Ο όρος «ανεπιτυχής χειραγώγηση ποδοσφαιρικού αγώνα» δεν είναι άγνωστος. Τον συναντήσαμε σε λίγες – αλλά σημαντικές – περιπτώσεις, σε φακέλους της Sportradar.
Οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν χωρίς περαιτέρω έρευνα. Κι όμως: Η Εταιρία Ανίχνευσης Στοιχηματικής Απάτης συστήνει πολύ πιο διεξοδική έρευνα όταν η προσπάθεια χειραγώγησης δεν στέφεται από επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι έγινε απόπειρα εκμαυλισμού ποδοσφαιριστών και κάποιοι αντιστάθηκαν.
Στην αναμέτρηση Βόλου – Λαμίας, οι δύο πρόεδροι των ομάδων αδυνατούν να τεκμηριώσουν την καταγγελία, αν και παραδέχονται πως ο στοιχηματισμός ήταν υπέρογκος και παράλογος. Είναι βέβαιο ότι η Sportradar θα στείλει έναν μεγάλο φάκελο γι’ αυτό το ματς και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι αρχές έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να τον διερευνήσουν.
Ο πρώην αθλητικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου είχε πει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρεί αδύνατη τη διερεύνηση τέτοιων φακέλων. Ενδεχομένως να είχε δίκιο. Οι αθλητικοί εισαγγελείς δεν έχουν στα χέρια τους τις κατάλληλες διεξόδους ώστε να ακολουθηθεί μία ανακριτική διαδικασία που θα καταστήσει ώριμη την ποινική δικογραφία. Αυτό αποδείχτηκε και στο Koriopolis και στην υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης που κατέπεσε σε συμμορία.
Το ζήτημα του παράνομου στοιχηματισμού συνδέεται απολύτως με τις παθογένειες της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ομως το πειθαρχικό μέρος αρκείται στην πιθανολόγηση. Οι αθλητικοί δικαστές με ενδείξεις και μόνον, μπορούν να καταδικάσουν μια ομάδα ή ένα φυσικό πρόσωπο.
Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα δεν έχουμε κάνει τίποτε. Συστήθηκε από το 2015 η Επιτροπή Δεοντολογίας και Ηθικής στην ΕΠΟ και μάλιστα με τακτικούς δικαστές. Υπάρχουν φάκελοι της Sportradar που αραχνιάζουν στα συρτάρια της εδώ και τρία χρόνια. Οι δικαστές αδυνατούν να τεκμηριώσουν τις εκθέσεις, διστάζουν να αρχειοθετήσουν, τα πρωταθλήματα ολοκληρώνονται και η πειθαρχική διαδικασία αλλοιώνεται.
Η στήλη έχει αναφερθεί στο παράδειγμα της Κύπρου, η οποία είχε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο από την Ελλάδα. Το έλυσε θεσμοθετώντας έναν πειθαρχικό κώδικα που προβλέπει το point system για κάθε φάκελο της Sportradar που φτάνει στη χώρα. Αν μια ομάδα έχει έναν φάκελο, υπάρχει επίπληξη. Αν έχει δύο, πρόστιμο. Αν έχει τρεις, αφαίρεση βαθμών.
Αυτή η τόσο απλή διαδικασία δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα γιατί αντιδρούν οι πρόεδροι των ομάδων. Ξέρουν ότι η στοιχηματική απάτη είναι τόσο διαδεδομένη που κάποιες ΠΑΕ θα πληρώσουν ακριβά το μάρμαρο.
Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος: Πλέον οι νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες διαθέτουν ένα λογισμικό το οποίο ενεργοποιείται όταν ένας ποδοσφαιριστής, ένας προπονητής ή ένας παράγοντας παίζουν στοίχημα την ομάδα τους. Αμέσως ειδοποιείται η πλατφόρμα ακεραιότητας και οι υπαίτιοι καλούνται να απολογηθούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Δυστυχώς – όπως είπαμε – αυτή η Επιτροπή κινείται με ρυθμούς χελώνας.
Για να καταστεί το προϊόν αξιόπιστο, πρέπει να υπάρξει τιμωρητική διαδικασία έναντι όσων εμπλέκονται σε παράνομους στοιχηματισμούς. Διαφορετικά το τέλμα θα διατηρείται.