MENU

#Το κίνημα της μπάλας

Υπάρχει καν θέμα συζήτησης για τον πολυτιμότερο παίκτη της αναμέτρησης; Ε, όχι δα! Ο Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι ήταν ο βασικός λόγος για τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου που πέρασε ο ΠΑΟΚ και για την ανάσταση που έζησε ο Παναθηναϊκός. Συμβολικό, αλλά όχι και μακριά από την πραγματικότητα. Ο Γολγοθάς από το 0-1 ως το 0-2 και από το 0-2 μέχρι την πρώτη (τη μικρή Ανάσταση με το γκολ του Λημνιού), η Σταύρωση που ετοιμαζόταν για τον διαφαινόμενο αποκλεισμό, όταν ο Κιρίλ Ντεσπόντοφ έστησε τη μπάλα στην άσπρη βούλα – γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς: Από όλους, ποιος περίμενε ότι ο Βούλγαρος θα αστοχούσε; Και τελικά, το ρολόι δείχνει 00.01 (σ.σ. παραλίγο και θα φτάναμε κι εκεί) και ο Πολωνός γκολκίπερ τρεις φορές κρατάει στην πρόκριση τον Παναθηναϊκό, πριν γλιστρήσει ο Σαμάτα και έρθει η πρόκριση!

#Το κίνημα της γκολάρας

Κάπως έτσι εμπνέονται οι σεναριογράφοι και γράφουν ταινίας, τις οποίες αργότερα κρίνουμε για κλισέ και μελόδραμα στο σενάριο! Η τέχνη μιμείται τη ζωή και το κινηματογραφικό βράδυ του Δημήτρη Λημνιού απλώς ξεκινούσε στο 129ο λεπτό του παιχνιδιού! Έπειτα από περισσότερες από δύο ώρες στην Λεωφόρο και ενώ φαινόταν ότι βρισκόμαστε στην εκπνοή του ματς, ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ πέτυχε το πρώτο του γκολ με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Απέναντι στην πρώην του ομάδα. Λυτρώνοντας τη νυν του ομάδα. Με εντυπωσιακό πλασέ στην απέναντι γωνία. Χωρίς να το πανηγυρίσει. Και αυτό ήταν απλά η αρχή του δράματος, αφού ακολούθησε το χαμένο πέναλτι, η λύτρωση από τον Ντραγκόφσκι, η πρόκριση, οι πανηγυρισμοί. Αν γραφόταν ποτέ σενάριο για την καριέρα του, αυτή η στιγμή θα ήταν το τρέιλερ.

#Κίνημα της φανέλας

Χωράνε και τα δύο χρώματα σε ένα πλυντήριο; Λογικά δε βάζεις μαύρα με τα χρωματιστά, ωστόσο η χθεσινή βραδιά άνηκε και στους δύο. Ο Παναθηναϊκός που έπεσε από την Ακρόπολη, βρήκε πορτοφόλι, μέσα στο πορτοφόλι είχε λεφτά, είχε κρυπτονομίσματα σε καλή αξία μεταπώλησης, και μερικά κουπόνια για να αγοράσει λάδι φτηνότερα, αλλά και ο ΠΑΟΚ που πήγε στην Λεωφόρο, και παρά την πρόκριση, βγαίνει ενισχυμένος σε σχέση με το πρόσφατο 1-4 από τον Ολυμπιακό. Οι πράσινοι παίρνουν μια πρόκριση, η οποία αν χανόταν θα τους βύθιζε σε εσωστρέφεια, και οι ασπρόμαυροι έχασαν μια πρόκριση, από την οποία βγήκαν με περίσσια αυτοπεποίθηση χάρη στην εμφάνισή τους. Συμπέρασμα: Καλά πλέι οφ να έχουμε!!

#Το κίνημα της παρέλασης

Είναι η μοναδική κατηγορία που μοιάζει να μην έχει άμεση σχέση με το παιχνίδι, όμως η μάχη των προπονητών είναι πάντα ενδιαφέρουσα. Ο Φατίχ Τερίμ τα έκανε «θάλασσα» στα 130 λεπτά αγώνα, αλλά διασώθηκε στις δηλώσεις του, ενώ με τον Ραζβάν Λουτσέσκου αποδείχθηκε ακόμα μια φορά ότι δεν πρέπει να τον φοβάσαι στα δύσκολα. Κατάφερε να συσπειρώσει την ομάδα του και να την κρατήσει ενωμένη έπειτα από την συντριβή από τον Ολυμπιακό, διατήρησε την εκπληκτική παράδοση που έχει στην Λεωφόρο και τόνωσε τη δική του αυτοπεποίθηση, αλλά και της ομάδας του ενόψει της συνέχειας. Διότι μερικές φορές το να πιστεύεις ότι μπορείς, είναι πιο σημαντικό και από το αν πραγματικά μπορείς!

