MENU
Χρόνος ανάγνωσης 7’

«Στο 100% το εγχειρισμένο γόνατο του Παππά, έτσι δουλεύει το τρίποντο ο Καλάθης»

0

Είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται «πίσω» από τον αρχηγό του Παναθηναϊκού εδώ και 18 χρόνια! Ο Τζεφ Χιγκέιρα προπονεί τον Καλάθη από 12 ετών και τον γνωρίζει όσο λίγοι. Ο Αμερικανός personal trainer δουλεύει με παίκτες του ΝΒΑ, της Euroleague, του NFL, αλλά και του μπέιζμπολ, κυρίως σε κομμάτια της ενδυνάμωσής τους και της αντοχής τους.

Τα τελευταία χρόνια το όνομά του γίνεται οικείο και στο ελληνικό ευρύ κοινό. Οι φωτογραφίες του με τον Καλάθη, αλλά και το γεγονός πως τον επιλέγουν Έλληνες διεθνείς, όπως ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Νίκος Παππάς, για να συνεργαστούν μαζί του στο Ορλάντο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τον κάνουν ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλύτερα το μπασκετικό κοινό της χώρα μας. Μάλιστα, ο Χιγκέιρα έχει δουλέψει αρκετά και με τον Σάσα Βεζένκοφ.

Σε ένα διάλειμμα μεταξύ των πολλών προπονήσεων, που έχει το γεμάτο πρόγραμμά του, ο έμπειρος γυμναστής μίλησε στο sdna.gr, για τη δουλειά του με τον Καλάθη και τον Παππά το φετινό καλοκαίρι. Πρόκειται για τον κόουτς που βλέπετε συχνά στα insta stories του Παππά το τελευταίο διάστημα και έχει αναλάβει ένα μέρος της δύσκολης μεταβατικής περιόδου του 29χρονου γκαρντ.

Πριν όμως μιλήσουμε για τον Παππά, ξεκινήσαμε τη συζήτηση μαζί του με σημείο αναφοράς τον Καλάθη και την εξέλιξή του. Όπως αναφέρθηκε στις παραπάνω γραμμές, ο Χιγκέιρα προπονεί τον αρχηγό του «τριφυλλιού» εδώ και 18 χρόνια. Επομένως, τον ξέρει όσο λίγοι. Τι διαφορετικό βλέπει φέτος στον τρόπο που προετοιμάζεται; Πώς γίνεται να τον εκπλήσσει ο «εγκέφαλος» των νταμπλούχων Ελλάδας μέχρι και σήμερα;

Δουλεύει πολύ το τρίποντο ο Καλάθης, κάθε χρονιά γίνεται και καλύτερος

«Πράγματι, τον γνωρίζω από 12 ετών. Φέτος νομίζω είναι πιο αποφασισμένος. Πέρυσι έπαιξαν πέντε ματς στους τελικούς των πλέι οφ. Επέστρεψε στις ΗΠΑ και πρώτα έκανε διακοπές. Αυτό το καλοκαίρι έχει και την Εθνική Ομάδα. Από τότε που επέστρεψε δεν πήρε πολλές μέρες για ξεκούραση. Είναι πολύ συγκεντρωμένος και δουλεύει πολύ σκληρά», απάντησε και στη συνέχεια εξήγησε το μυστικό, στο οποίο οφείλεται το γεγονός πως πολλές φορές ο πλέι μέικερ των «πρασίνων» φαίνεται ένα... κλικ πιο γρήγορος και πιο δυνατούς από τους υπόλοιπους γκαρντ στην Ευρώπη:

«Το μυστικό είναι η αφοσίωσή του και ο τρόπος που προπονείται. Από τότε που ήταν μικρός του έλεγα ότι πρέπει να δίνει έμφαση στο γυμναστήριο, για να έχει μεγαλύτερες αντοχές. Πάντα πίστευα ότι μπορεί να παίζει για χρόνια, με τον τρόπο που αγωνίζεται και να έχει μια μεγάλη καριέρα. Όμως, το κορμί του πρέπει να είναι ανθεκτικό. Οπότε, δουλεύουμε πολύ σε αυτή την "ανθεκτικότητα" και τη δύναμή του. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη διαφορά του σε σχέση με άλλους παίκτες, δηλαδή η επιθυμία του να δουλέψει σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού του».

