MENU

Ο Έλληνας τεχνικός μίλησε στο SDNA για την απόφαση να αποχωρήσει από την ΤΣΣΚΑ, το «πρόσωπο-κλειδί» στην μετακίνηση στη Γαλατάσαραϊ, την στάση που κράτησε η ρωσική ομάδα, αλλά και την κατάσταση που βρήκε πηγαίνοντας την Τουρκία.

Τα δημοσιεύματα στη γείτονα χώρα αναφέρουν πως «ο Πιστιόλης έκανε 30 εκατομμύρια φίλους της Γαλατάσαραϊ να ασχοληθούν και πάλι με το μπάσκετ» και ο Έλληνας προπονητής δίνει τη δική του εξήγηση στην «έκρηξη» της «τσιμ-μπομ». 

Ο Πιστιόλης περιέγραψε την κατάσταση που βίωσε στη Ρωσία, την μικρή ιστορία που εκτυλίσσεται ανάμεσα στον ίδιο και τον Ιτούδη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο «σχίσμα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να τα βρουν για το καλό του αθλήματος.

Basketblog.gr | Κόσμος | ΕΥΡΩΠΗ | ΤΟΥΡΚΙΑ | Τουρκία: Προελαύνει η  Galatasarαy του Πιστιόλη

«Όλα έγιναν σε δύο μέρες, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο Τουργκάι Ζεϊτινγκόζ»

- Πως προέκυψε η Γαλατάσαραϊ και τι ήταν αυτό που σε ώθησε να κάνει το βήμα;

«Επί της ουσίας η Γαλατάσαραϊ έγινε πολύ γρήγορα. Ο σύνδεσμος είναι ο General Manager της ομάδας, με τον οποίο έχουμε δουλέψει μαζί στο παρελθόν στην Μπάνβιτ, o Τουργκάι Ζεϊτινγκόζ, οποίος ξαφνικά χρειάστηκε προπονητή, καθώς δεν ήταν η Γαλατάσαραϊ μία ομάδα που χρειαζόταν να αλλάξει προπονητή, γιατί αυτή η απόφαση πάρθηκε κάπως γρήγορα μετά από κάποια άσχημα αποτελέσματα και σκέφτηκε εμένα. Λόγω και της κατάστασης που υπήρχε στο ρωσικό πρωτάθλημα με τον πόλεμο κι όλα αυτά και με την αποβολή της ΤΣΣΚΑ από την Euroleague. Και όταν έγινε η πρόταση όλα έγιναν σε χρόνο μηδέν. Δηλαδή ήταν μία καλή ευκαιρία και για εμένα, αλλά και ο σύλλογος και το να δουλέψω με έναν άνθρωπο που τον ξέρω καλά και εμπιστεύομαι. Και η Γατατάσαραϊ θεώρησε ότι είναι μία καλή ευκαιρία, γιατί υπό άλλες συνθήκες δεν θα γινόταν αυτό το πράγμα σε αυτή την περίοδο. Οπότε όλα έγιναν πολύ γρήγορα, δεν υπήρχε μεγάλη προεργασία, όλα αυτά έγιναν σε δύο μέρες, ίσως και λίγο λιγότερο».

- Έπαιξε ρόλο στην απόφασή του και η κατάσταση που επικρατεί στο ρωσικό μπάσκετ;

«Προφανώς και η Γαλατάσαραϊ δεν θα με πλησίαζε αν η ομάδα ήταν σε φουλ σεζόν και σε πορεία για τα πλέι οφ της Euroleague. Και εγώ η αλήθεια να λέγεται δεν ξέρω αν θα ήμουν άνετος να φύγω από μία ομάδα που κυνηγούσε τους στόχους της και ήταν κοντά σε Final Four ή σε διακρίσεις να σηκωθώ και να φύγω έτσι. Τώρα βέβαια όλα αυτά είναι θεωρητικά, γιατί δεν ξέρω αν τελικά η Γαλατάσαραϊ θα έκανε την πρόταση, αλλά και λόγω της μη ύπαρξης του Final Four για μένα ήταν πιο εύκολο να δεχτώ. Αν τα πράγματα ήταν ανάποδα δεν ξέρω τι ακριβώς θα γινόταν». 

