MENU

Η Ευρωλίγκα συνεχίζει να κρατά ανοικτό το παράθυρο της ολοκλήρωσης των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ρίχνοντας στο …τραπέζι νέα πλάνα προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό. Την ίδια ώρα ο κορωνοϊός σαρώνει την Ευρώπη και ειδικά την Ιταλία και την Ισπανία όπου βρίσκεται το διευθυντήριο της λίγκας. Χιλιάδες νεκροί, ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά και μια καθημερινότητα που παραπέμπει σε Γ’ Παγκόσμιο πόλεμο. Αν μέσα σε αυτή την κατάσταση η Ευρωλίγκα βρει τρόπο να χωρέσει 78 αγώνες που απομένουν για την ομαλή ολοκλήρωση του format τότε θα μιλάμε για ένα μεγάλο θαύμα. Θα μιλάμε για την πιο αισιόδοξη νότα και εξέλιξη σε 50 – 60 ημέρες από σήμερα. Και όλα αυτά έχοντας προηγηθεί μια περίοδος 28 ημερών που αφορά τις 14 ημέρες καραντίνας των μελών των ομάδων και των 14 ημερών της μίνι προετοιμασίας για τους ανενεργούς αθλητές. Αυτά τουλάχιστον υποστήριξε ο Εντ Σκοτ (επιχειρησιακός διευθυντής της Ευρωλίγκας) στην τοποθέτηση που έκανε στην ισπανική «El Pais».

Από την άλλη, υπάρχουν πληροφορίες πως εξετάζεται ή εξετάστηκε και ένα ακόμη πιο απλό πλάνο μιας τελικής φάσης (final 8) που θα παραπέμπει στο ισπανικό σύστημα του Κυπέλλου και μοιάζει με αυτό που σχεδιάζει η ΦΙΜΠΑ για τον Οκτώβρη. Με τη διαφορά πως στην Ευρωλίγκα σκέφτηκαν κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο με τις ομάδες που απαρτίζουν την πρώτη οκτάδα.

Όλα αυτά φυσικά είναι ασκήσεις επί χάρτου καθώς στην ουσία του πράγματος το μόνο ρεαλιστικό που δουλεύεται από τους διοργανωτές είναι η διαπραγμάτευση με τον Σύνδεσμο των αθλητών και αφορά τα συμβόλαια που έχουν παγώσει από τις αρχές του Μάρτη λόγω ανωτέρας βίας.

Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των ομάδων έχοντας αναστείλει τη λειτουργία τους επιχειρούν να δουν πως θα κρατηθούν όρθιες και με ποια δεδομένα θα μπουν στον στίβο της επόμενης χρονιάς. Εκεί, που δεν υπάρχει ούτε μια στο εκατομμύριο να δούμε τα ίδια δεδομένα με φέτος καθώς θα βρεθούμε σε μια μεταβατική περίοδο με τρομερά περιορισμένα έσοδα και μια νέα πραγματικότητα που ουδείς μπορεί να προβλέψει σήμερα. Πολύπειροι παράγοντες των πιο πλούσιων ομάδων όπως ο Αντρέα Βατούτιν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας μιλούν για μια διετία νέων και πιο περιορισμένων δεδομένων στη μπασκετική αγορά λόγω της ουσιαστικής στάσης εμπορίου που ζει ο πλανήτης: «Οι απώλειες της παγκόσμιας οικονομίας εν γένει και ειδικότερα της αθλητικής βιομηχανίας θα είναι τεράστιες. Σε όλες τις εταιρείες σταμάτησε η εισροή μετρητών. Οι ομάδες δεν έχουν έσοδα, υπάρχουν μόνο κολοσσιαίες υποχρεώσεις προς τους παίκτες και τους χορηγούς που είναι αδύνατον να εκπληρωθούν. Η μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών έχει μπει σε καθεστώς οικονομίας και κατά πρώτο λόγο κόπηκε το μπάτζετ για τις διαφημίσεις. Νομίζω ότι οι συνέπειες θα είναι αισθητές τουλάχιστον για δύο ή και τρεις σεζόν», είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των δηλώσεων του Βατούτιν που αναδεικνύουν το τεράστιο πρόβλημα που έρχεται και στο μπάσκετ.

ΥΓ: Το βασικό είναι να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες από αυτόν τον ιογενή πόλεμο και μετά να επιστρέψουμε σε μια πιο κανονική ζωή. Όποιος μιλάει σήμερα για πλάνα, αεροπλάνα και σχέδια μάλλον δεν έχει αντιληφθεί τι ακολουθεί όταν βγούμε από τα σπίτια μας

Η Ευρωλίγκα ψάχνει τρόπο να γίνουν... 78 αγώνες! Μα πώς;