MENU

Ολοκληρώθηκε το στάδιο της μίνι χειμερινής προετοιμασίας για την ΑΕΚ. Πλέον, ο χρόνος μέτρα αντίστροφα για την επανεκκίνηση των επισήμων υποχρεώσεων, καθώς σε λιγότερο από δέκα μέρες οι «κιτρινόμαυροι» θα μπουν ξανά στο γήπεδο για να αντιμετωπίσουν την Κηφισιά για το Κύπελλο και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν και τη διαδικασία των αγώνων πρωταθλήματος. Το πρόσημο από αυτή την προετοιμασία είναι αναμφίβολα θετικό.

Ο Αλμέιδα και το επιτελείο του δούλεψαν ξανά στα… κόκκινα με τους παίκτες τους. Ο Αργεντινός τους έβαλε σε συνθήκες μεγάλης πίεσης, διατήρησε τις σταθερές που δουλεύει από το ξεκίνημα της παρουσίας του στην ΑΕΚ. Οι παίκτες του ανταποκρίθηκαν ακόμα καλύτερα σε σχέση με την καλοκαιρινή προετοιμασία. Δείχνουν πλέον να έχουν πολύ υψηλό επίπεδο κατανόησης και σωματικής ικανότητας σε όσα ζητά ο προπονητής.

Και βέβαια, το δείγμα γραφής με τη βελγική Σερένγκ, ήταν εξαιρετικό. Κυρίως, επειδή η ΑΕΚ - με όποια πρόσωπα και αν κατέληγε να παίζει - προσπαθούσε να έχει την ίδια νοοτροπία μέσα στο γήπεδο. Να εμφανίζει τα ίδια θετικά στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει και δείχνει σταθερά πως έχει βρει την ταυτότητά της και προχώρα για την επίτευξη των στόχων της βασισμένη στις δικές της ποδοσφαιρικές αρχές. Ολη αυτή η εμπιστοσύνη που υπάρχει γύρω από τον προπονητή και τη δουλειά του είναι φανερό, πως προσθέτει αυτοπεποίθηση και ψυχολογία στην ομάδα.

Η ΑΕΚ έκανε ήδη το πρώτο βήμα

Γι’ αυτό άλλωστε εκτιμώ, ότι μολονότι η ΑΕΚ βρίσκεται στο -8 στο βαθμολογικό πίνακα, υπάρχει βαθιά πίστη στον κόσμο της - αλλά πιστεύω και συνολικά στην ποδοσφαιρική κοινωνία - πως η ΑΕΚ είναι η ομάδα που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα που υφίστανται τώρα και να είναι εκείνη που στο τέλος θα πανηγυρίσει τους τίτλους. Ωστόσο, είναι φανερό, ότι η ΑΕΚ θα πρέπει να κάνει και περαιτέρω κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί και να είναι ακόμα καλύτερη στο δεύτερο μισό της σεζόν, όπου εν τέλει θα κριθούν και τα πάντα.

Είναι νομίζω κοινή ομολογία, ότι η ΑΕΚ είναι καλή ομάδα. Αλλά επίσης είναι και μία ανάγκη που προκύπτει από τις εξελίξεις, ότι χρειάζεται κινήσεις για να γίνει ακόμα καλύτερη. Το πρώτο από εκείνα που χρειάζεται έχει ήδη γίνει με την απόκτηση του Φερνάντες, ενός παίκτη που έχω την πεποίθηση πώς μπορεί να κάνει τη διαφορά και να είναι ένα μεγάλο «όπλο» για την ΑΕΚ από δω και πέρα. Παράλληλα όμως, υπάρχουν και άλλα δεδομένα, τα οποία προκύπτουν στη διαδικασία.

