Με άδειες τις βαλίτσες (0/2) και έντονο προβληματισμό λόγω της εικόνας τους επιστρέφουν οι «πράσινοι» στην Αθήνα μετά τη «διαβολοβδομάδα» στην Ισπανία. Για την ακρίβεια, μετά την ήττα στη Βαρκελώνη, ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε ούτε στη Βιτόρια και υποχώρησε στο 13-9, σε ένα σημείο της σεζόν, που κάθε νίκη στην Euroleague μετράει ακόμα παραπάνω. Αντιθέτως, η Μπασκόνια έδωσε τέλος στο σερί των τριών ηττών της και ανέβηκε στο 9-13.
Οι «πράσινοι» παρουσίασαν πολύ κακή εικόνα και στις δύο πλευρές του παρκέ και δεν μπόρεσαν να πάρουν τον έλεγχο στην "Buesa Arena", λίγα 24ωρα πριν από το ντέρμπι της GBL με τον Ολυμπιακό (20/1, 20:15 στο ΟΑΚΑ). Η υποδεέστερη -ποιοτικά και βαθμολογικά- ομάδα του Πάμπλο Λάσο έκανε... κουμάντο για 40', καθώς οι «πράσινοι» σούταραν για άλλο ένα βράδυ με κακά ποσοστά (28%, 7/25 τρίποντα), έκαναν «φτηνά» λάθη (16λ.) και δεν είχαν αμυντική συνοχή (91π. παθητικό).
Ο Κέντρικ Ναν ήταν και πάλι μακριά από τον καλό του εαυτό (7π. με 2/7 σουτ, 6 λάθη και 5 φάουλ), οι Τζέριαν Γκραντ και Χουάντσο Ερνανγκόμεθ δεν έδωσαν πράγματα, ενώ ο Κώστας Σλούκας (11 ασίστ) ήταν άστοχος (0/4 σουτ). Προσπάθησε ο Τζέντι Όσμαν στην τελική ευθεία (16π., 2ρ.), βοήθησε ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης (9π., 2ρ., 1ασ.), διψήφιος, αλλά χωρίς σωστές αμυντικές τοποθετήσεις ο Ομέρ Γιούρτσεβεν (14π., 7ρ.).
Από την άλλη, με δεδομένη την απουσία του Ματίας Λεσόρ, αλλά και το πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με τον Ντίνο Μήτογλου, οι Τσίμα Μονέκε (18π., 4ρ., 4ασ.) και Ντόντα Χολ (11π., 5ρ.) έστησαν το δικό τους «πάρτι» στην «πράσινη» ρακέτα. Εξαιρετικός και πάλι ο Τιμ Λουβαβού - Καμπαρό (20 πόντοι, 7 ασίστ), πολύτιμοι οι Καμάρ Μπόλντγουιν (15π., 7ασ.) και Τρεντ Φόρεστ (12π., 5ασ.).
Πολλά λάθη και soft ξεκίνημα για τον Παναθηναϊκό Aktor
Ο Παναθηναϊκός Aktor παρατάχθηκε με τη γνώριμη πεντάδα στην "Buesa Arena", όμως 2λ. του Κέντρικ Ναν έδωσαν το δικαίωμα στους Βάσκους να τρέξουν (13-6 στο 5' με 5π. του Τσίμα Μονέκε). Έτσι, ο Αταμάν πέρασε νωρίς στο παρκέ τους Λορένζο Μπράουν - Ουένιεν Γκάμπριελ. Ωστόσο, ο «ζεστός» Καμάρ Μπόλντγουιν (7π.) και η «πράσινη» αστοχία (4/11 σουτ) δεν άλλαζαν την κατάσταση (18-10 στο 8' και 20-12 στο 9' με το 3ο λάθος του Ναν). Οι Σλούκας, Καλαϊτζάκης, Παπαπέτρου πέρασαν στην αναμέτρηση και το κακό Α' δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με σκορ 22-13 (3 ασίστ/ 5 λάθη στο 10').
Η «πράσινη» second unit άλλαξε -για λίγο- τα δεδομένα, οι Βάσκοι «ξέσπασαν» και παρέμειναν μπροστά
Η «πράσινη» second unit με αμυντική συνέπεια, διαδοχικά κλεψίματα και παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο «ροκάνισε» την απόσταση (22-20 στο 12' με 5π., 2ασ. και 2κλ. του Μπράουν). Ο Τιμ Λουβαβού - Καμπαρό βρήκε ένα προσωπικό 6-0 (28-22 στο 13'), ο ορεξάτος Καλαϊτζάκης ευστόχησε στο 1ο «πράσινο» τρίποντο της βραδιάς (30-27 στο 14') και ο πολύτιμος Σλούκας (5ασ.) έδωσε τη θέση του στον Ναν. Παράλληλα, ο Αταμάν δοκίμασε ένα small ball με Παπαπέτρου - Χουάντσο στη γραμμή των ψηλών, τα κλεψίματα συνεχίστηκαν (7κλ.) και οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν (32-32 στο 17'). Στη συνέχεια, τα πράγματα διαφοροποιήθηκαν: η Μπασκόνια «απάντησε» με ένα 6-0 από τους ψηλούς της (38-32 στο 18'), ο Ναν δεν πατούσε καλά (0/2 σουτ, 2/2β., 0 ασίστ/ 3 λάθη) και ο Μπόλντγουιν έγινε διψήφιος (43-36 στο 19', 12π. και 4ασ. ο γκαρντ του Λάσο). Έτσι, με ένα καλό τρίλεπτο στο τέλος του πρώτου μέρους οι Βάσκοι «έχτισαν» ξανά το προβάδισμά τους (48-38 με 3π. του Λουβαβού - Καμπαρό at the buzzer). Στο 20' ο Μπράουν είχε 9 πόντους, 5 ασίστ και 3 κλεψίματα.
