MENU

Στις 3 Νοεμβρίου του 1976 οι «κιτρινόμαυροι» πέρασαν από το Ντέρμπι με το θριαμβευτικό 2-3, και έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατάφερε να φύγει με τη νίκη από την Αγγλία.

Η ΑΕΚ, με προπονητή τον «μαέστρο» Φράντισεκ Φάντροκ, εκείνη τη σεζόν έγραψε την πιο «χρυσή σελίδα» στην ιστορία της καθώς έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA, όπου αποκλείστηκε με δύο ήττες από την μετέπειτα κυπελλούχο Γιουβέντους.

Όλοι περίμεναν μία... αξιοπρεπή εμφάνιση

Οι αγγλικές ομάδες εκείνης της εποχής φάνταζαν... εξωγήινες και κανείς δεν περίμενε την ΑΕΚ να περάσει πανηγυρικά με δύο νίκες!

Στη Νέα Φιλαδέλφεια η Ένωση είχε κερδίσει με 2-0 στις 20 Οκτωβρίου 1976, και δύο εβδομάδες αργότερα ταξίδεψε στο Ντέρμπι για να υπερασπιστεί το σκορ πρόκρισης, καθώς όλοι γνώριζαν πως μόνο εύκολο δεν ήταν να περάσει στην επόμενη φάση παρά το 2-0.

Στο «Baseball Ground» στις 3 Νοεμβρίου οι Άγγλοι πήραν προβάδισμα στο 53' με τον Τζορτζ, αλλά η ΑΕΚ ισοφάρισε με φοβερή απευθείας εκτέλεση φάουλ του Νικολούδη στο 64'.

Η ανατροπή των «κιτρινόμαυρων» έγινε στο 77ο λεπτό με το γκολ του Τάσου, το οποίο εξασφάλισε ουσιαστικά την πρόκριση. Το έπος του Δικεφάλου ολοκληρώθηκε στο 84' με το τέρμα του Βάγκνερ να κάνει το 1-3, ενώ 4 λεπτά αργότερα οι γηπεδούχοι κατάφεραν να μειώσουν στο τελικό 2-3 με τον Ρίοχ.

ΑΕΚ (Φάντροκ): Στεργιούδας, Θεοδωρίδης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Τάσος, Τσάμης (81’ Λ.Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Βάγκνερ, Παπαϊωάννου (60’ Σκρέκης), Μαύρος

Δείτε παρακάτω τα γκολ του τεράστιου «διπλού» στο Ντέρμπι, αλλά και φωτογραφίες στη media gallery από την επιστροφή της ΑΕΚ από την Αγγλία:

«Διπλό» στην Αγγλία 35 χρόνια μετά!

Από τότε χρειάστηκε να περάσουν 35 χρόνια για να μπορέσει ελληνική ομάδα να φύγει με τη νίκη από την Αγγλία, και συγκεκριμένα ο ΠΑΟΚ με το 2-1 απέναντι στην Τότεναμ το 2011 για το Europa League.

Τρίτο και «φαρμακερό» διπλό στην Αγγλία, το περσινό (29/09/2015) του Ολυμπιακού στο Έμιρειτς απέναντι στην Άρσεναλ με 2-3.

Σαν σήμερα: Το μεγάλο διπλό της ΑΕΚ στην Αγγλία! (pics, vid)