MENU

Η Μακάμπι λοιπόν θα είναι η αντίπαλος του Παναθηναϊκού στο δρόμο για το Βερολίνο, με δύο ομάδες που έχουν κάποια κοινά στοιχεία στο παιχνίδι τους, αλλά και αρκετές διαφορές. Το δεδομένο είναι ότι την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι Ισραηλινοί μοιάζουν να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και οι «πράσινοι» θα πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι στο πλάνο τους, για να μην αντιμετωπίσουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αθλητική ομάδα που τρέχει

Αν θέλουμε να περιγράψουμε την Μακάμπι, θα λέγαμε ότι είναι μια σούπερ αθλητική ομάδα, ίσως η πιο αθλητική μαζί με την Μονακό στην διοργάνωση, που βασίζει όλο της το παιχνίδι στον ρυθμό που παίζει. Σχεδόν όλοι οι παίκτες της, είναι ιδιαίτερα αθλητικοί, με εντυπωσιακά ατομικά προσόντα για αυτό και ως ομάδα παίζει στον γρηγορότερο ρυθμό της Ευρωλίγκας. Η ομάδα του κόουτς Κάτας, ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο ως η 3η επίθεση (ortg) που είναι και το δυνατό της όπλο, έχοντας την 12η άμυνα (drtg). Παράλληλα, η ικανότητα που έχουν οι γκαρντ της να δημιουργούν ρήγματα, στις άμυνες, δημιουργούν προϋποθέσεις για εύκολα καλάθια στους συμπαίκτες τους, με την Μακάμπι να είναι δεύτερη σε ασίστ στην διοργάνωση με 19.7 ανά αγώνα.

Τα πάντα ξεκινάνε από τους γκαρντ

Ο Όντετ Κάτας έχει την χαρά να έχει στην διάθεση του, δύο από τους καλύτερους γκαρντ της διοργάνωσης, τον Μπάλντγουιν και τον Μπράουν, που μπορούν να παίξουν και μαζί και χώρια. Από αυτούς ξεκινάνε και τελειώνουν τα πάντα στο παιχνίδι της ομάδας τους, για αυτό είναι και οι δύο μέσα στους τοπ-10 των καλύτερων παραγωγών πόντων στην Ευρωλίγκα με τρομερά νούμερα.

Σε κάθε αγώνα ο Μπάλντγουιν είναι υπεύθυνος για 29.6 πόντους της ομάδας, είτε από δικό του σκορ, είτε από ασίστ προς συμπαίκτες, ενώ αντίστοιχα ο Μπράουν για 26.1. Μπορεί να μην αθροίζονται αυτά τα δύο νούμερα, γιατί πολλές ασίστ είναι μεταξύ τους, αλλά είναι βέβαιο ότι οι δυο τους παράγουν περίπου 50 πόντους ανά παιχνίδι για την Μακάμπι, ένα τεράστιο νούμερο για αυτό το επίπεδο. Καταλαβαίνει κανείς ότι αν ο Παναθηναϊκός θέλει να έχει το πάνω χέρι σε αυτές τις μάχες, θα πρέπει να περιοριστούν αρκετά αυτοί οι δύο. Οι αμυντικοί θα πρέπει να μείνουν μπροστά τους, να μην τους επιτρέψουν το ρήγμα και τις συνεργασίες με τους συμπαίκτες τους.

Από εκεί και πέρα το παιχνίδι της Μακάμπι βασίζεται πολύ στο transition. Με το που πάρουν το ριμπάουντ, τρέχουν όλοι στον αιφνιδιασμό με σκοπό να χτυπήσουν στα πρώτα οκτώ δευτερόλεπτα.

 Αν δεν γίνει αυτό, τότε το 20.3% των επιθέσεων τους γίνεται με πικ εν ρολ, στο οποίο εκτελεί ο χειριστής. Η Μακάμπι είναι πρώτη ομάδα στην Ευρωλίγκα στους πόντους που παίρνει από τον χειριστή, αφού είτε ο Μπόλντγουιν, είτε ο Μπράουν, επιτίθονται στο καλάθι με όλους τους τρόπους και επειδή έχουν και πολύ καλό mid-range σουτ μετά από ντρίπλα, είναι βέβαιο ότι ο Παναθηναϊκός δεν θα παίξει άμυνα κρατώντας τον ψηλό μέσα στην ρακέτα μετά από σκριν.

