MENU

Πέρασαν μόλις τρία χρόνια, αλλά στο μυαλό όλων μοιάζουν με... αιώνας. Σαν σήμερα, πριν από τρία χρόνια, το SDNA με αποκλειστικό ρεπορτάζ εξηγούσε τι σκέφτονταν οι διαιτητές, στο buzzer beater του Βασίλη Σπανούλη, στο Game 2 της σειράς των τελικών Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός το 2016.

Για την ακρίβεια, ξημέρωνε 23η Μαΐου, όταν οι διαιτητές παραδέχονταν αντρίκεια το λάθος τους και εξηγούσαν πως σε εκείνη τη φάση πράγματι υπήρξε παράβαση βημάτων...

Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή και σιγά - σιγά θα φτάσουμε και στο σήμερα και τις αντιθέσεις που συναντάμε.

Στις 22 Μαΐου 2016 οι «πράσινοι» υποδέχτηκαν τους «ερυθρόλευκους» στο κατάμεστο ΟΑΚΑ για τον δεύτερο τελικό της μεταξύ τους σειράς στην Basket League. Ο «Kill Bill» έβαλε ένα τεράστιο τρίποντο «πάνω» στον Νικ Καλάθη και η σειρά επέστρεψε στο ΣΕΦ, με την τότε ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου να αποκτά το πάνω χέρι.

Βέβαια, πριν από το τρίποντο του αρχηγού των Πειραιωτών υπήρξε παράβαση βημάτων, η οποία δεν σφυρίχτηκε από τη διαιτητική τριάδα Αναστόπουλου - Κορομηλά - Μάνου.

https://www.youtube.com/embed/yIUEEyONcBQ?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Οι τρεις διαιτητές μετά τον αγώνα, βλέποντας ξανά τη φάση, εξέφρασαν την άποψή τους, η οποία ήταν η εξής: «Έγιναν βήματα, αυτό είναι σίγουρο, αλλά δυστυχώς το είδαμε στην τηλεόραση κι όχι όσο ήμασταν στο παρκέ. Όπως συνέβη σχεδόν με όλους δηλαδή, όσους βρίσκονταν στο γήπεδο».

Ο Αναστόπουλος ήταν ο διαιτητής, ο οποίος είχε υπό τον έλεγχό του τη συγκεκριμένη φάση και εστίασε την προσοχή του ψηλά κοιτώντας αν θα υπάρξει επαφή μεταξύ Σπανούλη - Καλάθη.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι όταν ο αρχηγός του Ολυμπιακού μετακίνησε το σταθερό του πόδι, με τρόπο που κανείς στη ζωντανή ροή δεν αντιλήφθηκε, μοιραία δεν υπέπεσε ούτε στην αντίληψη του Αναστόπουλου.

Φέρνοντας την υπόθεση στο... τώρα, μοιάζει οξύμωρο όλο αυτό: ο Αναστόπουλος έχει στοχοποιηθεί ουκ ολίγες φορές από τον Ολυμπιακό στο παρελθόν, αλλά ειδικά σήμερα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των «εχθρών» του. Πριν από τρία χρόνια, το 2016, είχε κάνει ένα σημαντικό λάθος, που επέτρεψε στους Πειραιώτες να φτάσουν λίγες μέρες αργότερα στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος.

Θυμίζουμε πως μέχρι και σήμερα το πρωτάθλημα του 2016 αποτελεί τον τελευταίο τίτλο του μπασκετικού Ολυμπιακού.

Οι διαιτητές το παραδέχθηκαν ξεκάθαρα στις μεταξύ τους συζητήσεις, τα ξημερώματα της 23ης Μαΐου: «Υπάρχουν βήματα».

Ωστόσο, η μεγαλύτερη διαφορά του τότε με το τώρα, παρά το γεγονός πως έχουν μεσολαβήσει μόλις τρία χρόνια, είναι η συνέχεια των βημάτων που δεν δόθηκαν. Σήμερα ζούμε στην εποχή που η κουβέντα για τη διαιτησία δημιουργεί ασύλληπτες αντιπαραθέσεις και οι αποφάσεις των ρέφερι ή ο ορισμός τους μπορεί να κάνουν μια ομάδα ακόμα και να μην κατέβει σε ένα ημίχρονο ή σε ένα παιχνίδι, όπως έκανε ο Ολυμπιακός στα πρόσφατα ντέρμπι «αιωνίων» φέτος.

Το... όχι και τόσο μακρινό 2016, οι Γιαννακόπουλοι (Θανάσης και Δημήτρης), είχαν ρωτήσει τον Αναστόπουλο γιατί δεν έδωσε τα βήματα του Σπανούλη στα αποδυτήρια του κλειστού των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Ο διεθνής διαιτητής απάντησε ότι εκείνη τη στιγμή δεν είδε βήματα και κάπου εκεί η συζήτηση τελείωσε και το επιτελείο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός αποχώρησε από το δωμάτιο των διαιτητών.

Τότε νομίζαμε πως τα πράγματα στην ελληνική διαιτησία έχουν βελτιωθεί και πως οι τόνοι από τους παράγοντες και τις μεγάλες ομάδες έχουν... πέσει. Το 2019, όμως, όλα είναι τόσο διαφορετικά και οι αντιθέσεις σε σχέση με το '16 φαίνονται τεράστιες!

Τρία χρόνια σαν... αιώνας: Το buzzer beater του Σπανούλη και το «mea culpa» των διαιτητών