MENU

Ανοίγεις το αθλητικό λεξικό για νέους παράγοντες. Στη σελίδα πέντε - ακολουθώντας τα: σελίδα ένα, εισαγωγή στο παραγοντιλίκι. Σελίδα δύο, πώς συντάσσουμε ανακοίνωση για τη διαιτησία. Σελίδα τρία, νομικές συμβουλές για να αποφύγουμε την τιμωρία, αφού συντάξουμε ανακοίνωση για τη διαιτησία και σελίδα τέσσερα, πώς επιλέξουμε συνεργάτες – έρχεται το τι να περιμένουμε όταν αλλάζουμε προπονητή.

Αναφέρει, λοιπόν, ο πάνσοφος συντάκτης του λεξικού για τον νέο προπονητή: Αλλάζει την ψυχολογία. Αλλάζει τη νοοτροπία. Αλλάζει την αγωνιστική ταυτότητα. Αλλάζει την λειτουργία του συνόλου. Αλλάζει τα αποτελέσματα. Μερικές φορές θα είναι το ένα, το δύο, το τρία, το τέσσερα ή το πέντε. Μερικές φορές θα είναι κάποια εξ αυτών, ιδανικά περισσότερα από δύο. Και μερικές φορές, θα βρεις έναν Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και θα αναρωτιέσαι ποιος Θεός σε ευλόγησε και γιατί εσένα!

Ο Ισπανός προπονητής έχει καταφέρει κάτι στον Ολυμπιακό, τον οποίο καμία στατιστική δεν μπορεί να αποδώσει: Τον έχει κάνει ομάδα. Μπορούμε να μιλήσουμε για νίκες και θα το κάνουμε. Μπορούμε να μιλήσουμε για την άμυνα και θα το κάνουμε. Μπορούμε να παραθέσουμε νούμερα αντίστοιχων περιπτώσεων και θα το κάνουμε. Αλλά με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε ένα κείμενο την εικόνα των ερυθρολεύκων στο γήπεδο εν συγκρίσει με την εικόνα που είχαν μέχρι να αναλάβει ο πρώην προπονητής της Σεβίλλης.

Δεν είναι το θέμα τα τρία συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα, ούτε η δυσκολία των αγώνων, κάτι που προφανώς και παίζει το ρόλο στη γενική αποθέωση που γνωρίζει. Τον Ολυμπιακό ανέλαβε ̇ είναι σχεδόν αυτονόητο ότι η αλλαγή της διάθεσης των ποδοσφαιριστών και μόνο μπορεί να φέρει σερί θετικών αποτελεσμάτων στους ερυθρόλευκους και σε οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα. Είναι σχεδόν αυτονόητο, αλλά είναι και η πραγματικότητα; Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνουμε πώς δεν είναι. Παρότι οι τρεις συνεχόμενες νίκες είναι… πατημένη κορυφή, οι τέσσερις ή οι πέντε και πολύ περισσότεροι οι έξι, που βάσει προγράμματος, είναι ρεαλιστικοί και εξαιρετικά πιθανοί στόχοι για τον Ολυμπιακό δεν είναι και τόσο συνηθισμένοι.

Και ο προηγούμενος προπονητής που είχε ανάλογο ξεκίνημα με τους ερυθρόλευκους είναι έκπληξη: Δεν είναι ο Τάκης Λεμονής, ούτε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ούτε ο Μίτσελ ή ο Όσκαρ Γκαρσία. Αν μπορεί να υπάρχει ευθεία σύγκριση αποτελεσμάτων και δυσκολίας των αγώνων, τότε πάμε σε Πάουλο Μπέντο!! Ο πίνακας θα μας βοηθήσει να δούμε τα καλύτερα σερί προπονητών του Ολυμπιακού, που ανέλαβαν μεσούσης της σεζόν, από το 2000 και μετά.  

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΣΕΖΟΝ

ΠΡΟΣΛΗΨΗ

ΣΕΡΙ

ΕΞΙ ΜΑΤΣ

ΠΡΙΝ*

Γιάννης Μαντζουράκης

1999-2000

10/4/2000

8+6 νίκες

6-0-0

2-2-1

Βίτορ Περέιρα

2014-15

8/1/2015

7 νίκες

6-0-0

5-1-0

Πάουλο Μπέντο

2016-17

8/8/2016

5 νίκες

5-0-1

0-0-2

Όλεγκ Προτάσοφ

2002-2003

9/2/2003

3 νίκες

4-0-2

3-2-1

Τάκης Λεμονής

2000-01

25/11/2000

3 νίκες

4-0-2

2-2-1

Όσκαρ Γκαρσία

2017-18

8/1/2018

3 νίκες

3-2-1

4-1-1

Μεντιλίμπαρ

2023-24

11/2/2024

3 νίκες (…)

3-0-0

3-0-2

* Ως πριν αναφέρονται τα τελευταία πέντε αποτελέσματα πριν αναλάβει!

