MENU

Ένα ατελείωτο, σχεδόν εκφοβιστικό, λευκό μωσαϊκό από 34.000 ομοιόμορφα ντυμένους ανθρώπους που ήθελαν να δείξουν με αυτόν τον τρόπο ότι είναι μία φωνή, μία γροθιά, μία ψυχή, ο 12ος παίκτης.

Μία έδρα, που έμοιαζε με ηφαίστειο, ένιωθες τις δονήσεις, τον παλμό, την λάβα, πολύ πριν το ξεκίνημα. 

Ένα γήπεδο - καμίνι, καμία άλλη ομάδα στα χθεσινά προκριματικά του Europa Conference League δεν έκοψε περισσότερα εισιτήρια από τους 33.573 που πλήρωσαν τον οβολό τους για να βρεθούν στο «Πόλιουντ» στο πλευρό της Χάιντουκ.

Μία αίσθηση ιερού καθήκοντος για επιστροφή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 12 χρόνια, ο αέρας να μυρίζει θειάφι και ντεσιμπέλ. Πολλά ντεσιμπέλ.

Μόλις ο διαιτητής σφύριξε για πρώτη φορά όλο το πέταλο της θρυλικής Torcida, πήρε χρώμα από ένα πελώριο κίτρινο καρτούν, θαρρεί κανείς πως ήταν ένας αγριεμένος Pac-man που απειλούσε να κατασπαράξει τους φιλοξενόμενους.

Έδρα. Γερή έδρα. Όχι σαχλαμάρες. Σαματατζίδικη, συμμετοχική, εκφοβιστική.

Σε ένα τέτοιο «μέτωπο» οι μουσαφίρηδες με τα μαύρα δεν ήταν παρά ένα τσούρμο «νεούδια». 

Ο Ντόμινικ Κοτάρσκι είχε όλα κι όλα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια στα γάντια του! Ο Κωνσταντέλιας τρία! Ο Κουλιεράκης ένα! 

Ο Φιλίπε Σοάρες είχε παίξει σε όλη του την καριέρα 79 λεπτά ευρωπαϊκών αναμετρήσεων! Ο 22χρονος Χάρης Τσιγγάρας έμοιαζε με πάλιουρα!

Σε ένα τέτοιο γήπεδο που κόχλαζε, σε ένα ματς δίχως αύριο, ο ΠΑΟΚ δεν είχε ούτε έναν 30άρη στην ενδεκάδα. Ούτε έναν! Όλες οι παλιοσειρές, ο Αντρέ, ο Σβαμπ, ο Τάισον, ο Σαμάτα ήταν όλοι πλάι στον Ραζβάν Λουτσέσκου, ως εφεδρείες για ώρα ανάγκης. 

Κι όμως, κανείς τους δεν μάσησε. Κανείς δεν ήταν λιγόψυχος. Κανείς δεν φοβήθηκε, δεν λάκισε, δεν ασχολήθηκε με το τι γίνεται έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Μία πρώτη μεγάλη νίκη, κι ας μην αποτυπώνεται πουθενά, σε κανένα σκορ, σε καμία στατιστική κατηγορία.

Μία βραδιά σκληραγώγησης, μία δοκιμασία εξέλιξης. Αυτό που στην κλήρωση έμοιαζε με κατάρα, μπορεί να αποδειχθεί ευχής έργον. 

Ο ΠΑΟΚ τράβηξε τόσο στον 2ο, όσο και στον 3ο προκριματικό γύρο τους δυσκολότερους αντιπάλους που θα μπορούσε να βρει στον διάβα του με τις πιο καυτές έδρες, όμως μέσα σε δύο βράδια, αυτό το άμορφο και ρευστό γκρουπ παιχτών σφυρηλατήθηκε πολύ πιο γρήγορα από ότι αν έβρισκε μπροστά του τίποτα «χωριά» και ταξίδια στην άγονη γραμμή σε γήπεδα με συγγενείς και φίλους.

Το 0-0 δεν είναι δίνει τίποτα σε κανέναν. Είναι ένα πρώτο μέρος ως… μη γενόμενο. Για να προκριθεί, ο ΠΑΟΚ πρέπει να κερδίσει στην ρεβάνς. Για να κερδίσει στην ρεβάνς, πρέπει να σκοράρει. Κι αυτό, τη δεδομένη στιγμή, είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Μετά από τρία επίσημα παιχνίδια, πρώτος σκόρερ του παραμένει ο κύριος… αυτογκόλ!

Συνάμα, όμως, αυτό το 0-0 είναι και κάτι. Είναι μία ένεση αυτοεκτιμήσης. Μία ανάσα αυτοπεποίθησης. 

Όσοι είναι εδώ, είναι εδώ γιατί το θέλουν. Αυτοί που ήθελαν να φύγουν, αποχώρησαν. Όσοι είναι εδώ, είναι εδώ για να παλέψουν. Είναι έτοιμοι να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν. Κι αυτή η τίμια προσπάθεια, αναγνωρίζεται.

Ο ΠΑΟΚ είναι αυτή τη στιγμή ένα απέραντο εργοτάξιο, ένα work in progress. Ο βασικός του φορ δεν μπορεί να παίξει προς το παρόν, πάνω ένα μισάωρο. Αυτός που προορίζεται για βασικός κεντρικός χαφ έπαιξε με μιάμιση προπόνηση στα πόδια του. Αυτός που αποκτήθηκε για ηγέτης της άμυνας ψάχνει κώδικα επικοινωνίας και συνεννόησης με τον παρτενέρ του, καθημερινά κόσμος φεύγει, κόσμος έρχεται. 

Μία εξαιρετικά σύνθετη καθημερινότητα, με 6 ξεχωριστές αποστολές επιβίωσης που πρέπει να βγουν εις πέρας. Μετά την τρίτη από αυτές, ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να είναι ζωντανός. Και μάλιστα πολύ πιο σκληραγωγημένος σε σχέση με αυτόν που ξεκίνησε…

Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...