MENU

Όλη την εβδομάδα, όπως καταγράφαμε μέσα από το SDNA η ΑΕΚ προετοιμαζόταν σε υψηλούς ρυθμούς για το παιχνίδι στο Περιστέρι. Ήταν το πρώτο crash test στο πρωτάθλημα και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να «μετρηθεί» με μια ομάδα που στην παρούσα φάση έχει τους ίδιους στόχους με εκείνη. Έχει νέο προπονητή, άρα και νέα φιλοσοφία, ρόστερ γεμάτο και διψασμένο και ικανότητα να παίρνει αυτό που θέλει κάθε στιγμή.

Η ΑΕΚ όμως φέτος δεν θυμίζει την ομάδα που αν της στραβώσει κάτι αφήνει τα πάντα στη μοίρα τους. Κόντρα στην Καρσίγιακα πάλεψε ως το τέλος απέναντι σε μια πάρα πολύ ποιοτική ομάδα, όμως την λύγισε η ποιότητα του Έρικ ΜακΚόλουμ. 

Το παιχνίδι στο Περιστέρι είχε αρκετές ομοιότητες με αυτό στη Σμύρνη, καθώς η ΑΕΚ πήρε πολλά από βασικές μονάδες της, είχε κάποια νεκρά διαστήματα στο παιχνίδι της που άλλαξαν την εικόνα του αγώνα. Όμως στο τέλος όχι μόνο δεν παράτησε το παιχνίδι, αλλά το διεκδίκησε επί ίσοις όροις, ακόμα και όταν το Περιστέρι είχε το μομέντουμ και τον έλεγχο της κατάστασης.

Από τη στιγμή που η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη βρέθηκε στο +9 (57-48) έδειχνε ικανή να τελειώσει το παιχνίδι, χάρη στην ποιότητα του Μάρκους Ντένμον. Η ΑΕΚ όμως ήταν αποφασισμένη να μην χάσει από έναν παίκτη μόνο. Ιδίως από τη στιγμή που ο Φρανσίσκο δεν είχε γίνει παράγοντας του ματς, χάρη στην εξαιρετική άμυνα της ΑΕΚ και τις προσαρμογές στο παιχνίδι του (πολλά κρέντιτ στον Κόνιαρη), ο Μπίλαν δεν είχε σταθερότητα στις δύο πλευρές του παρκέ, ενώ ο Ραντάνοφ είχε μομέντουμ από το ματς με την Τενερίφη, αλλά μόνο αναλαμπές απέναντι στην ΑΕΚ.

Εδώ γίνεται κατανοητό πόσο «πόνεσε» η απουσία του Λεωνίδα Κασελάκη το Περιστέρι. Ένας παίκτης με με 2-3 σουτ από μακριά έχει την δυνατότητα να ανοίγει το γήπεδο και να κάνει ζημιές. Κόντρα στην ΑΕΚ το Περιστέρι δεν το είχε αυτό.

Η ΑΕΚ «διάβασε» πολύ καλά το παιχνίδι και το πιο σημαντικό ήταν πως δεν πανικοβλήθηκε ακόμα και όταν το παιχνίδι έφευγε από τον έλεγχό της. Τα πολύ άσχημα λάθη δεν έλειψαν στην αναμέτρηση, στερώντας κατοχές άρα και πιθανούς πόντους, από την ΑΕΚ, όμως την κρίσιμη στιγμή το γκρουπ έβγαλε τον χαρακτήρα του.

Το τρίποντο του Φρέιζερ που κάνει το σκορ 57-51 ήταν μια υπενθύμιση πως η ΑΕΚ δεν.. πέθανε. Στη συνέχεια ακολούθησαν καλές άμυνεςς και η διαφορά μαζεύτηκε. Το Περιστέρι εν συνεχεία είχε κάποιες αναλαμπές, αλλά η ΑΕΚ κράτησε τον έλεγχο και βρήκε μεγάλα σουτ στο τέλος.