Το καλό είναι, ότι όταν οι ομάδες κλείνουν μέσα στο ζωγραφιστό, για να περιορίσουν τους χειριστές, οι πάσες που βγαίνουν στην περιφέρεια, αν εξαιρέσουμε τον Κόλσον που είναι καλός σουτέρ, οι υπόλοιποι είναι σουτέρ ημέρας.

Τα δύο «κλειδιά» των αναμετρήσεων

Δύο πολύ σημαντικά πράγματα θα πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός αν θέλει να ελέγξει τον ρυθμό των αγώνων. Το πρώτο είναι το επιθετικό ριμπάουντ της Μακάμπι, που είναι η κορυφαία ομάδα σε αυτό στην Ευρωλίγκα, έχοντας ένα εντυπωσιακό ποσοστό της τάξεως του 36% ΟRb%, δηλαδή στα 10 ριμπάουντ που διεκδικούνται, παίρνουν τα 3.6. Αυτό τις δίνει δεύτερες ευκαιρίες αλλά κυρίως την δυνατότητα να καλύψει την κάκιστη transition άμυνα της, σύμφωνα με τα προηγμένα στατιστικά. Εδώ είναι ένα κομμάτι που χωλαίνει και ο Παναθηναϊκός, δηλαδή στις επιστροφές του, οπότε ο έλεγχος των ριμπάουντ για την φύση των δύο αυτών ομάδων, θα είναι κομβικός.

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό στοιχείο, που και πάλι μοιάζουν οι δύο ομάδες, είναι τα λάθη που προκαλούν στον αντίπαλο από την άμυνα τους. Ο Παναθηναϊκός σε αυτό είναι δεύτερος στην διοργάνωση με 19.2% TOV% και η Μακάμπι 4η, με 18.2%. Αυτό σημαίνει ότι στις 10 άμυνες που παίζει ο Παναθηναϊκός, στις 1.92 οδηγεί σε λάθος τον αντίπαλο, ενώ η Μακάμπι σε 1.82. Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι οι πράσινοι δεν είναι ομάδα που τρέχουν στο ανοικτό γήπεδο, όμως η Μακάμπι, όταν προκαλέσει λάθος μέσα σε 4-5 δεύτερα έχει ήδη σκοράρει στην άλλη μπασκέτα.

 Άρα, αν ο Παναθηναϊκός θέλει να ελέγξει τον ρυθμό ώστε να μην αφήσει τους Ισραηλινούς να τρέξουν και να βρουν εύκολους πόντους, θα πρέπει να προστατέψει την μπάλα με κάθε τρόπο. Ο αριθμός λαθών που θα κάνει, θα δείξει και πόσο εύκολα ή δύσκολα θα είναι τα παιχνίδια απέναντι στην ομάδα του Κάτας.

Θα μιλήσουν οι προσωπικότητες

Πέρα από κάθε ομαδικό στοιχείο, σε τέτοια κρίσιμα παιχνίδια, πάντα μιλάνε οι προσωπικότητες. Ο Παναθηναϊκός έχει τον Κώστα Σλούκα και τον Κέντρικ Ναν, η Μακάμπι τον Μπόλντγουιν και τον Μπράουν. Ο Αμερικανός, πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, σε αντίθεση με τον Μπράουν, μπορεί στην μέρα του να διαλύσει κάθε άμυνα, αλλά αν δεν τον αφήσεις να βρει ρυθμό, μπορεί να γίνει επιζήμιος για την ομάδα του. Από την άλλη, απαιτείται μια πολύ καλή σειρά και από τους Σλούκα-Ναν, κυρίως για τον έλεγχο του ρυθμού και των σωστών αποφάσεων. Ο Παναθηναϊκός ως ομάδα είναι καλύτερος, αλλά η Μακάμπι στην μέρα της, μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε, αφού έχει ταλέντο, έχει βάθος στο ρόστερ της και είναι και σε καλή φόρμα.

O Παναθηναϊκός, στο μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς βασίστηκε στην άμυνα του, που στο τέλος της regular season, ήταν η δεύτερη καλύτερη σε όλη την διοργάνωση. Τώρα είναι η στιγμή που θα χρειαστεί πραγματικά ένα καλό αμυντικό masterclass για να πάει στο Βερολίνο. Μια σειρά, που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα αποθέματα ενέργειας, hustle που θα καταθέσουν οι δύο ομάδες και από την ικανότητα του Παναθηναϊκού στο αμυντικό κομμάτι.

Μακάμπι: Μια σούπερ αθλητική ομάδα με πυραυλοκίνητα γκαρντ και αυτά που πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός (vids)