MENU

Η Euroleague στην κορύφωσή της. Εντός των συνόρων ο Παναθηναϊκός Aktor θέλει να επιστρέψει στην κορυφή. Μέσα σε όλα αυτά, ήρθαν τα «παράθυρα» των Εθνικών ομάδων. Στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας, έχει 5 παίκτες του «τριφυλλιού» και θα είχε 6 ή 7, αν ήταν έτοιμοι απόλυτα οι Σλούκας και Παπαπέτρου. 

Στο παιχνίδι με την Ολλανδία στο πρώτο δεκάλεπτο, υπήρξαν 4 παίκτες του Παναθηναϊκού στην πεντάδα. Μωραΐτης, Καλαϊτζάκης, Μαντζούκας, Αντετοκούνμπο. Μαζί τους ήταν κι ο Ρογκαβόπουλος. 

Θα συνέβαινε ξανά μέσα στο παιχνίδι αλλά προέκυψε το πρόβλημα του σέντερ των «πράσινων». Δεν κάνουμε απλά ανάλυση στατιστικών στοιχείων και λεπτών συμμετοχής. 

Το εντυπωσιακό είναι πως ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να βάζει την Εθνική ομάδα πάνω απ’ όλους και απ’ όλα. Αφήνοντας πίσω ακόμη και το ίδιο το μικροσωματειακό συμφέρον του. Αυτονόητο θα πείτε κι έχετε δίκιο. Έτσι όμως έκαναν οι αντίπαλοί του; 

Το «τριφύλλι» είναι αιμοδότης της Εθνικής ανεξαρτήτως συνθηκών και σχέσεων. Δεν στηρίζει… α λα καρτ. Στηρίζει μόνιμα και χωρίς αστερίσκους την Γαλανόλευκη. Σε μια εποχή όπου έχει εκφραστεί πολλές φορές και έντονα κατά της ΕΟΚ. Θεωρώντας πως τον αδικεί. Σε μια εποχή που ο κορυφαίος Έλληνας παίκτης του «αιωνίου» αντιπάλου του, είναι απ’ το Τέξας και πήρε διαβατήριο λόγω ΕΟΚ αλλοιώνοντας για τα επόμενα 4-5 χρόνια τις συνθήκες ανταγωνισμού των εγχώριων τίτλων. 

Οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες. Όχι με το σήμερα, αλλά με το χθες. Τότε δηλαδή που η πλευρά της ομάδας του λιμανιού όταν θεωρούσε πως την αδικούσε η ΕΟΚ, πίεζε τους παίκτες να ανακοινώσουν πως δε θα αγωνιστούν με την Εθνική. 

Τότε που δεν ήθελαν τον Πιτίνο. 

Τότε που υπήρχε δυσαρέσκεια μέχρι και για τον ίδιο τον Βασίλη Σπανούλη, επειδή τόλμησε να επιστρέψει στην Εθνική πριν το Προολυμπιακό του Καναδά. Μετατρέποντας την «επίσημη αγαπημένη» σε κουτί παραπόνων για τη διαιτησία και τη στάση της Ομοσπονδίας. 

Ο Παναθηναϊκός έντιμα συνεχίζει να μην εμπλέκει την Εθνική στην όποια κίνησή του ή στην όποια επικοινωνιακή πολιτική του, αναφορικά με την Ομοσπονδία και τις διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισής του. Ούτε φυσικά «κόβει» τους αθλητές του απ’ την Εθνική, επειδή ο τωρινός ομοσπονδιακός έκλεισε την καριέρα του και συνδέθηκε με τον Ολυμπιακό. Όπως τότε που ο Πιτίνο έγινε αφορμή για ανακοίνωση απόσυρσης των παικτών των «ερυθρόλευκων». 

Αυτή η στάση είναι πάγια για τον Παναθηναϊκό πλέον. Όση τοξικότητα, όση ένταση κι αν υπάρχει, όσες διαφωνίες υπάρξουν με την ΕΟΚ, η Εθνική δεν αγγίζεται. Αποτελεί στοιχείο της ηθικής του συλλόγου και φυσικά απόφαση του ίδιου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. 

Ο ιδιοκτήτης των «πράσινων», ο… κακός του χωριού για πολλούς, δείχνει το δρόμο σε όλους εκείνους που βλέπουν την Εθνική ως ευκαιρία για μικροπολιτική και έκφραση των συμφερόντων τους. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μπαίνει σε γυάλα προστασίας και ό,τι χρειαστεί του παρέχεται απ’ τον Παναθηναϊκό. 

Σε μια εποχή όχι καλών σχέσεων με την ΕΟΚ. Τη στιγμή που η Ομοσπονδία απ’ την άλλη, έχει άψογη «συνεργασία» με τον μεγάλο αντίπαλο του Παναθηναϊκού. Από το διαβατήριο του Ουόκαπ, μέχρι τις εργασίες που θα γίνουν στο ΣΕΦ πληρωμένες απ’ το κράτος. 

Ακόμη κι έτσι, οι «πράσινοι» και ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ, παροτρύνουν κιόλας τους παίκτες του Παναθηναϊκού να πηγαίνουν στην Εθνική Ελλάδας. Τώρα που η Εθνική ολοκλήρωσε με 2/2 τις υποχρεώσεις της καλό είναι να θυμούνται όλοι και να μην έχουν μνήμη χρυσόψαρου…

Με 4 παίκτες στην πεντάδα της Εθνικής ο Παναθηναϊκός, όταν άλλοι κήρυτταν αποχή…