MENU

Στην περίπτωση του Ιωάννη Παπαπέτρου αυτό παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, γιατί μιλάμε για έναν Έλληνα, που βρίσκεται επαγγελματικά σε έναν τομέα που απασχολεί με πολύ πάθος τους «πελάτες» του και ο οποίος αποφάσισε να πάει από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό. Η απόφαση του να σβήσει τις λίγες φωτογραφίες που είχε αναρτήσει στο Instagram με τα ερυθρόλευκα μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα την οπτική που επιλέγεις και τη θέση που έχεις.

Αν είσαι φίλαθλος ή οπαδός του Ολυμπιακού θα σκεφτείς ή σε - όχι και τόσο ακραίες - περιπτώσεις θα γράψεις ως σχόλιο στο προφίλ του Παπαπέτρου «γιατί τέτοια ασέβεια στην ομάδα που σε έκανε αυτό που είσαι;». Ένας άλλος θα έλεγε κι ότι είναι ακόμα ένα δείγμα του ότι θέλει να σβήσει το παρελθόν του και να κάνει ένα νέο ξεκίνημα.

Ένας παρατηρητής θα μπορούσε να πει ότι ο Παπαπέτρου υπέκυψε σε αυτό το λάθος σκεπτικό που υπάρχει στον ελληνικό αθλητισμό και αφορά τους δύο αιωνίους. Δηλαδή ο Τζέιμς που πήγε στην Αρμάνι, γιατί δεν έσβησε καμία φωτογραφία του με τα πράσινα; Ο Φελντέιν που πήγε στον Ερυθρό, σωματείο που ξέρουμε τι αισθήματα τρέφει για τον Παναθηναϊκό, γιατί δεν τις έσβησε;

Άλλος πάλι θα παρατηρούσε ότι ο Παπαπέτρου δεν πόσταρε και καμία φωτογραφία του με την πράσινη φανέλα, οπότε μάλλον απλώς θέλει να αποφορτίσει από τον οπαδισμό το προφίλ του, το οποίο στο κάτω κάτω παραμένει ένας προσωπικός χώρος έκφρασης και τείνουμε να το ξεχνάμε αυτό.

Ένας σχετικά εύστοχος παραλληλισμός που μπορεί να γίνει είναι της ομάδας με την σχέση σου. Όταν έχεις μια σχέση και ποστάρεις φωτογραφίες στα social media την επισημοποιείς τρόπον τινά. Όταν χωρίζεις, σβήνεις τα... αποδεικτικά γιατί θες να πας παρακάτω.

Το ζήτημα εδώ όμως είναι ότι με την ομάδα δεν έχεις μόνο εσύ σχέση. Έχουν και τόσοι άλλοι. Οι οπαδοί της. Κι αυτοί οι άλλοι που είναι πάντα σε σχέση με την ομάδα, νιώθουν ότι σου παραχωρούν το δικαίωμα να μπεις σε αυτή την εξίσωση. Κι αυτό κάνει τα πράγματα λιγότερο απλά απ΄ό,τι να έσβηνες φωτογραφίες με την πρώην κοπέλα σου.

Είναι δεδομένο ότι αυτό που θα επισκιάσει ως άποψη για την κίνηση του Παπαπέτρου να σβήσει τις φωτογραφίες με τα ερυθρόλευκα βρίσκεται πολύ κοντά στην πρώτη εκτίμηση. Ότι δηλαδή διαγράφει το παρελθόν του σαν να μην το εκτιμάει ή ότι δεν σέβεται τον Ολυμπιακό ή πιο συνωμοσιολογικά ότι έφυγε με άσχημες σχέσεις. Το αν ισχύει αυτό ή όχι ελάχιστα θα ενδιαφέρει τους άλλους.

Αυτό που σίγουρα δείχνει πάντως η συγκεκριμένη κίνηση είναι πως ο Παπαπέτρου νιώθει ώριμος και έτοιμος να μπορεί να διαχειριστεί όλα αυτά τα ασήμαντα που πολλές φορές όμως μπορούν να σου πειράξουν το μυαλό. Σαφώς αντιλαμβάνεται ότι η κίνηση του θα μεταφραστεί μακριά από την πραγματικότητα.

Το κάνει όμως. Όχι για να γίνει αρεστός στο νέο του περιβάλλον. Το κάνει ως δείγμα του πόσο καλά τα έχει με την επιλογή του και τον εαυτό του, αλλά και του πόσο σίγουρος είναι τόσο για τη θέση του παρελθόντος του στην ψυχή του όσο και για του μέλλοντος.

Αν με ρωτάτε, στην θέση του δεν θα έμπαινα καν στον κόπο να σκεφτώ αν θα τις σβήσω ή όχι. Άπαξ και τις είχα ανεβάσει, θα έμεναν εκεί. Κι αν η νέα μου «κοπέλα» μου έπιανε την κρεβατομουρμούρα, θα πήγαινα να κοιμηθώ στον καναπέ!

Σβήνεις τις φωτογραφίες της πρώην ομάδας όπως σβήνεις και της πρώην κοπέλας σου;