#Το κίνημα της ατάκας

Εδώ ο Φατίχ Τερίμ τα πήγε καλύτερα. Και, φυσικά, όχι για το «παιχνίδι τελειώνει όταν ο Παναθηναϊκός πει ότι τελειώνει», παρότι ομολογουμένως είναι μια αρκετά εμπορική δήλωση, αλλά για εκείνη που έδειξε την πραγματική έννοια του αθλητισμού. «Λίγο ακόμα... Θέλω να πω κάτι ακόμα. Ό,τι και να κερδίσετε, ό,τι Κύπελλο και να πάρετε, δεν μπορείτε να το αλλάξετε με τίποτα με την υγεία. Είμαι πολύ στεναχωρημένος με αυτό που έγινε. Μακάρι να μην είχε πάθει τίποτα ο Μπάμπα κι ας μην παίρναμε την πρόκριση. Ελπίζω να γυρίσει καλά, είναι παίκτης που τον σέβομαι και μου αρέσει πολύ. Ευχόμαστε να βρει την υγεία του γρήγορα και να γυρίσει. Δεν αλλάζει αν είναι παίκτης του Παναθηναϊκού ή άλλης ομάδας. Η υγεία είναι πάνω απ' όλα. Εύχομαι να επιστρέψει γρήγορα».

#Το κίνημα της γκέλας (ή της βλακείας)

Είναι ο παίκτης που έχουν πέσει πάνω του οι προβολείς και εκείνος που έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος ευθύνης από όλους τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Είναι δίκαιο ή είναι άδικο; Ο Σαμάτα δεν είναι ο μόνος που έχασε πέναλτι, δεν ήταν εκείνος που έχασε τις ευκαιρίες να «κλειδώσει» η πρόκριση, ωστόσο ο τρόπος είναι εκείνος που τον καθιστά αποδιοπομπαίο τράγο. Το γλίστρημα λίγο πριν την εκτέλεση, η μπάλα πάνω από το δοκάρι και αυτοί οι παίκτες πάντα δέχονται την περισσότερη καζούρα. Μπορούμε, ωστόσο, να του δώσουμε και ένα άλλοθι επιπλέον. Με τον Μπαρτλομιέι Ντραγκόφσκι να έχει πιάσει, ήδη, τρία πέναλτι, ο Σαμάτα έπρεπε να εκτελέσει με ρίσκο για να βεβαιωθεί ότι θα τον νικήσει. Προσθέστε, δε, και το γλίστρημα και φτάνουμε στο αποτέλεσμα…

#Το κίνημα της εξέδρας

Όταν αντέχεις πάνω από τρεις ώρες να βλέπεις την ομάδα σου να μην παίζει καλά, να δέχεται γκολ που ισοφαρίζει το σκορ του πρώτου αγώνα, να δέχεται γκολ που σημαίνει αποκλεισμό και παρόλα αυτά παραμένεις στο γήπεδο, κάποιος Θεός θα σε λυπηθεί. Ειδικά, αν έχεις φάει και βροχή. Κάπως έτσι, όσοι έμειναν στο γήπεδο, έζησαν μια βραδιά από την οποία θα κάνουν καιρό να συνέλθουν… Παίκτες και οπαδοί εξίσου!

#Το κίνημα της εικόνας

Η τελευταία κατηγορία είναι και η πιο σημαντική. Ο Ράχμαν Μπάμπα είναι στο έδαφος, ο Γιώργος Βαγιαννίδης είναι στο έδαφος και το ιατρικό επιτελείο του Παναθηναϊκού έχει μπει στον αγωνιστική χώρο και προσφέρει τις πρώτες βοήθειες στον Έλληνα άσο. Μέχρι που ο Αλεξάντερ Γερεμέγεφ καταλαβαίνει ακριβώς τι συμβαίνει δίπλα του και αρπάζει τον γιατρό του Παναθηναϊκού για να σώσει τον άσο του ΠΑΟΚ. Δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια. Μόνο εικόνα.

 

Μια βραδιά, δυο ζωές!