Ηδη, η ΑΕΚ ολοκλήρωσε το φινάλε της σεζόν με μείον τρεις ποδοσφαιριστές και μάλιστα πάρα πολύ μεγάλης αξίας. Ο Ελίασον μάλιστα, θα αργήσει αρκετά να επιστρέψει και δεν χρειάζεται να φορτώνετε με κανένα άγχος, όταν έρχεται από τόσο σοβαρό τραυματισμό. Επίσης, υπάρχουν ακόμα πράγματα που παραμένουν ανοιχτά με τραυματισμούς, ενώ φάνηκε από την προετοιμασία πώς η ένταση που ζητά ο Αλμέιδα οδηγεί τους παίκτες στα άκρα και αυτό αναμφίβολα επιτάσσει να υπάρχουν πολλές και καλές εναλλακτικές επιλογές για να διατηρήσει η ΑΕΚ αυτή τη μορφή που είχε μέχρι τώρα.

Το πρόγραμμα για το νταμπλ

Αλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από δω και πέρα αρχίζει το πρόγραμμα να σφίγγει πολύ και να γίνεται ιδιαίτερα απαιτητικό με πολλά και δύσκολα παιχνίδια σε μικρό χρονικό διάστημα. Αρκεί να σας αναφέρω κάποια στοιχεία, που θα σας πείσουν απόλυτα. Στο πρώτο μισό της σεζόν, η ΑΕΚ μέσα σε 85 ημέρες κλήθηκε να δώσει 14 παιχνίδια. Δηλαδή έπαιζε ένα παιχνίδι την εβδομάδα ή για να είμαι ακριβής, ένα παιχνίδι ανά έξι μέρες.

Ουσιαστικά, παρά τις απώλειες που υπήρχαν κατά διαστήματα, ο Αλμέιδα ήταν πολύ πιο εύκολο να διαχειριστεί την κόπωση, τους τραυματισμούς και να έχει χρόνο να δουλέψει με την ομάδα του όπως εκείνος ήθελε. Στο δεύτερο μισό, για μία ομάδα που φιλοδοξεί να φτάσει ως το τέλος σεζόν και να είναι παρούσα στον τελικό της 20ης Μαΐου για το Κύπελλο, θα υπάρχουν 156 μέρες κατά τις οποίες η ΑΕΚ θα πρέπει να παίξει 30 πολύ απαιτητικά παιχνίδια.

Να στηρίξει την επένδυση της

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι η ΑΕΚ θα πρέπει να δίνει παιχνίδι ανά πέντε μέρες (5,2 για την ακρίβεια). Εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, ότι από αυτή τη μέρα που χάνουν οι παίκτες της ΑΕΚ, χάνεται μαζί και πολύτιμος χρόνος για την αναπλήρωση των δυνάμεων. Χάνεται χρόνος για την αποκατάσταση των ποδοσφαιριστών. Και με δεδομένο, ότι τα περισσότερα εξ αυτών των παιχνιδιών θα είναι πολύ μεγάλης βαρύτητας και με αντιπάλους από το πιο υψηλό επίπεδο της Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρχουν πολλές και καλές λύσεις.

Δεν χρειάζεται κανένας πανικός. Δεν υπάρχει λόγος η ΑΕΚ να μπαίνει σε διαδικασία πίεσης για όσα γίνονται, αλλά θα πρέπει να βρει τις κατάλληλες λύσεις έτσι ούτως ώστε να έχει επιλογές για κάθε ανάγκη που μπορεί να παραστεί. Είναι δεδομένο άλλωστε, πως όλες οι ομάδες του ανταγωνισμού θα προχωρήσουν σε κινήσεις ενίσχυσης προκειμένου να βγάλουν τη χρονιά σε όσο το δυνατόν πιο υψηλό επίπεδο. Η ΑΕΚ πρέπει να φροντίσει από τη δική της πλευρά να θωρακίσει την ομάδα της και να στηρίξει την επένδυση που έχει κάνει από το περασμένο καλοκαίρι.

Η ΑΕΚ είναι καλή, μπορεί να γίνει καλύτερη και στο φινάλε πρωταθλήτρια