MENU

Ας αρχίσουμε από τα πολύ βασικά. Όταν μία κυβέρνηση αποφασίζει, όποιος είναι απέναντι σε ό,τι εξήγγειλε η στρατηγική επικοινωνία του θα αφορά τον δικό του μικρόκοσμο και όχι την ουσία των πραγμάτων. Δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα και αυτό το καταγράφω γιατί διακρίνω διάφορες φωνές υπερβολής στον περίγυρο όλων των άλλων ομάδων πλην Ολυμπιακού.

Δύο είναι τα σημεία που θα σταθώ όσον αφορά στις αποφάσεις που ανακοίνωσε ο καλά διαβασμένος και σε ό,τι έχει να πει και στο πώς θα τα πει, Παύλος Μαρινάκης.

Αρχικά, πως με τις αποφάσεις στιγματίζει τον επαγγελματικό αθλητισμό, βγάζοντας την ουρά της Πολιτείας απ' έξω. Γνωρίζουμε καλά, πως το πρόβλημα δεν είναι ο επαγγελματικός αθλητισμός αλλά κάτι πολύ βαθύτερο. Είναι η παιδεία, η οποία αν ήταν σε σοβαρά επίπεδα και όχι πετσοκομμένη δεν θα ανεχόταν ουδέποτε η κοινή γνώμη συμπεριφορές παραγόντων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με τα μοτίβα τους και η έλλειψη δικαιοσύνης, μιας και σε ολόκληρη την κοινωνία άρα και στο ποδόσφαιρο γελάει ο κόσμος με το πώς λειτουργεί ανά περίσταση.

Όταν λοιπόν μία ελληνική κυβέρνηση επενδύσει σοβαρά στη παιδεία και αφήσει ελεύθερη τη δικαιοσύνη, μπορεί να κουνήσει το δάχτυλο σε όλους μας αν συνεχίζουμε να είμαστε κάγκουρες.

Το δεύτερο σκέλος, αφορά στο ξεκάθαρο γεγονός πως επί της ουσίας, ο Ολυμπιακός που διαχωρίστηκε είναι ο πλέον ευνοημένος της υπόθεσης γιατί έχει να δώσει τα λιγότερα εντός έδρας παιχνίδια στο διάστημα των δύο μηνών. Έχοντας παίξει τέσσερα εντός στο ξεκίνημα της σεζόν και με δεδομένο πως με την ΑΕΚ θα έπαιζε έτσι κι αλλιώς, θα πάει στο άδειο Περιστέρι, στο άδειο Βικελίδης, στο άδειο Απόστολος Νικολαίδης και γενικά, θα έχει αρκετά τουρνέ χωρίς πίεση.

Την ίδια στιγμή, ο ΠΑΟΚ καλείται να παίξει τα περισσότερα εντός χωρίς κόσμο, μέσα σε αυτά τα τρία ντέρμπι με ΠΑΟ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, μιας και θα μπει εμβόλιμη αγωνιστική εν τέλει και δεν το γλιτώνουμε. Και την ώρα που οι αντίπαλοι έχουν λάβει τα ποσά που αντιστοιχούν στο εντός έδρας ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, η ασπρόμαυρη ΠΑΕ θα χάσει περίπου 1,2 εκατ ευρώ από τα ταμεία της. Σήμερα είναι μόνο οικονομική η χασούρα, όταν θα κάνουμε ταμείο με τα αποτελέσματα, θα δούμε αν θα είναι και αγωνιστική.

Εννοείται πως και η ΑΕΚ μπορεί να πει τα δικά της, ο ΠΑΟ τα δικά του, ο Άρης που θα έχει τον ΠΑΟΚ χωρίς κόσμο. Όλοι θα βρούνε επιχειρήματα, αλλά του ΠΑΟΚ μου φαίνονται πιο τρανταχτά όσον αφορά στο αγωνιστικό.

Στο καθαρά εταιρικό, πώς να πείσεις τον ΑΕΚτζή που έχει 27 χιλιάδες διαρκείας να μη πάει στο γήπεδο εξαιτίας του Ολυμπιακού; Γιατί εντός γηπέδου, ο ΠΑΟΚ, ο ΠΑΟ, ο Άρης και η ΑΕΚ, δεν έχουν δημιουργήσει το παραμικρό χρόνια τώρα. Έκαναν την προσπάθειά τους και απέδωσε στα μέτρα του εφικτού. Ειδικά οι τρεις πρώτοι που στερούνται και εγκαταστάσεων, έχουν πετύχει ένα μικρό θαύμα. Και αναφέρομαι στον χώρο ευθύνης των ΠΑΕ, γιατί για αυτό ελέγχονται. Το τι συμβαίνει μακριά από τα γήπεδα, υπεύθυνη είναι η ελληνική αστυνομία.

Προφανώς η κυβέρνηση με τα μέτρα που έλαβε, δεν απευθύνεται σε αυτούς που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Την άσχετη μάζα ψάχνει που θα επιχειρηματολογήσει με αφέλεια και ελαφρώς χωριάτικα. Απλά αυτή η μάζα είναι πλέον το μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.

Βέβαια, σε όλα τα στραβά υπάρχει και ένα καλό. Πως ξύπνησαν τέσσερις ομάδες και προχώρησαν στην πρόταση μομφής για την προεδρεία της Λίγκας. Γιατί το εύκολο είναι να κατηγορούμε την κυβέρνηση που πρέπει να διαχειριστεί κάτι που δεν το θέλει, αλλά φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί οι ΠΑΕ – και κυρίως οι τρεις μεγάλοι – ανέχτηκαν τόσα χρόνια την τοξικότητα του Ολυμπιακού.

Και όχι μόνο την ανέχτηκαν, αλλά έβαλαν τον εκφραστή της πρόεδρο στον συνεταιρισμό.

Η απομόνωση όχι του ανθρώπου αλλά της νοοτροπίας που εκφράζει γενικά, είναι η απαρχή μίας καλύτερης μέρας. Οι τεχνητές κρίσεις που δημιουργούν επειδή δεν έχουν το 80-20, είναι το βασικό πρόβλημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Και όταν θα καταφέρουν να τον απομονώσουν, θα έχουν και το δικαίωμα να απευθυνθούν στην όποια κυβέρνηση, εφόσον κρίνουν τις αποφάσεις της άδικες.

Η ουσία λοιπόν είναι πως ναι μεν δεν υπάρχει καμία δικαιοσύνη σε αυτό που αποφάσισε η κυβέρνηση μετά από μία τεχνητή κρίση του Ολυμπιακού, αλλά οι βασικοί υπεύθυνοι που έγινε αυτή συνομιλητής τους είναι οι μεγάλες ομάδες που ανέχτηκαν τις συμπεριφορές ενός χυδαίου οργανισμού που πιστεύει πως είναι το κράτος.

Τουλάχιστον το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, δείχνει ως βασικό υπεύθυνο για την τοξικότητα που υπάρχει, αυτόν που πραγματικά την προκαλεί. 

Οι άδικες αποφάσεις και η απομόνωση του υπευθύνου