MENU

Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που πιστεύουν στην ομορφιά των ονείρων τους! Στον οργανισμό της ΑΕΚ το κορυφαίο όνειρο της επιστροφής στα ιερά χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας, εσχάτως παίρνει «σάρκα και οστά».

Έπειτα από 19 χρόνια προσφυγιάς, η Ένωση επιστρέφει στο σπίτι της! Στο νέο υπερσύγχρονο γήπεδο της («OPAP Arena») που θα στεγάσει τα ξεσπιτωμένα όνειρα των απανταχού φίλων της ομάδας.

Την ώρα που ολόκληρος ο οργανισμός της ΑΕΚ μετρά αντίστροφα για την λαμπρή τελετή (30/9) των εγκαινιών της «Αγιά – Σοφιάς» και του πρώτου επίσημου αγώνα με τον Ιωνικό (3/10) το  SDNA  κάνει φλας – μπακ και καταγράφει το χρονικό, τα εμπόδια και τους σημαντικότερους σταθμούς της ανέγερσης του νέου σπιτού της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια και στα χώματα που έγραψε λαμπρές σελίδες στην ένδοξη ιστορία της.

 

10 Ιουλίου 2013: Ο Μελισσανίδης δίνει το σύνθημα!

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης ανακοινώνει την επιστροφή του στην ΑΕΚ και το μεγάλο του όνειρο:

«Ο στόχος μας είναι το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Να κτίσουμε το σπίτι μας ξανά εκεί που μεγάλωσαν γενιές και γενιές ΑΕΚτζήδων. Για να φτιάξουμε νέες γενιές. Και θα είναι ένα παλάτι.

Για την ιστορία και τον πολιτισμό. Και το πρώτο που θα γίνει θα είναι μουσείο και για την ΑΕΚ αλλά και για την προσφυγιά. Γι αυτούς τους στόχους, μπαίνω εγγυητής και μπροστάρης. Αλλά δεν είμαι μόνος. Έχουμε ξεκινήσει ήδη διαδικασίες».

 

29 Αυγούστου 2013: Η σύσταση της "Δικέφαλος 1924 ΑΕ"

Ανακοινώνεται η σύσταση της εταιρίας "Δικέφαλος 1924 ΑΕ", η οποία θα αναλάμβανε το μεγάλο project της κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Τα 16 ιδρυτικά μέλη της (και μέτοχοί της) οι Γιώργος Μελισσανίδης, Πέτρος Παππάς, Μάκης Αγγελόπουλος, Ηλίας Λιβάνης, Γιώργος Σκρέκης, Κωνσταντίνος Μαρινάκης, Ευάγγελος Ασλανίδης, Βάγια Βρεττάκου, Γιάννης Ολύμπιος, Απόστολος Πουλοβασίλης, Φώτης Παπαγεωργίου, Στέργιος Γαντζούλας, Κωνσταντίνος Κωτσάτος, Χαράλαμπος Κουτάς, Παναγιώτης Ζαχόπουλος, Ανδρέας Ανατολιωτάκης.

2 Οκτωβρίου 2013: «Οι Κυριακές μας πρέπει να επιστρέψουν εδώ!»

Η πρώτη παρουσίαση του γηπέδου έγινε στις 2 Οκτωβρίου 2013.

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης παρουσίασε στο Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας το νέο γήπεδο που οραματίζεται για την ΑΕΚ με το σλόγκαν… «Οι Κυριακές μας πρέπει να επιστρέψουν εδώ!».

Εκεί αναφέρθηκε ότι το γήπεδο θα έχει χωρητικότητα 32.000 - 33.000 θέσεις, θα πληροί τις απαιτήσεις για να χαρακτηριστεί ως γήπεδο κατηγορίας τέσσερα από την UEFA.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε έναρξη εργασιών στις αρχές του 2014 και ολοκλήρωσή του εντός διετίας.

Παρουσιάστηκαν οι πρώτες ψηφιακές εικόνες του γηπέδου, με βυζαντινά στοιχεία στην αρχιτεκτονική της εξωτερικής όψης, εμπνευσμένα από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης.