- Πως βιώσατε τις συνέπειες του πολέμου; Ήταν κάτι που σας έκανε να νιώσετε αδικημένοι;

«Κανείς δεν είναι χαρούμενος με αυτό. Χωρίς να είχαμε κάνει κάτι εμείς ως σύλλογος ή ως άνθρωποι, χωρίς να έχουμε κάνει εμείς κάποιο λάθος που να το πληρώνουμε. Αλλά είναι γενικότερα μία παγκόσμια κατάσταση που έχει αυτή τη συνέπεια. Όλοι καταλαβαίνουμε. Κανείς δεν είναι υπέρ του πολέμου. Κανείς δεν στηρίζει αυτή την κατάσταση, αλλά από την άλλη ένας πόλεμος έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στον κόσμο από το να χάσουμε εμείς το Final Four. Επί προσωπικού όμως μας είχε ενοχλήσει και μας είχε επηρεάσει την καθημερινότητά μας στο επαγγελματικό μας κομμάτι. Η ΤΣΣΚΑ προσπαθεί τώρα να διαχειριστεί ένα πρωτόγνωρο κομμάτι και ελπίζω να ξεπεραστεί γιατί η ΤΣΣΚΑ είναι ένα βασικό κομμάτι του ευρωπαϊκού μπάσκετ».

There is a feast in basketball in Galatasaray - TotalSPORTEK

«Ας κάτσουν επιτέλους όλοι στο ίδιο τραπέζι»

- Ποια ήταν η στάση της ΤΣΣΚΑ και τι σου είπε ο Δημήτρης Ιτούδης;

«Όλοι ήταν πολύ θετικοί με στήριξαν, δεν στάθηκε κανένας εμπόδιο, δεν μου δημιούργησε κανένας κάποιο πρόβλημα. Με τον Δημήτρη είμαστε από το 2005 μαζί, στην ΤΣΣΚΑ .ήμουν 8 χρόνια, οπότε υπάρχει σεβασμός, υπάρχει καλή ατμόσφαιρα μεταξύ μας και όλοι με στήριξαν σε αυτή την απόφαση και γενικότερα δεν είχαμε κάποιο θέμα σε αυτό».

- Μήπως ήρθε η ώρα να κάτσουν όλοι οι ιθύνοντες του ευρωπαϊκού μπάσκετ στο ίδιο τραπέζι και να τα βρουν για το καλό του αθλήματος;

«Το ευρωπαϊκό μπάσκετ παλεύει με μία κρίση τα τελευταία χρόνια που δεν ξέρουμε καν τι μπορεί να κοστίσει στο μέλλον. Το μόνο καλό είναι ότι ακόμα με την πανδημία και τον πόλεμο έχουμε επιβιώσει ως μπάσκετ. Ακόμα... Πάνω σε αυτό που με ρώτησες, λοιπόν, αυτή η ώρα έχει έρθει προ πολλού. Αυτός ο διχασμός στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν θα έπρεπε να έχει γίνει ποτέ. Πραγματικά όλοι πρέπει να αφήσουμε τις περηφάνειες και τις μικροπρέπειες, που έχουν φέρει το ευρωπαϊκό μπάσκετ σε αυτό το σημείο, να είναι διχασμένο και οι οργανώσεις που έπρεπε να δουλεύουν για το καλό του μπάσκετ είναι οι τομείς που έχουμε φτάσει μέχρι εδώ. Ας κάτσουν επιτέλους στο τραπέζι».