Οι βολές του Ουίλιαμς, το μεγάλο σουτ από τα 6,5 μέτρα του Φρέιζερ και η ατομική προσπάθεια του Ουίλιαμς ήταν τρεις φάσεις που έδειξαν την προσωπικότητα που έχει το ρόστερ. Σε ένα παιχνίδι με δύσκολες συνθήκες, ελέω της διακοπής στην πρώτη περίοδο. Η οποία ευνόησε το Περιστέρι που ξαναμπήκε στο παιχνίδι. Η ΑΕΚ είχε χτίσει μομέντουμ και θα πήγαινε με διαφορά στα αποδυτήρια. Αντιθέτως, μετά την διακοπή δέχτηκε διαδοχικά καλάθια, μέχρι να κάνει ξέσπασμα ο Μάντσεν.

Στο τέλος όμως και παρά τις δύσκολες συνθήκες αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Και η ΑΕΚ το πήρε κόντρα σε όλους και σε όλα. Μια σπουδαία εμφάνιση, που ήρθε να πιστοποιήσει πως το ερόστερ που έχτισε η ομάδα το καλοκαίρι έχει τη στόφα για κάτι καλό.

Σε πρώτη φάση ο σκοπός είναι να γίνει το γκρουπ ομάδα. Και μέσα από τέτοιες βραδιές είναι δεδομένο πως γίνεται. Γεμίζοντας με περηφάνια τον κόσμο...

ΥΓ. Ο Κάμερον ΜακΓΚριφ έκανε το καλύτερό του παιχνίδι με την κιτρινόμαυρη φανέλα, κερδίζοντας πολλές μάχες. Πλέον έχοντας καλύψει το χαμένο έδαφος δείχνει πόσο κομβικός είναι. Υπήρχαν στιγμές που έπαιζε ακόμα και για τον Μίτσελ που αποβλήθηκε με 5 φάουλ.

ΥΓ1. Η άμυνα του Αλεξάντερ Μάντσεν ήταν εκπληκτική, τόσο κοντά στο καλάθι, όσο και στα hedge out. Ο Φινλανδός βρήκε τον τρόπο να επιδράσει στο παιχνίδι σε σταθερή βάση και η άμυνά του ήταν κομβική για να φτάσει η ΑΕΚ στη νίκη.

ΥΓ2. Ο Τιμ Φρέιζερ είναι μεγάλος παίκτης. Και όπως κάθε μεγάλος παίκτης που σέβεται τον εαυτό του, έτσι κι αυτός «μίλησε» στα κρίσιμα τελευταία λεπτά.

ΥΓ3. Πλέον η μπάλα είναι στα χέρια του κόσμου. Αυτού του κόσμου ενόψει του κρίσιμου αγώνα της Τρίτης με την Βόννη. Η ομάδα έχει δείξει πως αξίζει την στήριξη του κόσμου και μια μαζική παρουσία στο κλειστό των Λιοσίων την Τρίτη θα είναι η καλύτερη επιβράβευση για τον Ηλία Καντζούρη και τους παίκτες του για το εξαιρετικό τους ξεκίνημα.

ΥΓ4. Για την διακοπή διαβάσατε αναλυτικά μέσα από το SDNA όσα έγιναν. Η στάση της Αστυνομίας προκαλεί ερωτηματικά. Σε παιχνίδι που εξ αρχής υπάρχει έστω και μια πιθανότητα η σπίθα να γίνει φωτιά από το πουθενά, φροντίζεις να έχεις τον κατάλληλο αριθμό αστυνομικών. Στο Περιστέρι δεν συνέβη αυτό, γι αυτό και δεν εκκενώθηκε το γήπεδο, όπως ζήτησαν οι διαιτητές. Η διακοπή πάντως έδειξε ξεκάθαρα ποιον ευνόησε, όμως ούτε και σε αυτό η ΑΕΚ λύγισε.

Η ΑΕΚ γίνεται ΟΜΑΔΑ και κάνει άπαντες να την παραδεχτούν