«Για εμένα δεν εννοείται ΑΕΚ χωρίς Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Φιλαδέλφεια χωρίς ΑΕΚ. Επιστρέφουμε στο σπίτι μας. Θέλουμε να χτίσουμε και πάλι στο σπίτι της ΑΕΚ. Θέλουμε να δώσουμε ζωή στην περιοχή, να φέρνουμε 1 εκ. κόσμο το χρόνο στην Νέα Φιλαδέλφεια.

 Οι Κυριακές μας πρέπει να επιστρέψουν και πάλι εδώ που τις ζήσαμε. Εδώ που μεγαλώσαμε. Από εσάς θέλω να ξέρω αν είστε δίπλα μας. Ζητάω την ομόφωνη έγκριση από εσάς για να ξέρω αν η ΑΕΚ και η Νέα Φιλαδέλφεια θα είναι και πάλι μαζί».

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ονομαστικά και επί της αρχής το σχέδιο που παρουσίασε ο Δημήτρης Μελισσανίδης και το πλάνο της «Αγιά - Σοφιάς» εγκρίθηκε ομόφωνα.

 

6 Νοεμβρίου 2013: Η επίσημη - μεγαλειώδης - παρουσίαση

Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία συνέδεσε τη μοντέρνα αρχιτεκτονική με τις παραδοσιακές ρίζες της Ένωσης, η "Αγια-Σοφιά" παρουσιάστηκε επίσημα.

Η συμβολική εισφορά 50.000 ευρώ του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι αίθουσες "Λουκάς Μπάρλος" και "Στέλιος Καζαντζίδης", οι Θύρες με τα ονόματα πόλεων της Μικράς Ασίας και το καλογυρισμένο τηλεοπτικό σποτ, με πρωταγωνιστή έναν συγκινημένο Κώστα Βουτσά, έκλεψαν την παράσταση. 

Μαζί φυσικά και η δήλωση του Τίγρη "όλοι μαζί θα σηκώσουμε ψηλά τα κιτρινόμαυρα τείχη, για την προσφυγιά, το Βυζάντιο και την ΑΕΚ"

 

25 Μαΐου 2014: Νέος Δήμαρχος Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας ο Βασιλόπουλος

Ο υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος Άρης Βασιλόπουλος κερδίζει τις δημοτικές εκλογές του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, επικρατώντας στο δεύτερο γύρο του παλαίμαχου παίκτη της ΑΕΚ Λύσσανδρου Γεωργαμλή.

Ο νέος δήμαρχος ήταν ο μόνος υποψήφιος που δεν ήταν προεκλογικά ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας του νέου γηπέδου.

 

Μάιος - Ιούλιος 2014: Η συμφωνία και η... "κωλοτούμπα"

Στις 29 Μαΐου 2014 οι εκπρόσωποι της ΑΕΚ συναντήθηκαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του Δήμου, κάνοντας δεκτά όλα τα αιτήματά τους σχετικά με κάποιες βελτιωτικές αλλαγές στο πλάνο του γηπέδου, κυρίως στο θέμα του πάρκινγκ και της δεντροφύτευσης σε άλλο σημείο του Δήμου με έξοδα του συλλόγου, προκειμένου το κόμμα να ψηφίσει το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί στη Βουλή και φάνγηκε να υπάρχει πλήρη συμφωνία.

Προϊόντος του χρόνου τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ... άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν να μην ψηφίσουν υπέρ του ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας - Αττικής, το οποίο περιλάμβανε τα άρθρα 81 και 82 για το γήπεδο της ΑΕΚ και το οποίο πέρασε τελικά από την αρμόδια Επιτροπή και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύο ημέρες μετά, παρά τη διαφωνία της (τότε) Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του ΚΚΕ.

 

24 Ιουλίου 2014: Η αντεπίθεση του Μελισσανίδη στο Ζάππειο

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης παραθέτει νέα συνέντευξη Τύπου στην Αίγλη του Ζαππείου, με σύνθημα «Η Αλήθεια για το Γήπεδο».