** Ο Γιάννης Μαντζουράκης δεν έχασε ματς μέχρι να τελειώσει η σεζόν και ξεκίνησε και την επόμενη με έξι νίκες.

Τι έκανες, αλλά (και) με ποιον το έκανες!

Οι αριθμοί είναι παραπλανητικοί, είναι κάτι που όλοι γνωρίζουν, ειδικά όσοι θέλουν να τους χρησιμοποιούν προς όφελός του. Δεν αλλάζει προφανώς το γεγονός ότι ο Γιάννης Μαντζουράκης κέρδισε 14 συνεχόμενα ματς στον Ολυμπιακό, πριν έρθει η πρώτη ήττα ή ότι ο Βίτορ Περέιρα ακολουθεί στον σχετικό πίνακα με εφτά νίκες. Σημασία, όμως, έχει το ποιον κέρδισαν και πότε…

Ο Πορτογάλος τεχνικός, για παράδειγμα, ανέλαβε μια ομάδα στρωμένη, η οποία στα προηγούμενα ματς είχε μόλις μια ισοπαλία και το πρώτο του διάστημα αντιμετώπισε Ξάνθη, Παναιτωλικό, Τύρναβο (x2), ΟΦΗ, Βέροια, Ατρόμητο. Μόλις ήρθαν τα ντέρμπι και τα ευρωπαϊκό ματς, το σερί διακόπηκε βίαια. Τι ακολούθησε; Μία νίκη σε έξι ματς, όταν αντίπαλοι ήταν ο ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και η Ντνίπρο.

Κάτι παρεμφερές βλέπουμε και με τον Γιάννη Μαντζουράκη, σε μια εντελώς άλλη εποχή βέβαια. Διαδέχτηκε τον Αλμπέρτο Μπιγκόν, οπότε δεν βρήκε και ακριβώς εύφορο έδαφος, αλλά κατόρθωσε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα με το σερί των οκτώ νικών απέναντι σε Ηρακλή, Παναιτωλικό, Καλαμάτα, Άρη, ΟΦΗ, Ξάνθη, Παναχαϊκή. Το δεύτερο σερί του, στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν, ήταν για το κύπελλο Ελλάδας σε έναν όμιλο με αντιπάλους Αναγέννηση Καρδίτσας, Πατραϊκό, Εθνικό Αστέρα και Τρίκαλα και μετά από έξι ακόμα νίκες ήρθε η ήττα στην Βαλένθια.

Είδαμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, πριν εστιάσουμε στον προπονητή που τα είχε καταφέρει εξίσου καλά με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και είναι η έκπληξη: Ο Πάουλο Μπέντο. Ανέλαβε το καλοκαίρι του 2016, ενώ η παταγώδης αποτυχία με το πείραμα του Βίκτορ Σάντσεθ είχε κοστίσει στον Ολυμπιακό τους ομίλους του Champions League. Αποκλεισμός από τον τρίτο προκριματικό γύρο και ο Πορτογάλος κατευθείαν στα δύσκολα: Αποκλείει την Αρούκα με δύο νίκες, ξεκινάει το πρωτάθλημα με δύο σερί νίκες, ενδιάμεσα κερδίζει την Young Boys στον όμιλο του Europa League πριν έρθουν δύο σερί αρνητικά αποτελέσματα με ΑΠΟΕΛ και Λάρισα.

Πού καταλήγουμε; Εκεί που φαινόταν από την αρχή, αλλά και εκεί που δεν φαινόταν. Όχι, οι τρεις σερί νίκες σε αλλαγή προπονητή μεσούσης της σεζόν δεν είναι και τόσο συνηθισμένο φαινόμενο. Δεύτερον, δεν μπορεί να αποτυπωθεί η επιδραστικότητα του Ισπανού στο παιχνίδι και στην εικόνα του Ολυμπιακού, αλλά αυτό το ξεκαθαρίσαμε στον πρόλογο. Τρίτον, μόνο η πορεία του Πάουλο Μπέντο μπορεί να συγκριθεί ως προς τη δυσκολία των αγώνων και τέταρτον; Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι μόνο στην αρχή. Το πρόγραμμα του Ολυμπιακού είναι ευνοϊκό για να φτάσει τις έξι σερί νίκες, πριν αρχίσουν τα πλέι οφ και πριν την επόμενη φάση του Conference League. Είναι δεδομένο ότι το μέλλον θα μπορεί να κρίνει το παρόν! Αλλά είναι και δεδομένο ότι το παρόν αφήνει σημάδια αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον.

Όλοι τους και μόνος του!