- Ο Ιτούδης μετά τον Ομπράντοβιτς έκανε ντεμπούτο ως head coach στην Μπάνβιτ, εσύ ήσουν στο πλευρό του Ιτούδη και έχεις πρώτη θητεία ως head coach στην Τουρκία και την Γαλατάσαραϊ. Χτίζεται μία όμορφη ιστορία;

«Αλήθεια είναι αυτό! Δεν ξέρω τώρα τι μπορεί να βγάλει κάποιος από αυτή τη σύνδεση, αλλά και τι προκύπτει, αλλά για άλλη μία φορά ο κοινός παρονομαστής σε αυτά είναι ο Τουργκάι Ζεϊτινγκόζ, ο οποίος εκείνη την περίοδο έκρινε πως ο Ιτούδης ήταν η λύση, τώρα έκρινε πως εγώ ήμουν η λύση και είναι ένας άνθρωπος που αν δείτε και την προϊστορία ξέρει και να διαλέγει προπονητές αλλά και να τους βοηθάει να πετύχουν».

Ο Πιστιόλης έκανε 30 εκατομμύρια οπαδούς της Γαλατάσαραϊ να αγαπήσουν ξανά  το μπάσκετ» (vid) | Gazzetta

«Προερχόμαστε από μία χώρα που είναι αδίστακτη και σκληρή με τους προπονητές»

- Δεν είναι τυχαία όμως η εμπιστοσύνη του Τουργκάι Ζεϊτινγκόζ σε δύο Έλληνες προπονητές;

«Το οξύμωρο είναι ότι προερχόμαστε από μία χώρα που είναι σκληρή και αδίστακτη με τους προπονητές, αλλά παρόλα αυτά έχουμε παράγει πολλούς προπονητές και μάλιστα υψηλού επιπέδου. Και ίσως να είναι και αυτός ένας παράγοντας, το αδίστακτο του πράγματος να μας βοηθάει να εξελιχθούμε διαφορετικά, αλλά η αλήθεια είναι αυτή που είπες, το ελληνικό μπάσκετ παράγει καλούς προπονητές που μπορούν πια να σταθούν στο υψηλό επίπεδο».

- Τι κατάσταση βρήκες στη Γαλατάσαραϊ και τι ήταν αυτό που θέλησες να αλλάξεις πρώτα;

«Όταν πήγα αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το ψυχολογικό κομμάτι που υπήρχε στην ομάδα. Οι παίκτες ήταν καλοί και ο σχεδιασμός δεν ήταν κακός κατά την άποψή μου, πάντας φυσικά όταν κάνεις τον σχεδιασμό το καλοκαίρι κάποιοι παίκτες δεν θα βγούνε, άλλοι θα βγούνε, κάποια κενά θα υπάρχουν και είναι κάτι που συμβαίνει και στα μεγαλύτερα μπάτζετ, δεν είναι εύκολο να στήσεις την τέλεια ομάδα χωρίς αδυναμίες. Αλλά περισσότερο συγκεντρωθήκαμε στο ψυχολογικό κομμάτι, γιατί υπήρχε μία έλλειψη εμπιστοσύνης, κυρίως λόγω των κακών αποτελεσμάτων, μία έλλειψη αυτοπεποίθησης και αρχίσαμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Και περισσότερο συγκεντρωθήκαμε στο να παλεύουμε τα παιχνίδια, να δίνουμε το 100% και σιγά-σιγά ξεκινήσαμε να χτίζουμε πάνω σε αυτό. Επί της ουσίας σε εκείνο το σημείο η ομάδα είχε φθαρεί από τη σεζόν, δεν ήταν κάτι πολύ στραβό, απλά είχαν μαζευτεί πολλά πράγματα από την φθορά της σεζόν που δεν μπορούσαν να τα ξεπεράσουν. Δουλέψαμε όλοι και το πετύχαμε. Δεν ήρθα εγώ και τα άλλαξα όλα, θέλει δουλειά και από τους παίκτες για να τα αλλάξουν όλα».