Όπως ήταν λογικό, το τρίποντο του σταρ του Παναθηναϊκού «έπεσε» στο τραπέζι. Ο Καλάθης στην πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο SDNA αποκάλυψε πως δουλεύει στο πώς θα έχει πιο γρήγορο release στο τρίποντό του. Ο Χιγκέιρα επισήμανε πως μαζί του ο Καλάθης δουλεύει στο πώς θα παίρνει πιο γρήγορα και πιο σωστά τη θέση για να σουτάρει, ενώ έχει άλλον προπονητή με τον οποίον έχει εστιάσει αποκλειστικά στο τρίποντο. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως ο αρχηγός του «τριφυλλιού» έχει ρίξει μεγάλο βάρος της προετοιμασίας του στις επιδόσεις του πίσω από τα 6,75μ. Ανεξαρτήτως ποσοστών, ευστοχίας ή αστοχίας, ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του «τριφυλλιού» δουλεύει συστηματικά και μεθοδικά στην μεγάλη αδυναμία του.

«Δεν δουλεύω μαζί του αποκλειστικά στο τρίποντο, αλλά ξέρω πως έχει κι άλλον προπονητή, όταν βρίσκεται στις ΗΠΑ και ασχολούνται με αυτόν τον τομέα. Μου είπε και εμένα πως το μπασκετικό κομμάτι στο οποίο θέλει να κάνει focus είναι το τρίποντό του και ειδικά το πώς θα σουτάρει γρηγορότερα. Μαζί ασχολούμαστε με το πώς θα είναι πιο γρήγορος μέσα από την προπόνηση, καθώς και για το πώς θα είναι προετοιμασμένος, για να βρίσκεται στη θέση και να σουτάρει για τρεις. Πρέπει να συνεχίσει να προπονείται σε αυτό, το κάνει εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, μου μίλησε για το κομμάτι αυτό και σίγουρα το δουλεύει», σχολίασε.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός γυμναστής τόνισε για το πού θα είναι καλύτερος ο φετινός Καλάθης: «Όπως είπα και πιο πριν, το φετινό καλοκαίρι όσο καιρό περάσαμε μαζί ασχοληθήκαμε πολύ με το κομμάτι της δύναμής του. Μέσα στη σεζόν όταν είναι στην Αθήνα χάνει ένα μέρος της, λόγω των πολλών παιχνιδιών και των ταξιδιών. Θα ήθελα να πιστεύω πως μόλις έρθει στην Εθνική θα επανακτήσει αυτή τη δύναμη, όπως συμβαίνει συνήθως. Δείχνει ακόμα πιο δυνατός όταν είναι με την Εθνική», ενώ σε ερώτηση για το αν θα δούμε την καλύτερη version του 30χρονου πόιντ γκαρντ, δήλωσε: «Αυτό ελπίζω, ναι. Πάντα με εκπλήσσει το πώς μπορεί να γίνει καλύτερος κάθε χρονιά. Δουλεύει σκληρά, δεν έχω καμία αμφιβολία για εκείνον».

Στο 100% το εγχειρισμένο πόδι του Παππά, θα είναι έτοιμος στην προετοιμασία

Μόλις έκλεισε το κεφάλαιο του Νικ, άνοιξε εκείνο του Νίκου. Ο 29χρονος σούτινγκ γκαρντ του «τριφυλλιού» υπέστη για δεύτερη φορά στην καριέρα του ρήξη χιαστού και χρειάστηκε να ανέβει τον δικό του... Γολγοθά. Η δουλειά στο ΟΑΚΑ σε ατομικό επίπεδο μετά το φινάλε των τελικών απέδωσε καρπούς και ο Παππάς πήγε στις ΗΠΑ με το εγχειρισμένο αριστερό γόνατο να είναι στην ίδια κατάσταση με το υγιές δεξί! Όπως εξήγησε ο Χιγκέιρα, για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε μια ομαδική προσπάθεια και μια ποιοτική δουλειά από όλους τους συντελεστές: τους γιατρούς, το σταφ του Παναθηναϊκού και φυσικά τον ίδιο τον παίκτη.

«Όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά κάναμε μια μεγάλη συζήτηση για την πορεία της αποθεραπείας του και τις μετρήσεις που έκανε στην Ελλάδα. Μου εξήγησε πως το εγχειρισμένο πόδι του ήταν πλέον στο 100%, στο ίδιο επίπεδο με το υγιές. Το ανακάλυψα και μόνος μου από την πρώτη μέρα. Από την πρώτη στιγμή άρχισε να προπονείται σκληρά, σαν να είναι έτοιμος να μπει στη σεζόν. Δεν είδα καμία διαφορά στη δύναμή του. Όποιος έκανε την εγχείρηση, έκανε εξαιρετική δουλειά. Όποιος ανέλαβε την αποθεραπεία του, παρομοίως. Γνωρίζω πως δούλεψε πολύ και με τον Σάββα Αρώνη στον Παναθηναϊκό. Όλοι έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά, για να φτάσει σε αυτό το σημείο.

Αν ανησυχεί για κάτι, είναι στο πνευματικό κομμάτι. Κάποιες φορές είναι στο μυαλό του. Αυτό παρατηρείται στους παίκτες που προέρχονται από τον συγκεκριμένο τραυματισμό. Πρέπει να ξεπεράσουν ένα πνευματικό κομμάτι και να καταλάβουν πως πιο πολύ οι ίδιοι φοβούνται στο μυαλό τους, παρά υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για το σώμα τους. Από αυτά που βλέπω, είναι έτοιμος να μπει σε κανονικό πρόγραμμα. Δεν έχω κάνει κάποιο ξεχωριστό πρόγραμμα μαζί του, που δεν θα έκανα με κάποιον άλλον», ανέφερε στη σύντομη ανάλυσή του για την περίπτωση του Παππά ο Αμερικανός γυμναστής.

Συνεχίζοντας για το main focus της δουλειάς του Έλληνα σκόρερ του «τριφυλλιού» στις ΗΠΑ είπε: «Με τον Νίκο έχουμε ένα πρόγραμμα τριών εβδομάδων. Το βασικό στοιχείο που έχουμε επικεντρώσει την προσοχή μας είναι να τον ετοιμάσουμε, για να είναι σε όσο το δυνατόν καλύτερη μπασκετική κατάσταση γίνεται. Επιπλέον, θέλουμε να γίνει το πόδι του ακόμα πιο δυνατό και στη συνέχεια να έχει δυνατές κινήσεις πάνω στο παρκέ. Ο συνδυασμός της δύναμης, της προπόνησης και των μπασκετικών ικανοτήτων τον καθιστά έτοιμο, για να επιστρέψει στο σημείο των λεπτών που έπαιζε πριν τον τραυματισμό του».

Η εγχείρηση ήταν πετυχημένη. Τα πρώτα στάδια της αποθεραπείας το ίδιο. Ο Παππάς δούλεψε πολύ σε ατομικό επίπεδο στο ΟΑΚΑ. Έπειτα, πήγε στις ΗΠΑ για να αφοσιωθεί έναν μήνα στο σώμα του και κατ' επέκταση στο μπάσκετ. Θα είναι απόλυτα έτοιμος στην προετοιμασία του Αργύρη Πεδουλάκη;

«Ναι, έτσι θεωρώ. Δεν ξέρω ποια είναι ακριβώς τα δικά του πλάνα, καθώς και του Παναθηναϊκού. Όμως, τον προετοιμάζω για να είναι έτοιμος όταν έρθει αυτή η περίοδος. Στις τρεις εβδομάδες που έχω μαζί του προσπαθώ να τον βοηθήσω να έρθει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση», υπογράμμισε ο Χιγκέιρα και προσέθεσε πως ο Παππάς έχει και έναν προπονητή για το μπασκετικό κομμάτι: «Στο μπασκετικό κομμάτι προπονείται με έναν άλλον κόουτς, με τον οποίον έχουν συνεργαστεί κι άλλοι παίκτες που έχω προπονήσει, όπως ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Όλοι όσοι έρχονται εδώ δουλεύουν πρώτα μαζί μου και μετά με έναν skills coach».

Σε κάθε περίπτωση, ο Καλάθης και ο Παππάς... φουλάρουν στις ΗΠΑ και ετοιμάζονται για την νέα σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στα χέρια του κατάλληλου ανθρώπου.

«Στο 100% το εγχειρισμένο γόνατο του Παππά, έτσι δουλεύει το τρίποντο ο Καλάθης»