MENU

Πρώτη ήττα του Ολυμπιακού σε επίσημη αναμέτρηση. Νωρίς στη σεζόν, δεδομένα δεν έκρινε το παραμικρό. Το μόνο που έκανε ήταν να φανερώσει τα κενά στο ρόστερ της ομάδας του λιμανιού, αλλά και την αλλαγή πλεύσης που έγινε στοχευμένα απ’ τον προπονητή του με μοναδική εξαίρεση τον Σάσα Βεζένκοφ. 

Ο κόουτς Μπαρτζώκας μόλις μερικά λεπτά μετά το τέλος του πέμπτου επίσημου ματς της σεζόν, έβαλε σε πρώτο πλάνο και ως μόνο πρόβλημα, την κούραση. Προφανώς οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού δεν αγωνίζονταν, δεν έκαναν ταξίδι, ενώ δεν είχαν και πολλούς διεθνείς στο πρόσφατο Μουντομπάσκετ. 

Εστίασε κυρίως στον Τόμας Ουόκαπ. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο Ουόκαπ έπρεπε να παίζει 20 λεπτά σύμφωνα με τις εξετάσεις του. Κάνει πολλές φορές λάθος γιατί είναι γαλακτωμένος. Τι να κάνω, να παραπονεθώ; Έπαιξε με την Εθνική γιατί ήταν σημαντικό για όλους. Δεν κλέβει και κάπου, παίζει παντού. Τώρα πρέπει να χειριστούμε εμείς αυτό που έγινε το καλοκαίρι, δηλαδή εγώ».

Αφού μας ενημέρωσε ο κόουτς Μπαρτζώκας πως το… ελληνικό διαβατήριο «βάρυνε» σε βαθμό υπεργαλάκτωσης τον Ουόκαπ, καλό θα ήταν να θυμηθεί πως είχε μια ευκαιρία να σηκώσει το τηλέφωνό του. Καλώντας τον αριθμό του Κώστα Σλούκα. Αν το έκανε, ίσως να είχαν λυθεί οι όποιες διαφωνίες και τελικά να έμενε στον Ολυμπιακό. Δίνοντας τη δυνατότητα στον Ουόκαπ να παίξει όντως 20 λεπτά. Ή και λιγότερο αν χρειαζόταν. Τώρα όμως, ο Τόμας πρέπει να παίζει 40λεπτα. Γιατί κι ο Γκος όπως αποδείχθηκε από την εποχή του στη Ρεάλ ακόμη, είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς. Εδώ μάθαμε ότι τον τραυμάτισε ο σκληρός τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκε ο Άρης. 

Ο κόουτς Μπαρτζώκας φημίζεται για την μανία του με το χρονόμετρο. Στο μοίρασμα των λεπτών. Ένας απ’ τους λόγους που έφτασε στα άκρα η υπόθεση με τον Σλούκα χρησιμοποιώντας τον με το ρολόι στο χέρι ανεξαρτήτως απόδοσης. 

Τώρα όμως, κάτι τον έκανε να αλλάξει. Ίσως η πίεση για το αποτέλεσμα που αισθάνεται. Μόνος του είπε πως οι εξετάσεις έδειξαν πως ο Ουόκαπ έπρεπε να αγωνιστεί 20 λεπτά. 

Γιατί λοιπόν τον άφησε στο παρκέ 36 λεπτά; Παίζοντας σχεδόν το διπλάσιο απ’ αυτό που έπρεπε σύμφωνα με τις εξετάσεις του. Αυτό δεν σημαίνει πως εσκεμμένα έθεσε σε κίνδυνο τον αθλητή για έναν πιθανό τραυματισμό; Κι απ’ τη στιγμή που οι χρόνοι το φανερώνουν αυτό, ποιος ο λόγος να το κάνει μόλις τη 2η αγωνιστική, σε αναμέτρηση που ούτε έκρινε κάτι κι ίσως στο τέλος της κανονικής περιόδου πραγματικά να μην έχει παίξει κανένα ρόλο; 

Είναι προφανής η ανάγκη του κόουτς για αποδείξεις προς τους αόρατους επικριτές του. Να αποδείξει πόσο δίκιο είχε που άφησε τον Σλούκα να φύγει, πόσο καλά χειρίζεται το rotation και φυσικά, πόσο σωστός ήταν ο σχεδιασμός και οι επιλογές που έκανε. Κάποιος άλλος θα το βάφτιζε ανασφάλεια… 

Βέβαια οι αποδείξεις που χρειάζεται πρώτα και πάνω απ’ όλα, έρχονται μέσω της ποιότητας του μπάσκετ και των αποτελεσμάτων. Ο Ολυμπιακός έχει γίνει μια ομάδα που βάζει 75 και 74 πόντους στα 40λεπτα με αντίπαλο ομάδα των 20 ημερών δηλαδή τον Παναθηναϊκό, νικά τον Άρη στο τέλος και φωνάζει για τον… σκληρό τρόπο που αγωνίστηκε ο αντίπαλος, ενώ χάνει απ’ την Μπαρτσελόνα στο πρώτο εντός έδρας, σημειώνοντας μόλις 68 πόντους. Ποια; Η ομάδα που πέρυσι ξεκινούσε κι έριχνε 90άρες και 100άρες. Υπήρχαν ματς που έβαζε 60 στο ημίχρονο. Τώρα φταίει η κούραση…. 

Όσες δικαιολογίες κι αν υπάρξουν, όσες αναλύσεις κι αν γίνουν για υπεργαλάκτωση, για χρόνους συμμετοχής, απουσίες, η πραγματικότητα είναι δύσκολο να κρυφτεί. Γι’ αυτό και ήρθε η απότομη προσγείωση στο ΣΕΦ. Από αντίπαλο που είχε διεθνείς οι οποίοι έλειψαν, έχει νέο προπονητή και έχασε κι εκείνη το σημείο αναφοράς που είχε στο παρκέ, τον Νίκολα Μίροτιτς. 

Το 75, 74, 68 χτυπάει καμπάνα για τον Ολυμπιακό των +90 πόντων πέρυσι