MENU

Ηδη στην καταστατική της συνέλευση που θα γίνει το Φεβρουάριο, η Ομοσπονδία προβλέπει αυτή την Ενωση, σύμφωνα με τις επιταγές της FIFA και της UEFA. Προβληματισμός επικρατεί για τρία ζητήματα.

1.     Τι θα γίνει με τους μη εν ενεργεία διαιτητές. Ο κ. Μπαλτάκος είχε αναφερθεί μόνο σε εν ενεργεία αξιωματούχους της διαιτησίας  (διαιτητές, παρατηρητές και εκπαιδευτές).

2.     Τι θα γίνει με την υπάρχουσα Ενωση Διαιτητών, την πρώην ΟΔΠΕ. Πριν από μερικές μέρες ολοκλήρωσε τις εκλογικές διαδικασίες και συγκροτήθηκε σε σώμα.

3.     Τι θα γίνει με τον αθλητικό νόμο. Προβλέπει σαφώς και ρητώς την ύπαρξη της παλιάς Ενωσης Διαιτητών και καμιάς άλλης.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ έχει θητεύσει ως γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Διαθέτει πολιτική οξυδέρκεια και ξέρει να περιμένει. Αυτό ακριβώς έκανε και κάνει.

Ο Φεβρουάριος θα βρίσκεται στο στενό πυρήνα της προεκλογικής περιόδου και καμία κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει απέναντί της το ποδόσφαιρο, όταν μάλιστα η εγχώρια Ομοσπονδία στηρίζεται από τις υπερεθνικές. Αρα θα αφήσει τις εξελίξεις να κυλήσουν, να εγκριθεί το νέο καταστατικό της ΕΠΟ και κάπου στην άνοιξη θα πάρουν το δρόμο τους όσα αποφασίσει η ποδοσφαιρική κοινότητα.

Η παλαιά Ενωση Διαιτητών προχώρησε σε αυτοχειρία με ορισμένες επιλογές του παρελθόντος , οι οποίες φωτογραφίζουν την πρώτη παράγκα. Δεν έχει καμία δυναμική, βρίσκεται εδώ και χρόνια στο περιθώριο και το μοναδικό διαπραγματευτικό της όπλο είναι ο αθλητικός νόμος, ο οποίος όμως εύκολα αλλάζει.

Η ΕΠΟ οφείλει να απορροφήσει όχι μόνο την ΟΔΠΕ, αλλά και τους μη εν ενεργεία διαιτητές. Από τη στιγμή που θα δημιουργήσει μία νέα Ενωση Διαιτητών, μπορεί με άνεση να προβλεφθεί ότι τα σωματεία που θα την αποτελούν θα κατηγοριοποιούνται σε διαιτητές Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας, σε αντίστοιχους παρατηρητές – εκπαιδευτές και φυσικά σε μη εν ενεργεία διαιτητές. Όπως γίνεται παντού στην Ευρώπη.

Είναι προφανές ότι ο κ. Μπαλτάκος ευελπιστεί πως με τη λειτουργία της Ενωσης Διαιτητών, θα αμβλυνθούν και οι αντιθέσεις για την επαγγελματική διαιτησία. Ηδη συναντήθηκε με τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ενώ προανήγγειλε ραντεβού και με τις άλλες ομάδες της Super League 1. Γνωρίζει ότι η λεονταρισμοί που εκπορεύθηκαν από τη Λίγκα είναι άνευ αντικειμένου και μοιραία θα συνεργαστούν.

Υπάρχει όμως και η μεγάλη εικόνα: Τι θα συμβεί το 2024 με την αποχώρηση του ξένου αρχιδιαιτητή και κατά συνέπεια με τη μη έλευση ξένων διαιτητών στην Ελλάδα; Πως θα δημιουργηθούν συνθήκες ώστε η φίλαθλη κοινή γνώμη να εμπιστευτεί τους Ελληνες ρέφερι και ταυτόχρονα να υπάρξει ένας μηχανισμός παραγωγής νέων διαιτητών;

Αυτό είναι και το στοίχημα της ελληνικής διαιτησίας. Οι σχολές έδωσαν τη θέση τους στα σεμινάρια και δυστυχώς οι εξελίξιμοι διαιτητές είναι λίγοι. Και όσο δεν βλέπουν φως στο τούνελ, θα γίνονται λιγότεροι. Άρα δεν αρκεί η ντρίμπλα του Φεβρουαρίου και η διπλωματική δεξιοτεχνία του κ.Μπαλτάκου.   

 

Η ντρίμπλα Μπαλτάκου δεν αρκεί