"Η ΑΕΚ δεν ζήτησε ποτέ να της χαριστεί γήπεδο ή να της δοθεί δωρεάν έκταση ή να της γίνουν διευκολύνσεις που έγιναν σε άλλες ομάδες. Η ΑΕΚ έχει δική της έκταση. Δεν ζητά κάτι από κανέναν. Ζητά από την πολιτεία να πράξει τα νόμιμα.

Για το γήπεδο της ΑΕΚ πάει να γίνει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος και αναρωτιούνται γιατί. Θέλουμε ο ΑΕΚτζής να μην είναι άστεγος και να χαίρεται την ομάδα του εκεί που την αγάπησε. Ο ιδεολόγος κόσμος της ΑΕΚ ήταν ο πρωταγωνιστής το 1999, όταν αψήφησε τις βόμβες του ΝΑΤΟ και στείλαμε μήνυμα σε όλον τον πλανήτη κατά του πολέμου", ανέφερε σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ.

 

Αύγουστος-Οκτώβριος 2014: Η έγκριση της πολεοδομικής αδείας

Στις 13 Αυγούστου 2014 κατατέθηκε στη διεύθυνση ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ ο φάκελος για την έκδοση της οικοδομικής άδειας της «Αγιά Σοφιάς».

Δύο μήνες αργότερα, οι άνθρωποι της ΑΕΚ πήραν στα χέρια τους την έγκριση της πολεοδομίας για τους όρους δόμησης, άδεια για εκσκαφές από την αρχαιολογική υπηρεσία και άδειες ηλεκτροδότησης και ύδρευσης του εργοταξίου.

Νοέμβριος 2014: Ρεκορ καθυστέρησης στην περιβαλλοντική μελέτη

Οι εκπρόσωποι της "Δικέφαλος 1924 ΑΕ" κατέθεσαν στο ΥΠΑΠΕΝ τον φάκελο της περιβαλλοντικής μελέτης για το νέο γήπεδο τον Νοέμβριο του 2014,. Χρειάστηκε να φτάσει ο Ιούλιος του 2015 (!) προκειμένου να ανακοινωθεί ότι θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, παρότι η προβλεπόμενη διαδικασία επέβαλλε την έναρξη της διαβούλευσης εντός τριών ημερών!

3 Ιανουαρίου 2015: Η προσφυγή του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και των «17» στο ΣτΕ

Ο Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Άρης Βασιλόπουλος, κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας - Αττικής (Ν. 4277/2014), που αποχαρακτήριζε έκταση του άλσους Φιλαδέλφειας και την παραχωρούσε για τα σχέδια κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Προηγήθηκε ένα επεισοδιακό Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που αποφάσισε με πλειοψηφία 18 ψήφων (και 5 αποχές) να εξουσιοδοτήσει "τον δήμαρχο Άρη Βασιλόπουλο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου". Λίγο καιρό νωρίτερα είχε κατατεθεί προσφυγή και από 17 κατοίκους της περιοχής.

 

Μάρτιος 2015: Το "ΝΑΙ" από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Πανηγυρική δικαίωση των θέσεων της ΑΕΚ για το γήπεδο, καθώς ο νόμος για την κατασκευή του κρίθηκε ομόφωνα ως συνταγματικός από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

 

18 Σεπτέμβρίου 2015: Νέο "μπλόκο" και παράταση της δημόσιας διαβούλευσης

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος, κατέθεσε αίτημα για παράταση της δημόσιας διαβούλευσης, το οποίο έγινε τελικά δεκτό από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και καθυστέρησε το project για άλλες 45 εργάσιμες ημέρες. Η απόφαση αυτή αιφνιδίασε τους διοικούντες την ΑΕΚ, καθώς πάρθηκε από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου μιας υπηρεσιακής Κυβέρνησης, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη Κυριακή των Εκλογών (της 21 Σεπτεμβρίου).

31 Μαρτίου 2016: Η πολυπόθητη υπογραφή

Ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Πάνος Σκουρλέτης, έβαλε την υπογραφή του στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για το γήπεδο της ΑΕΚ. 

