MENU

Η Ένωση, πριν τη μετάβαση στο Ολυμπιακό Στάδιο το φθινόπωρο του 2004, την αποχώρηση των περισσότερων ποδοσφαιριστών της με έντονη προσωπικότητα και το ξεκίνημα μιας λανθασμένης νοοτροπίας για περίπου οκτώ χρόνια (2004-12) η οποία άφηνε τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε δεύτερη μοίρα, «είχε» τις ομάδες του επιπέδου της Γκρασχόπερς σε νοκ-άουτ παιχνίδια, ειδικά με τη ρεβάνς στην Αθήνα. Στην πρώτη μεταξύ τους αναμέτρηση, πάντως, στην Ζυρίχη, το σύνολο του Ντούσαν Μπάγεβιτς πραγματοποίησε αποκαρδιωτική εμφάνιση και οι Ελβετοί επικράτησαν απολύτως δίκαια με 1-0, χάρη σε τέρμα του Αργεντινού Ρίτσαρντ Νούνιες στο 83ο λεπτό.

Ο επαναληπτικός της 27ης Αυγούστου λοιπόν, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, καθώς το «Νίκος Γκούμας» είχε μετατραπεί σε σωρό από ερείπια λίγους μήνες πριν και το ΟΑΚΑ ανακαινιζόταν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, και συνεπακόλουθα η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν ύψιστης σημασίας, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, για την ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι», 3οι την σεζόν 2002-03 με εντυπωσιακή αντεπίθεση στον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, δεν είχαν πια, μετά από επτά χρόνια, τον εμβληματικό Ντέμη Νικολαΐδη στην γραμμή κρούσης τους, ωστόσο με «εγγυητή» τον Δημήτρη Μελισσανίδη είχαν καταφέρει να ενισχυθούν με τον Γιάννη Οκκά από τον ΠΑΟΚ και τον Νίκο Λυμπερόπουλο από τον Παναθηναϊκό, δημιουργώντας έτσι ένα σύνολο που (ατυχώς τελικά) ονομάστηκε «ντριμ-τιμ».

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς παρέταξε ενδεκάδα με 10 γηγενείς (αν υπολογίσουμε και τον Κύπριο διεθνή επιθετικό) και τον... αγαπημένο του Κόφι Αμπονσά απέναντι στην Γκρασχόπερες, ενώ και οι τρεις ποδοσφαιριστές που πέρασαν ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο ήταν Έλληνες. Στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα η ΑΕΚ είναι απλώς δύο κλάσεις ανώτερη και χάρη στα τέρματα του Κώστα Κατσουράνη (κεφαλιά μετά από εκτέλεση φάουλ του Βασίλη Τσιάρτα στο 21'), του Νίκου Λυμπερόπουλου (νέα κεφαλιά μετά από σέντρα του Βασίλη Μπορμπόκη στο 25') και το αυτογκόλ του Πασκάλ Καστίγιο στο 39ο λεπτό, πηγαίνει στα αποδυτήρια προηγούμενη με σκορ 3-0.

Η Ένωση κατάφερε να μετατρέψει στο δεύτερο ημίχρονο ένα ματς-τυπική διαδικασία σε «γκραν γκινιόλ», δείχνοντας ορισμένες από τις αδυναμίες οι οποίες την «πλήγωσαν» τελικά, μαζί με τα τεράστια διοικητικά προβλήματα, στη συνέχεια της σεζόν 2003-04. Στο 68' και πάλι ο Ρίτσαρντ Νούνιες, με θαυμάσια απευθείας εκτέλεση φάουλ, θα βάλει ξανά την Γκρασχόπερς στο παιχνίδι της πρόκρισης (3-1), ενώ επτά λεπτά αργότερα ο Γιάννης Οκκάς κερδίζει πέναλτι και την αποβολή του Πασκάλ Καστίγιο, αλλά ο Νίκος Λυμπερόπουλος στέλνει την μπάλα άουτ. Στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Νιγηριανός Άλφρεντ δεν θα καταφέρει να σκοράρει με κεφαλιά από εξαιρετική θέση μέσα στην περιοχή και οι «κιτρινόμαυροι» θα προκριθούν με πολύ άγχος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, για δεύτερη συνεχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Η παρουσία της ΑΕΚ στον όμιλο ήταν επιεικώς απογοητευτική, με δύο ισοπαλίες, ένα μόλις τέρμα (του Βασίλη Τσιάρτα στο 1-1 της πρεμιέρας με την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια) και τέσσερις ήττες από τους Ισπανούς, την Μονακό και την Αϊντχόφεν, ενώ ούτε στις εγχώριες διοργανώσεις πήγαν καλά τα πράγματα, καθώς ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποχώρησε τον Ιανουάριο, η «ντριμ-τιμ» τερμάτισε 4η και αποκλείστηκε στα ημιτελικά του Κυπέλλου από τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, εκείνη η ανατροπή πρόκρισης κόντρα στην Γκρασχόπερς, με τη νίκη 3-1 στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας σαν σήμερα, 14 χρόνια πριν, έχει περάσει στην Ιστορία του συλλόγου και θα μας θυμίζει τις εποχές που το ελληνικό ποδόσφαιρο διέθετε τρεις ομάδες στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ...

Σαν σήμερα: Η ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μέσω... Λεωφόρου! (vid)