Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του 61χρονου προπονητή ήταν το απόλυτο... κουίζ του φετινού «παζαριού» στην μπασκετική Ευρώπη. Τους τελευταίους μήνες το όνομα του free agent Ομπράντοβιτς συνδέθηκε με αρκετές ευρωπαϊκές ομάδες και σίγουρα κανείς δεν περίμενε πως ο εννέα φορές πρωταθλητής της Euroleague θα διάλεγε μια ομάδα του Eurocup.
Κι όμως, αυτό συνέβη: ο Ζοτς επέλεξε να πάει στην... ταπεινή Παρτιζάν, την ομάδα της καρδιάς του και να βάλει τέλος στις αναλύσεις των «ειδικών», που τον ήθελαν να αναλαμβάνει ομάδες που θα έχουν αποκλειστικά και μόνο τεράστια μπάτζετ. Έτσι είναι ο Ομπράντοβιτς, απρόβλεπτος. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να τον εξιτάρει.
Για να κάνουμε λίγο πιο κατανοητά τα δεδομένα της σερβικής ομάδας, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν αντιμετώπισε -και- οικονομικά προβλήματα, αξίζει να συγκρίνουμε την τωρινή της κατάσταση, σε σχέση με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές της εντός και εκτός συνόρων...
Οι «ασπρόμαυροι» της Σερβίας δεν έχουν το «μεγάλο πορτοφόλι» της Βίρτους Μπολόνια ή της Βαλένθια, τις οποίες θα βρουν μπροστά τους στο Eurocup. Ούτε το «δεμένο» ρόστερ ομάδων όπως η Λοκομοτίβ Κουμπάν (Eurocup), ούτε την ομοιογένεια του Ερυθρού Αστέρα (Σερβία και Αδριατική Λίγκα). Προφανώς, το status της στον μπασκετικό χάρτη εν έτει 2021 δεν «αγγίζει» εκείνο των πρώτων 10-12 ομάδων της Euroleague.
Ωστόσο, ο Ομπράντοβιτς τους επέλεξε. Μια απαραίτητη υποσημείωση, που θα βοηθήσει τη σχετική κουβέντα, έχει να κάνει με το κασέ του «άρχοντα των δαχτυλιδιών». Όπως τόνισε η «Mozzart Sport», το συμβόλαιο του 61χρονου στην Παρτιζάν θα είναι το 1/5, από αυτό που μπορεί να έβρισκε στην αγορά ή να έπαιρνε προ διετίας στη Φενέρ. Άρα, ο «βασιλιάς» δεν πήγε στην "Stark Arena" για τα χρήματα, ούτε για να... εξασφαλίσει το μέλλον του.
Με τα τωρινά δεδομένα, η σερβική ομάδα φαίνεται πως του παρέχει έναν ελκυστικό συνδυασμό εντός και εκτός παρκέ, τον οποίον και ο ίδιος επιθυμούσε. Ένα καλό περιβάλλον, στο οποίο θα αισθάνεται «θεός», ένα κλαμπ που λατρεύει από παιδί, μια πόλη που θα περνάει καλά μακριά από το γήπεδο και -κυρίως- το τεράστιο κίνητρο να οδηγήσει τον σύλλογο ξανά στην ευρωπαϊκή ελίτ.

Για να πάρουμε το πιο πρόσφατο παράδειγμα της καριέρας του, πριν την Παρτιζάν και να... μπούμε στο μυαλό του, μπορούμε να δούμε την περίπτωση της Φενέρμπαχτσε. Όταν την ανέλαβε το 2013 η τουρκική ομάδα ήταν... εκτός μπασκετικού χάρτη. Προσέξτε: η παραπάνω πρόταση δεν είναι υπερβολή. Τις δύο προηγούμενες χρονιές (2011-2012 και 2012-2013) είχε τερματίσει στην 5η θέση του τουρκικού πρωταθλήματος και είχε αποκλειστεί από το Top 16 της Euroleague. Ο Ομπράντοβιτς όχι μόνο διαμόρφωσε εκ νέου το προφίλ της και άλλαξε το dna της, αλλά την έβαλε και στις «δυνάμεις» της Euroleague μέσα σε λίγα χρόνια, με πέντε διαδοχικά Final Four.
Ο τρόπος να οδηγήσει την «ομάδα της καρδιάς του, που πάντα βοηθάει, φανερά ή μυστικά», όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, θα είναι είτε με την επάνοδό της στην Euroleague μέσω του Eurocup, είτε με μία Wild Card. Εσείς τι λέτε; Η ανακοίνωση του Ζοτς δεν κάνει τους Σέρβους αυτομάτως το 1ο φαβορί για την Wild Card το επόμενο καλοκαίρι; Η Euroleague δεδομένα θέλει την «ομάδα του Ομπράντοβιτς» στις τάξεις της, πόσω μάλλον όταν αυτή έχει βαριά φανέλα, ιστορία από πίσω της και γεμάτο γήπεδο. Σε πρώτη φάση, πάντως, προέχει η «μάχη» του Eurocup.
Στα 13 χρόνια που ο κορυφαίος όλων ζούσε στην Αθήνα, συνήθιζε να χρησιμοποιεί δύο λέξεις στις συνεντεύξεις Τύπου, αλλά και στις επαφές του με τους παίκτες του: motivation και concentration. Το "motivation", το κίνητρο δηλαδή, είναι αυτό που τον έστειλε στο Βελιγράδι με ένα χαμηλό συμβόλαιο. Το κίνητρο να κάνει την Παρτιζάν, την πρώτη ομάδα που προπόνησε (1991-1993) ξανά μεγάλη...
Είναι σαφές πως υπάρχουν πολλά ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν τις επόμενες μέρες. Με ποιον τρόπο θα δουλέψει; Τι μπάτζετ θα έχει; Τι επιλογές θα κάνει στην αγορά; Ποιο θα είναι το πλάνο του; Τι μπάσκετ θα θελήσει να παίξει;
Η παρουσίασή του τη Δευτέρα (28/6) θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί θα μπουν όλα τα παραπάνω σε μια σειρά και θα γίνει πιο εύκολη η... αποκρυπτογράφηση της επιλογής του να υπογράψει τριετές συμβόλαιο. Παράλληλα, η συγκεκριμένη συνέντευξη Τύπου θα έχει επιπλέον «ελληνικό» νόημα γιατί δεν αποκλείεται να ρωτηθεί αν υπήρχε τελικά προσέγγιση από τον Παναθηναϊκό και τι ακριβώς συνέβη.
Το πρώτο «γιατί;», λοιπόν, απαντήθηκε: κίνητρο. Τα υπόλοιπα θα απαντηθούν εν καιρώ...