 

Ιούλιος 2016: Κωλυσιεργία και αντίδραση 

Ενώ οι διοικούντες την ΑΕΚ περίμεναν ότι μετά την υπογραφή του Υπουργού για την ΜΠΕ οι εξελίξεις στο θέμα του γηπέδου θα "έτρεχαν", από την πλευρά του ΥΠΑΠΕΝ για πάνω από δύο μήνες δεν είχε προχωρήσει απολύτως τίποτα!

Βλέποντας αυτή τη στασιμότητα, η διοίκηση του συλλόγου έστειλε επιστολές στο Μέγαρο Μαξίμου, στο αρμόδιο Υπουργείο και στην Περιφέρεια Αττικής, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι το ζήτημα είχε και πάλι "κολλήσει" χωρίς κανένα σοβαρό λόγο.

25 Ιουλίου 2017: Βγήκε η οικοδομική άδεια

Οι «κιτρινόμαυροι» εκείνη την ημέρα μπορούσαν να υπερηφανεύονται πως έχουν στα χέρια τους την πολυπόθητη οικοδομική άδεια ανέγερσης του γηπέδου της Αγίας Σοφιάς στο οικόπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Το έγγραφο που αναζητούσαν τόσο καιρό οι διοικούντες του συλλόγου, βρισκόταν πλέον στα χέρια των ιθυνόντων της «Δικέφαλος 1924».

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ ανέφερε τότε: «Η ΠΑΕ ΑΕΚ και η Δικέφαλος Κατασκευαστική ΑΕ ανακοινώνουν με επισημότητα και υπερηφάνεια την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την κατασκευή του γηπέδου μας στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Μία μεγάλη, δύσκολη και εξοντωτική προσπάθεια και ένας συνεχής αγώνας υπομονής και ανυπέρβλητης αποφασιστικότητας, μέσα από εμπόδια εξωτερικών και εσωτερικών εχθρών που έμοιαζαν αξεπέραστα, αλλά που δεν ήταν δυνατόν ούτε να μας απογοητεύσουν, ούτε να μας λυγίσουν μπροστά στην ιστορική εντολή που είχαμε να εκπληρώσουμε, ολοκληρώνεται δικαιώνοντας την πίστη όσων από την πρώτη μέρα δούλεψαν για τον μεγάλο αυτό σκοπό.  

27 Ιουλίου 2017: Ο Αγιασμός πριν τις μπουλντόζες

Μόλις δύο μέρες μετά από την άδεια για την ανέγερση του γηπέδου,περισσότεροι από 8.000 φίλοι της ΑΕΚ, βρέθηκαν στα άγια χώματα για να κάνουν τον αγιασμό. Η περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά και η ευρύτερη οικογένεια της ΑΕΚ έζησε ξανά ένδοξες στιγμές του παρελθόντος.

"Να ευχαριστήσω όλο αυτό τον κόσμο, που πίστεψε στο δίκαιο αγώνα μας. Άλλωστε σ’ αυτή την ομάδα, τίποτα δεν χαρίστηκε. Τα τείχη της Αγιάς Σοφιάς θα είναι ψηλά και δεν θα πέσουν ποτέ ξανά. Θα είναι άτρωτα. Η φλόγα άναψε" τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην ομιλία του. 

 

3 Απριλίου 2018: Η πρώτη κερκίδα στην "Αγιά - Σοφιά"

Η ΑΕΚ έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες φωτογραφίες από την πρώτη εξέδρα της "Αγιά - Σοφιάς" που ξεκίνησε να «σηκώνεται» στο σημείο που βρισκόταν η παλιά θύρα 21.

Σεπτέμβριος 2021: Τα πρώτα καρεκλάκια στο νέο γήπεδο

Ξεκινάει η τοποθέτηση των νέων καθισμάτων του γηπέδου.  Μέσα σε λίγες μέρες, σχηματίστηκε ο Δικέφαλος Αετός, στην κεντρική θύρα απέναντι από τα επίσημα.

