο που πρέπει, προς τα ανώτερα κλιμάκια».

Η 1η ομιλία του συνεδρίου ανήκε στην αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος περιφερειακής και οικονομικής ανάπτυξης Μαρίνα-Σελήνη Κατσαΐτη, η οποία μέσω μιας διεξοδικής και λεπτομερέστατης ανάλυσης, εστίασε και ανέπτυξε τις κοινωνικές διαστάσεις του ποδοσφαίρου καθώς και την αξία της περιφερειακής ανάπτυξης του. Το πρόγραμμα της 1ης ημέρας του συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την ομιλία του ΔΡ. Αθλητικής και βιώσιμης ανάπτυξης Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος παρουσίασε τους οικονομικούς και περιβαλλοντολογικούς δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

Με το πέρας των ομιλιών, ο εκτελεστικός διευθυντής της ΕΠΟ, Ιάκωβος Φιλιππούσης και ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών Ομάδων, Κώστας Κωνσταντινίδης χάρισαν μια φανέλα της Εθνικής Ομάδας στο μικρό φίλο του ποδοσφαίρου Γιάννη Παπαστεφανάκη, ο οποίος έδωσε το παρών στην έναρξη του συνεδρίου.

Mέσα από μια καθηλωτική ομιλία, ο Πρωταθλητής Ευρώπης 2004 και πρεσβευτής του προγράμματος της ΕΠΟ ποδόσφαιρο και ψυχική υγεία, Ντέμης Νικολαίδης, ο Αθλητικός Διευθυντής Ακαδημίας ΠΑΕ ΑΕΚ και πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Ηλίας Κυριακίδης, με κεντρικό παρουσιαστή του πάνελ τον δημοσιογράφο Στέφανο Αβραμίδη, συζητήθηκε η επίδραση του ποδοσφαίρου στην ψυχική υγεία των παικτών, καθώς επίσης αναλύθηκαν, επιστημονικά και βιωματικά τα ποικίλα οφέλη που προσφέρει το άθλημα ως μέσο ψυχικής ενδυνάμωσης και ευεξίας στον κάθε αθλητή.

Στο 41.10 του βίντεο, ο Ντέμης λέει:

«Όλα έγιναν όπως έπρεπε στο EURO, όλα τα παιδιά που έπαιξαν έδωσαν τα πάντα και παρά τον τραυματισμό μου το χάρηκα στον υπέρτατο βαθμό. 

Είναι ευαίσθητο και κρίσιμο κομμάτι της ψυχικής υγείας στους αθλητές τόσο εν ενεργεία όσο και μετά το τέλος της καριέρας του. Πλέον υπάρχουν ψυχολόγοι στις ομάδες και το κομμάτι αυτό δουλεύετε περισσότερο. Όλοι μας χρειαζόμαστε ψυχοθεραπεία για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε καλύτερα τις αποτυχίες μας».

Ντέμης: «Όλα έγιναν όπως έπρεπε στο EURO, όλοι έδωσαν τα πάντα και παρά τον τραυματισμό μου το χάρηκα στον υπέρτατο βαθμό»