Κυρίαρχη η Μπασκόνια - Χωρίς ρυθμό οι «πράσινοι»
Με τις πρώτες εύστοχες εντός πεδιάς προσπάθειές του ο Ναν μείωσε (48-43 στο 21'), αλλά οι γηπεδούχοι «χάιδεψαν» και πάλι το... γκάζι (53-43 στο 23' δια χειρός Μονέκε). Δυο ασίστ του Ναν μετουσιώθηκαν σε τρίποντο του Μπράουν και γκολ - φάουλ του Γιούρτσεβεν (53-49 στο 25'), αλλά ο ασταμάτητος Μονέκε (14π.) κράτησε τους Βάσκους μπροστά (57-51 στο 26'). Μάλιστα, μετά την τεχνική ποινή εις βάρος του Αταμάν, που διαμαρτυρήθηκε για flopping του Ντόντα Χολ, οι γηπεδούχοι (9-0 σερί) έφτασαν σε νέα διψήφια διαφορά (62-51 στο 27'). Οι πρωταθλητές δεν μπορούσαν να βρουν "stops" και οι Γκραντ - Όσμαν επέστρεψαν για 1η φορά μετά το αρχικό δεκάλεπτο (67-57 στο 29'). Στο 30', λοιπόν, το ταμπλό «έγραφε» 70-57 (3π. του Σάμανιτς at the buzzer), με τον Παναθηναϊκό Aktor να είναι ασυνεπής και στις δύο πλευρές του παρκέ.
Ηττήθηκε και προβλημάτισε το «τριφύλλι»
Σλούκας, Γκραντ, Παπαπέτρου, Όσμαν και Γιούρτσεβεν επιστρατεύτηκαν για την 4η περίοδο και ο Τούρκος φόργουορντ επιχείρησε να κρατήσει «ζωντανή» την ομάδα του με διαδοχικά τρίποντα (70-62 και 73-65 στο 32'). Μάλιστα, μια άλεϊ ουπ συνεργασία Σλούκα - Γιούρτσεβεν έφερε το 73-67 (33') και το τάιμ άουτ του Λάσο. Ρογκαβόπουλος και Γκραντ «αντάλλαξαν» σημαντικά τρίποντα (76-70 στο 34'), ο Όσμαν έδινε πολύτιμα ριμπάουντ, αλλά οι «πράσινοι» αστόχησαν σε σερί κρίσιμα σουτ πίσω από τα 6,75μ. με τους Γκραντ, Παπαπέτρου και Σλούκα. Αντιθέτως, ο Χολ κάρφωσε μια μπάλα για το 78-70 και μετά τη χαμένη προσπάθεια του «Παπ», ο Ερνανγκόμεθ επέστρεψε (78-70 στο 35'). Ο «Ρόγκα» διαμόρφωσε το 80-70 σε ένα κομβικό σημείο, το «τριφύλλι» πέταξε άλλη μια επίθεση στα... σκουπίδια και ο Χολ έστειλε την ομάδα του στο +12 (82-70 στο 36').
Για άλλη μια φορά, πάντως, τίποτα δεν είχε τελειώσει. Ο Όσμαν βρήκε ένα -ακόμα- τρίποντο (82-73) και μετά την τεχνική ποινή στον «Ρόγκα» ο Σλούκας έκανε το 82-74 (1/1), με τον Όσμαν να πηγαίνει μετά στη γραμμή για τρεις βολές. Ο Τούρκος παρέμεινε ψύχραιμος, έβαλε 3/3β. και οι φιλοξενούμενοι είχαν μια ακόμα... ζαριά (82-77 στο 37'). Σε εκείνο το σημείο ο Φόρεστ έκανε διπλό λάθος, εξοργίζοντας τον Λάσο, αλλά ο Σλούκας αστόχησε για τρεις με 2'40'' για την λήξη. Οι Βάσκοι έκαναν άλλο ένα λάθος (επιθετικό φάουλ του Χολ), αλλά ο Μπόλντγουιν έκλεψε την μπάλα από τον Σλούκα για το 84-77 στο 38' (φόλοου του Λουβαβού - Καμπαρό).
Μπαίνοντας στο τελευταίο δίλεπτο ο Ναν επέστρεψε από τον πάγκο αντί του «Σλου», αλλά ο Ερνανγκόμεθ σημάδεψε το σίδερο σουτάροντας ελεύθερος για τρεις. Ο Γιούρτσεβεν «έβγαλε» μια άμυνα, ο Όσμαν έκανε ένα «φτηνό» λάθος και ο Μονέκε σαν σε προπόνηση σκόραρε για το 86-77, «σφραγίζοντας» την νίκη της Μπασκόνια (91-77 τελικό).
Τα Δεκάλεπτα: 22-13, 48-38, 70-57, 91-77.