Εκεί, πλέον υπάρχει το 1924, το έτος ίδρυσης του συλλόγου, ενώ από κάτω με μεγάλα γράμματα γράφει ΑΕΚ. Στο πέταλο, υπάρχει ένα μεγάλο 21 με μαύρα καθίσματα, στην αντίστοιχη θύρα, εκεί δηλαδή όπου θα κάθονται οι οργανωμένοι οπαδοί του συλλόγου.

Παράλληλα, μία πολύ ωραία λεπτομέρεια, είναι ο Δικέφαλος αετός, ο οποίος υπάρχει στο κόρνερ που έρχεται από τη Δεκελείας. Εκεί, οι άνθρωποι του συλλόγου θέλησαν να κάνουν ένα πιο μεγάλο σήμα της ομάδας, σε αντίθεση με αυτόν που βρίσκεται στο κέντρο του γηπέδου, σε ένα ακόμη πολύ ωραίο σχέδιο.

 

Οκτώβριος 2021: Τέσσερις σπουδαίες μορφές στους πυλώνες 

Tέσσερις σπουδαίες μορφές της ιστορίας της ΑΕΚ θα βρίσκονται για πάντα στην "Αγιά Σοφιά", καθώς γίνονται τοιχογραφίες στους πυλώνες του νεόδμητου γηπέδου της Ένωσης με τον Σεραφείδη, να κάνει την αρχή.

Στέλιος Σεραφείδης, Κώστας Νεστορίδης, Μίμης Παπαϊωάννου και Θωμάς Μαύρος θα κοσμούν το εσωτερικό της "Αγίας Σοφιάς”, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Μάρτιος 2022: Μπαίνει χορτάρι

Με ανάρτηση της στα social media της ομάδας, η ΠΑΕ ΑΕΚ γνωστοποίησε πως οι εργασίες για την εγκατάσταση του χλοοτάπητα στο νέο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια, την «OPAP Arena - Αγιά Σοφιά».

 

Μάιος 2022: Το γλυπτό του Δικέφαλου Αετού 

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Ούγγρος γλύπτης, Γκάμπρο Μικλός Στζόκε, ο οποίος έχει αναλάβει και τελειοποιεί τον εντυπωσιακό ατσάλινο Δικέφαλο Αετό που θα δεσπόζει στη μεγάλη πλατεία μπροστά από την «ΟPAP Arena».

19 Σεπτεμβρίου 2022: Τα εγκαίνια της υπογειοποίησης

Η υπογειοποίηση της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου στη Νέα Φιλαδέλφεια, ένα έργο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λειτουργία του νέου γηπέδου της ΑΕΚ και η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου οδικού δικτύου στην περιοχή, επισημοποιήθηκε με κάθε λαμπρότητα.

24 Σεπτεμβρίου 2022: «Όλοι στο Ναό, η καρδιά μας στη θέση της»

O χρόνος μετρά αντίστροφα για την μεγάλη επιστροφή της ΑΕΚ στο σπίτι της (30/9) και η «Ένωση» έκανε κάλεσμα στον κόσμο της για τα λαμπερά εγκαίνια της «Opap Arena».

 

26 Σεπτεμβρίου 2022: Υπογράφηκε η άδεια, μπαίνει στο σπίτι της η ΑΕΚ!

Το τελευταίο εμπόδιο για την επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ξεπεράστηκε. Υπογράφηκε η προσωρινή (διάρκειας έξι μηνών) άδεια λειτουργίας του γηπέδου κι έτσι λύθηκε και το τελευταίο ζητούμενο που υπήρχε. 

Πλέον, η ΑΕΚ «τρέχει» τις διαδικασίες για να είναι τα πάντα έτοιμα για τα εγκαίνια της Παρασκευής, αλλά και το πρώτο παιχνίδι στην «OPAP Arena – Αγιά Σοφιά» που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα με τον Ιωνικό. 

Διαβάστε επίσης:

ΑΕΚ: Ποιοι ηθοποιοί θα είναι οι παρουσιαστές των εγκαινίων της OPAP Arena (pic)

ΑΕΚ: «Στα εγκαίνια οι πόρτες ανοίγουν 17:00» (pic)

Ταξίδι στο όνειρο: Από τις ανακοινώσεις το 2013 στην OPAP Arena το 2022 (pics +vids)