MENU
:root { --competition-primary-color:#06BFFF; --competition-secondary-color:#1E036D; --competition-solid-color:#1E036D; }
MUNDOBASKET 2023 Χορηγός
Advertisement
Google Logo

Προσθέστε το sdna.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google.

Πλέον τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Λίγες ώρες έμειναν για τον «τελικό» της Εθνικής με τη Νέα Ζηλανδία και μένει να δούμε αν θα τα καταφέρουμε ή θα προστεθεί μία ακόμη αποτυχία στη σύγχρονη ιστορία μας.

Οι πολλοί λένε ότι δεν «μπορούμε» να χάσουμε από αυτή την ομάδα, και μπασκετικά αυτή η άποψη δεν είναι πολύ μακριά. Σε ένα ματς, όμως, μία και έξω ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Και εδώ παίζει η Ελλάδα με τη Νέα Ζηλανδία και όχι η Αμερική με το Νότιο Σουδάν. Στο τελευταίο ζευγάρι πρέπει να γυρίσει η γη ανάποδα για να κερδίσει το Νότιο Σουδάν. Στο Ελλάδα-Ζηλανδία, όμως, οι ισορροπίες είναι αρκετά έως πολύ λεπτές.

Ως ποιότητα, δεν το συζητάμε, ακόμη και με το ρόστερ, που έχουμε, είμαστε ανώτεροι από την ομάδα από την Ωκεανία. Έχουμε παίκτες, που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης, ενώ κάποιοι από αυτούς είτε παίζουν είτε έχουν παίξει και στο ΝΒΑ, στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Από την άλλη το ρόστερ της αντιπάλου μας δεν σου βγάζει τα μάτια. Εχει ορισμένους παίκτες με παρουσία και εμπειρία από την Ευρώπη, αλλά δεν είναι από εκείνους, που σου κάνουν τρελό γκελ. Παίκτες, δηλαδή, όπως ο Ουέτζελ, ο Ντιλέινι και ο Φοτού. Αλλά δεν πάει έτσι πάντα το πράγμα. Δεν πάει έτσι πάντα το μπάσκετ. Και ειδικά όπως αναφέραμε σε ένα ματς χωρίς αύριο. Στο μπάσκετ άλλωστε μετράει πάνω από όλα η χημεία. Το πόσο δεμένη είναι κάποια ομάδα. Και σε αυτό το κομμάτι η Νέα Ζηλανδία δεν υστερεί. Κάθε άλλο. Είναι όλοι μαζί και από κει και πέρα έχουν στοιχεία, που αντισταθμίζουν σε ικανοποιητικό βαθμό την έλλειψη ιδιαίτερης ποιότητας. Όπως συγκέντρωση, πειθαρχία και κυρίως δυναμισμό.

Το μπασκετικό ξύλο, που παίζουν οι Νεοζηλανδοί όχι ότι δεν το έχουμε ξαναδεί από ομάδα, αλλά είναι άξιο αναφοράς. Θα μπορούσε να τους πει κάποιος «μικρούς παλαιστές», αλλά ο Μιχάλης Καλαβρός έκανε καλύτερη δουλειά από μας: «Οι Νεοζηλανδοί αγαπούν όλες τις δραστηριότητες, αλλά η “θρησκεία” τους είναι το ράγκμπι. Ο κάθε πιτσιρικάς που γεννιέται στη Νέα Ζηλανδία θέλει να γίνει παίκτης ράγκμπι, γι’ αυτό και είναι απ’ τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Το δυναμισμό του ράγκμπι τον μεταφέρουν και στο μπάσκετ» είπε χαρακτηριστικά στο ΕΟΚ WebRadio ο ασίσταντ κόουτς του Ολυμπιακού και αν δεν ξέρει αυτός, δεν ξέρει κανείς. Υπό την έννοια ότι πριν από περίπου 10 χρόνια πήγε και δούλεψε στη Νέα Ζηλανδία και έτσι τη νοοτροπία τους (και όχι μόνο) την ξέρει από έξω κι ανακατωτά. «Το παιχνίδι τους πάντα ήταν πολύ physical, με πολύ δυναμισμό. Εβαζαν τα κορμιά τους παντού. Πραγματικά οι Αμερικανοί που έπαιζαν εκεί είχαν απίστευτο πρόβλημα προσαρμογής, καθώς ήθελαν συνέχεια φάουλ, τα οποία ήταν, απλά στη τοπική λίγκα οι διαιτητές είχαν φτιάξει μια δική τους κατάσταση με τα φάουλ» συνέχισε ο Καλαβρός, αποτυπώνοντας ακριβώς τι εστί μπάσκετ στη Νέα Ζηλανδία. Ξύλο αυτοί, ξύλο εμείς; Γιατί όχι; Ίσως, όμως, είναι καλύτεραο να επιστρατεύσουμε το μεγαλύτερο επίπεδο μπάσκετ, που μας χαρακτηρίζει.

Και επειδή η συνέντευξη του Μιχάλη Καλαβρού μας βρίσκει σε όλα τα κομμάτια σύμφωνους, θα παραθέσουμε μία ακόμη άποψή του για το σημερινό παιχνίδι: «Η Εθνική πρέπει να προσέξει τον εαυτό της. Πρέπει να μπει συγκεντρωμένη, να είναι ο εαυτός της και θα πάνε όλα καλά, δεν νομίζω ν’ απειληθεί. Είναι αρκετά μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες και το επίπεδο των παικτών» είπε ο έμπειρος κόουτς και όλη η αλήθεια είναι με το μέρος του. Το τι λέει βέβαια ο Καλαβρός, τι λέμε εμείς, τι λέτε εσείς, όχι ότι δεν έχει σημασία. Εχει και παραέχει. Η κάθε άποψη άλλωστε είναι σεβαστή. Ομως οι πράξεις είναι εκείνες, που μετράνε. Και τις πράξεις είναι εκείνες, που ανυπομονούμε να δούμε σε λίγες ώρες. Γιατί δεν θέλουμε με τίποτα το ελληνικό μπάσκετ να προσθέσει μία ακόμη αποτυχία στο ενεργητικό του. Όχι ότι αυτή καθ’΄αυτή η πρόκριση στην 16άδα θα είναι κανάς ασύλληπτος άθλος, η μη πρόκριση, όμως, θα είναι γκέλα ακόμη και με τα πολλά προβλήματα, που έχουμε. Και μία τέτοια γκέλα δεν την θέλουμε με τίποτα.

Αφήστε, που κερδίζοντας τη Νέα Ζηλανδία, και εξασφαλίζουμε την παρουσία μας στο προολυμπιακό και έχουμε από κει και πέρα τύχη και για την 8άδα. Που, όπως αναφέραμε, (η πρόκριση στη 16άδα) δεν θα είναι κανάς τρομερός άθλος, αλλά δεν θα είναι και μικρό πράγμα για μία ομάδα, που δεν έχει το μισό της ρόστερ και που πριν από το τουρνουά έχασε έναν από τους καλύτερούς της παίκτες.

Το Μουντομπάσκετ 2023 στο Pamestoixima.gr 

Το Μουντομπάσκετ 2023 με κορυφαίες αποδόσεις* σε δεκάδες αγορές για στοίχημα. Στο Pamestoixima.gr η εμπειρία του στοιχήματος αναβαθμίζεται με νέες δυνατότητες και λειτουργίες, ειδικές αγορές για παίκτες & εθνικές ομάδες και προσφορές* για όλους! Το στοίχημα μπάσκετ είναι στο Pamestoixima.gr.

Ο Καλαβρός έδωσε χαρτί και καλαμάρι τη συνταγή της νίκης