MENU

Η διαπίστωση ανήκει στον Ταϊρίς Ράις. Ο Αμερικανός που υπήρξε ένα από τα «βαριά χαρτιά» της Euroleague τα προηγούμενα χρόνια, σχολίασε πρόσφατα στο X (πρώην twitter): 

«Ο Κέντρικ Ναν έχει κάνει μία απ’ τις καλύτερες μεταβάσεις από το ΝΒΑ στην Euroleague που έχω δει ποτέ».

Η αλήθεια είναι κάπου εκεί. Ο άσος του Παναθηναϊκού δεν πρέπει να ξεχνάμε πως διανύει μόλις την πρώτη του σεζόν στην Ευρώπη. Την πρώτη του σεζόν εκτός των ΗΠΑ για την ακρίβεια. Έφυγε από την πατρίδα του για την Ελλάδα στις 7 Νοεμβρίου και μέσα σε δύο μέρες ταξίδεψε στο Βερολίνο κι έκανε το ντεμπούτο του. Χωρίς να προλάβει να… πάρει ανάσα, δεν συζητάμε για περίοδο προσαρμογής, ούτε το τζετ λαγκ δεν είχε ξεπεράσει. 

Αρκετοί που θέλουν να βρουν… ψεγάδια στον σκόρερ των «πράσινων», αναφέρονται στις προσπάθειες που παίρνει, το αν εκβιάζει κάποιες από αυτές, ή αν το σκοράρισμά του είναι και μικρό μπροστά στον όγκο των προσπαθειών. Θεωρίες περισσότερο για να μειώσουν τον Ναν, αλλά η αλήθεια δύσκολα αλλοιώνεται τόσο εύκολα. Ειδικά όταν την έχει ο καθένας μπροστά του σε κάθε εβδομάδα της Euroleague. 

Ο Κέντρικ Ναν έχει 14,8 πόντους, 45,3% στα δίποντα, 36,4% στα τρίποντα και 100% στις βολές. Ποσοστά που θα ήταν διαφορετικά αν συνυπολογίσουμε πως δεν είχε βάλει τρίποντο σε τρία ματς τα οποία έδωσε σε διάστημα 10 ημερών απ’ την άφιξή του. Παιχνίδια στα οποία ακόμη δεν είχε καταφέρει να κοιμηθεί, ή να προπονηθεί σωστά και να μάθει τη νέα του ομάδα. Φυσικά συνυπολογίζονται κανονικά. 

Η σωστή σύγκριση, όμως, δεν είναι με το σήμερα των άλλων εξαιρετικών σκόρερ που αγωνίζονται στη θέση του Ναν. Για να γίνει πιο κατανοητή η προσφορά του πρώην άσου των Χιτ και των Λέικερς, πρέπει να δούμε τι είχαν κάνει την πρώτη τους σεζόν στην Euroleague εκείνοι οι Αμερικανοί. Με τους περισσότερους μάλιστα να έχουν ήδη πάρει την… κρυάδα της Ευρώπης, πριν παίξουν στην κορυφαία της διοργάνωση. Όχι σαν τον Ναν που μέσα σε δύο μέρες… έπεσε στα βαθιά. 

Ο Κέβιν Πάντερ που «έπαιξε» δυνατά για Παναθηναϊκό το καλοκαίρι, πριν ακούσει τον ύμνο της Euroleague είχε ήδη αγωνιστεί σε πέντε ευρωπαϊκές ομάδες! Πήγε στον Ολυμπιακό για να παίξει στη μεγάλη λίγκα και οι αριθμοί του ήταν μάλλον απογοητευτικοί. 6,8 πόντοι, 39,2% στο δίποντο, 17,9% στο τρίποντο και 70% βολές. 

Ο κορυφαίος σκόρερ της Euroleague, είναι ο Μάικ Τζέιμς. Επίσης ένα παιδί που φεύγοντας από τις ΗΠΑ έπαιξε σε τέσσερις ομάδες πριν κάνει το άλμα για την Euroleague φορώντας τη φανέλα της Μπασκόνια το 2014. Στο ξεκίνημά του είχε 11,1 πόντους, 51,6% στα δίποντα, 22,6% στα τρίποντα και 84,4% βολές. 