- Δεν μπορεί να είναι μόνο το ψυχολογικό κομμάτι όμως σε μία ομάδα που φαίνεται πως αποδίδει ωραίο μπάσκετ;

«Αυτά πάνε μαζί. Πολλές φορές το ψυχολογικό κομμάτι επηρεάζει το τακτικό και το τακτικό επηρεάζει το ψυχολογικό. Όταν η ομάδα έχει έλλειψη ψυχολογίας και αυτοπεποίθησης ότι και να κάνεις δεν θα λειτουργήσει. Όταν αυτό το ξεπεράσαμε, τότε ξεκινήσαμε να χτίζουμε στο τακτικό. Και όταν το πετύχαμε τότε κοιτάξαμε και το τακτικό, γιατί μέσω του καλύτερου μπάσκετ που παίξαμε πήγαμε στο επόμενο βήμα. Αλλά και μέσω των αποτελεσμάτων, τα οποία είδαν οι παίκτες και εμπιστεύτηκαν το σύστημα. Αυτό αύξησε την αυτοπεποίθηση, με αποτέλεσμα να κάνουμε το σερί, να πάρουμε τις νίκες, με δύσκολους αντιπάλους και όλα αυτά τα πετύχαμε βήμα-βήμα, με προσήλωση».

Koç Pistiolis, Tofaş Galibiyetini Değerlendirdi - Basket Servisi

«Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και σιγά-σιγά κοιτάμε το πως θέλουμε να δομήσουμε την ομάδα στο μέλλον»

- Μέχρι που φτάνει η όρεξη της φετινής Γαλατάσαραί;

«Κοίτα σε ένα παιχνίδι μπορεί να γίνουν όλα οπότε δεν ξέρουμε ποιον μπορεί να αντιμετωπίσουμε. Όποιον κι αν είναι πάντως θα είναι καλή ομάδα. Εμάς η λογική μας εξ αρχής ήταν όποιο παιχνίδι κι αν έχουμε μπροστά μας πάμε να το κερδίσουμε. Στο τέλος της σεζόν αυτό που θέλουμε να ξέρουμε είναι ότι σεβαστήκαμε τον αντίπαλο αλλά δεν φοβηθήκαμε κανέναν και δώσαμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε και παλέψαμε στο 100%, Πιστεύω αν το κάνουμε αυτό θα έχουμε και καλά αποτελέσματα και μεγάλες νίκες. Αλλά θα δούμε, δεν είμαστε σε θέση στα πλέι οφ να λέμε πολλά. Θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και σιγά-σιγά κοιτάμε το πως θέλουμε να δομήσουμε την ομάδα στο μέλλον».

- Πρόσφατα διάβασα ότι ο Πιστιόλης έφερε και πάλι στο μπάσκετ 30 εκατομμύρια φίλους της Γαλατάσαραϊ. Πως νιώθεις όταν το ακούς;

«Δεν θέλω να παίρνω credit για κάτι μόνος μου. Το μπάσκετ είναι ομαδικό. Δεν είμαστε εδώ στο στίβο ή στο πατινάζ για να πούμε ότι ένας άνθρωπος τα κάνει όλα μόνος του. Έγινε και με εμένα μέσα. Το έκαναν οι παίκτες, η διοίκηση, αλλά και οι οπαδοί που είναι η μεγάλη δύναμη της ομάδας όπως στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Για όλους αυτούς του μεγάλους συλλόγους η διαφορά του από τους άλλους είναι ο κόσμος. Το πόσο μπορεί να στηρίξει ο κόσμος με την παρουσία του στο γήπεδο και με τη δύναμή του. Δίνουν το κάτι παραπάνω. Αυτό που εκτίμησε ο κόσμος ήταν το πνεύμα. Ότι ακόμα και όταν το παιχνίδι δεν πήγαινε καλά εμείς δεν τα παρατούσαμε και αυτό έγινε μια... χιονοστιβάδα εκτίμησης. Ο κόσμος της Γαλατάσαραϊ είναι τεράστιος. Δεν ξέρω αν υπάρχει μεγαλύτερος σύλλογος σε όλο τον κόσμο. Και αυτό ήταν κάτι που μας έδωσε και σε εμάς μεγάλη αυτοπεποίθηση».

Πιστιόλης στο SDNA για ΤΣΣΚΑ, πόλεμο, Γαλατάσαραϊ και... ευρωπαϊκό «σχίσμα»
EVENTS