Ο δρόμος για το Παρίσι για την Ελλάδα περνάει και από την Κροατία, καθώς η «γαλανόλευκη» καλείται να την κερδίσει στον τελικό του προολυμπιακού τουρνουά στο ΣΕΦ και να σφραγίσει την είσοδό της στους Oλυμπιακούς Αγώνες.
Η Κροατία ήταν το φαβορί στο ματς με τη Δομινικανή Δημοκρατία, όμως ίδρωσε για να πάρει τη νίκη και την πρόκριση σε ένα ματς με 13 συνολικά εναλλαγές στην πρωτοπορία. Κορυφαίος των νικητών ο Ίβιτσα Ζούμπατς με 25 πόντους (10/10 δίποντα, 5/6 βολές) και 9 ριμπάουντ, ακολούθησε ο Ντάριο Σάριτς με τον Τζαλίν Σμιθ που σκόραραν από 14 πόντους και ο Μάριο Χεζόνια που έβαλε 12 πόντους.
Από την άλλη πλευρά ο Κρις Ντουάρτε είχε 17 πόντους και ήταν εκείνος που δεν μπόρεσε να στείλει το ματς στην παράταση στο τέλος. Με 13 πόντους ο Αντρές Φελίζ και ο Ζαν Μοντέρο, στους 11 πόντους ο Ελόι Βάργκας.
Ζεστός ο Ντουάρτε, απάντησε και προσπέρασε η Κροατία με Ζούμπατς
Με τον Ντουάρτε να μπαίνει ζεστός (7π.) οι Δομινικανοί προηγήθηκαν 12-6, δείχνοντας πως θέλουν να επιβάλουν τον ρυθμό τους. Ωστόσο, η Κροατία έμενε κοντά στο σκορ και βρίσκοντας σκορ με τους Σμιθ και Ζούμπατς κατάφερε να προσπεράσει με 15-16 στο τέλος της πρώτης περιόδου.
Οι παίκτες του Γιόσιπ Σέσαρ ήθελαν να χτίσουν σταδιακά μια διαφορά, έκαναν το 20-23 με τον Μπράνκοβιτς, όμως ο Ντουάρτε έβαλε ξανά την ομάδα του μπροστά (27-25). Σε εκείνο το σημείο, με μπροστάρη τον Ζούμπατς η Κροατία έτρεξε σερί 0-10 για το 27-35, με τον Νούνιεζ να μειώνει με έμμεσο τρίποντο στο 32-37 του ημιχρόνου, σε ένα κλειστό πρώτο 20λεπτο.
Επέστρεψαν οι Δομινικανοί, ανατροπή και οι Κροάτες που άντεξαν στο τέλος
Ο Χεζόνια αποφάσισε να αναλάβει δράση επιθετικά και μαζί με τον Ζούμπατς έφεραν την Κροατία για πρώτη φορά στο +10 (40-50), αλλά η Δομινικανή Δημοκρατία δεν εγκατέλειπε. Ο Ντουάρτε και πάλι ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα της αντεπίθεσης (47-50), με τους Μοντέρο και Νούνιεζ να συνεισφέρουν και να ισορροπούν ξανά την κατάσταση στο φινάλε του τρίτου δεκαλέπτου με το 53-53.
Η ανατροπή για την ομάδα του Νέστορ Γκαρσία ήρθε με τα τρίποντα των Λιζ και Νούνιεζ για το 60-55, όμως η Κροατία απάντησε με τον ίδιο τρόπο με τους Σάριτς και Σμιθ για το 67-68. Το παιχνίδι είχε αποκτήσει… τρελό ρυθμό, το προβάδισμα άλλαζε συνεχώς χέρια, με τους Βάργκας και Ζούμπατς να σκοράρουν εκατέρωθεν για το 71-72 στο 37’. Οι Δομινικανοί έχαναν τις επιθέσεις τους, όχι όμως και οι Κροάτες που με τον Σμιθ και τον Σάριτς έφτασαν στο καθοριστικό 71-76 (39’), ενώ ο Ντρένιακ με κάρφωμα στα 35’’ έκανε το 71-78. Ένα τρίποντο όμως από τον Πένια, το λάθος των Κροατών και τρεις βολές του Μοντέρο στα 7’’ έκαναν το ματς ξαφνικά… ντέρμπι. Ο Χεζόνια έβαλε τις βολές του (77-80) και στα 6’’ και στο τελευταίο σουτ ο Ντουάρτε είδε το τρίποντό του να μην του κάνει το χατίρι κι έτσι η Κροατία πέρασε στον τελικό.
Τα δεκάλεπτα: 15-16, 32-37, 53-53, 77-80