MENU

Η πρώτη «μάχη» της φάσης των 16 ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου είχε πάρει τον... αέρα της Ένωσης, μετρώντας 6 νίκες στα τελευταία επτά παιχνίδια. Το στοιχείο αυτό, όμως, φάνηκε να λειτουργεί ως επιπλέον κίνητρο για τους παίκτες του Λούκα Μπάνκι, που μπήκαν στο παρκέ αποφασισμένοι να επιβάλλουν πλήρως τον ρυθμό τους.

Στο πρώτο δεκάλεπτο το κατάφεραν και με το παραπάνω. Παίρνοντας σκορ από κάθε παίκτη της αρχικής πεντάδας (Θίοντορ, Γκρίφιν, Σαντ Ρος, Ματσιούλις, Χάντερ), η ΑΕΚ έφερε τη διαφορά ως και τους 24 πόντους (4-28), στο καλύτερο δεκάλεπτό της κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου.

Για να έρθει, όμως, το θετικό αποτέλεσμα –και παρά την προσπάθεια του ΠΑΟΚ στη συνέχεια του αγώνα- οι «κιτρινόμαυροι» ακολούθησαν ένα ξεκάθαρο πλάνο και έχουν κάθε λόγο να νιώθουν δικαιωμένοι για την έκβαση του αγώνα.

Χάτσερ, Γκος... εκτός!

Ο Λούκα Μπάνκι αρνήθηκε να εστιάσει σε κάποιο πρόσωπο, από πλευράς ΠΑΟΚ, όσον αφορά το μαρκάρισμα, όμως ήταν φανερό δια γυμνού οφθαλμού πως το μαρκάρισμα των Ουίλ Χάτσερ και Φιλ Γκος βρέθηκε στην κορυφή των προτεραιοτήτων του, όσον αφορά την άμυνα.

Οι δύο παίκτες είναι σημεία αναφοράς στην επίθεση του ΠΑΟΚ, καθώς μπορούν να απειλήσουν με σουτ από μέση και μακρινή απόσταση, ενώ είναι εξίσου σημαντικοί και στον τομέα της δημιουργίας.

Οι αριθμοί μιλούν από... μόνοι τους για τον βαθμό επιτυχίας της Ένωσης στο μαρκάρισμά τους. Οι δύο παίκτες μέτρησαν μαζί 10 πόντους με 3/18 σουτ (1/9 ο Χάτσερ, 2/9 ο Γκος), ενώ μέτρησαν 3 ασίστ και 2 λάθη αθροιστικά, με την άμυνα της ΑΕΚ να παίρνει άριστα στον περιορισμό της δράσης τους. Εξάλλου τόσο ο Χάουαρντ Σαντ Ρος, όσο και οι Γκρίφιν, Θίοντρο, Λαρεντζάκης δεν άφησαν σε καμία στιγμή τους δύο Αμερικανούς να δράσουν πάνω στο παρκέ.

Του έκοψε την δημιουργία

Στον ΠΑΟΚ της φετινής σεζόν το δημιουργικό κομμάτι βρίσκεται σε περίοπτη θέση. Και σε αυτόν τον τομέα, όμως, η άμυνα της ΑΕΚ πήρε πολύ πάνω από τη βάση, βάζοντας γρίφους άλυτους στον Παπαθεοδώρου μέχρι το τέλος του 40λεπτου.

Ο Μπάνκι ζήτησε από τους παίκτες του σε αρκετές περιπτώσεις να πιέζουν σε όλο το παρκέ, με σκοπό να οδηγήσουν σε λάθη και... χαλασμένες επιθέσεις τον ΠΑΟΚ. Και το κατάφεραν σε πολύ μεγάλο βαθμό, φέρνοντας τον ρυθμό του αγώνα στα χέρια της Ένωσης.

Αναφορικά με το κομμάτι της δημιουργίας ο ΠΑΟΚ είχε 12 ασίστ για 11 λάθη, κάτι που σημαίνει πως δεν πήρε σχεδόν τίποτα από τον τομέα αυτόν. Την ίδια στιγμή που η ΑΕΚ μοίρασε 20 ασίστ και υπέπεσε σε 12 λάθη, αριθμοί που μπορούν να χαρακτηριστούν ικανοποιητικοί για τον ρυθμό που ήθελε να παίξει η Ένωση μέχρι το τέλος του 40λεπτου.

Παράλληλα, η πιεστική άμυνα της ΑΕΚ επιβραβεύτηκε και με τα 9 κλεψίματα που έκανε. Άλλωστε, από το ξεκίνημα της σεζόν η Ένωση φροντίζει να ανεβάζει την πίεση στην άμυνά της και κλέβει μπάλες. Το στοιχείο αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, για την κάτοχο του Intercontinental Cup, καθώς βρήκε 19 πόντους στον αιφνιδιασμό, έναντι μόλις 5 του ΠΑΟΚ. Αριθμός που καθόρισε, εν πολλοίς, την αναμέτρηση.

Συνοψίζοντας, η ΑΕΚ φρόντισε να μετατρέψει μια αποστολή που έμοιαζε πολύ δύσκολη, σε παράσταση για έναν ρόλο. Κι αυτό χάρη στην προσήλωσή της στην άμυνα, η οποία έκανε τις συνθήκες καλύτερες και στο επιθετικό κομμάτι.

Πλέον, απομένει να ολοκληρώσει τη.... δουλειά στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Για τον λόγο αυτό ο Λούκα Μπάνκι και οι παίκτες του φρόντισαν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, στρέφοντας την προσοχή τους στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ. Εξάλλου, για να έρθει η πρόκριση, για την ΑΕΚ, χρειάζονται 80 λεπτά καλού μπάσκετ...

Η ΑΕΚ εξουδετέρωσε όλα τα «όπλα» του ΠΑΟΚ