Εξαιρετικός σκόρερ και σουτέρ, ο Αϊζάια Κάνααν του Ολυμπιακού. Φεύγοντας από τις ΗΠΑ έπαιξε στην Κίνα, ενώ το 2020 αγωνίστηκε στην Ευρώπη πρώτη φορά. Με την Ούνικς Καζάν, αλλά στο Eurocup όχι στην Euroleague. Μια σεζόν μετά στη μεγαλύτερη διοργάνωση της Ευρώπης, είχε 11,8 πόντους, 40,9% στο δίποντο, 41% στο τρίποντο και 81,6% στις βολές. 

Από τον άσο του Ολυμπιακού, πάμε σε έναν μελλοντικό αστέρα της ίδιας ομάδας, που τώρα παίζει στη Ζαλγκίρις Κάουνας. Τον Κίναν Έβανς. Ιγκοκέα και Χάποελ Χάιφα οι ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε φεύγοντας από τις ΗΠΑ. Και το 2021 ήρθε η ώρα για Euroleague με τη φανέλα της Μακάμπι Τελ Αβίβ. 8,2 πόντους την πρώτη του σεζόν, 51,5% στα δίποντα, 32,9% στα τρίποντα και 87,9% βολές. 

Για να βρούμε κάτι πιο κοντινό στον Κέντρικ Ναν, φτάνουμε στον Σέιν Λάρκιν. Ο σούπερ σταρ της Εφές και της Euroleague συνολικά, άφησε τις ΗΠΑ για την Μπασκόνια το 2016, οπότε έπαιξε απευθείας στη μεγάλη διοργάνωση. 13,1 πόντους, 45% στα σουτ δύο πόντων και 34,3% σε αυτά των τριών. 79.7% στις βολές πρώτη ευρωπαϊκή σεζόν του Λάρκιν. 

Τέλος, ο Μάρκους Χάουαρντ πέρασε τον Ατλαντικό το 2022 επίσης για την Μπασκόνια. 14,2 πόντους πρώτη σεζόν, 46% στα δίποντα, 36,5% στα τρίποντα και 88,6% βολές, έχοντας σχεδόν ίδια ποσοστά με Ναν. Η διαφορά είναι η πίεση, το βάρος της φανέλας και φυσικά οι απαιτήσεις των ομάδων στις οποίες αγωνίζονται. 

Απαραίτητη σημείωση: Ακόμη κι αυτοί που φεύγοντας από τις ΗΠΑ έπαιξαν απευθείας Euroleague, αποκτήθηκαν από τις ομάδες τους νωρίς. Άρχισαν τη διοργάνωση από την 1η αγωνιστική και δεν ήρθαν Νοέμβριο μήνα ενώ είχε αρχίσει η διοργάνωση. Ο Κέντρικ Ναν όταν προσγειώθηκε στην Ευρώπη, έπρεπε να παίξει αμέσως και σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός είχε κάνει ήττες στην αρχή (ρεκόρ 2-4) οπότε «καιγόταν» για αποτελέσματα. 

Το ερώτημα είναι ένα. Που μπορεί να φτάσει ο Κέντρικ Ναν όταν υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ο πιο…hot Αμερικανός συγκριτικά με τους σπουδαίους συμπατριώτες του σκόρερ, στην πρώτη τους χρονιά στη Euroleague. Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, ακόμη προσαρμόζεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Για παράδειγμα μόλις πρόσφατα σταμάτησε να εκνευρίζεται απ’ το… ξύλο που δεν σφυρίζεται φάουλ από τους διαιτητές. Διότι αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισής του από πολλές αντίπαλες άμυνες στην Euroleague. 

Η απάντηση θα δοθεί αν ο Ναν συμφωνήσει με την πρόταση του Παναθηναϊκού για να μείνει στην Ευρώπη, την οποία σας αποκάλυψε το SDNA. Οι φίλοι του μπάσκετ θα το ήθελαν και με το παραπάνω. Γιατί είναι ξεκάθαρο πως ο τύπος αυτός έχει το άστρο μέσα του…

Δηλαδή αν ο Ναν μείνει στην Ευρώπη τι θα κάνει;