MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΘΕΜΗΣ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ - ΦΩΣ

Ήρθε ο καιρός, κατά την κρίση μου, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος να παραιτηθεί. Να διευκολύνει το μπάσκετ να βρει τον δρόμο του. Να ανοίξει τον δρόμο σε νέους ανθρώπους.

Δεν είναι μόνο ηλικιακό το κριτήριο. Το ελληνικό μπάσκετ πήρε κατήφορο υπό την ηγεσία του τα τελευταία χρόνια. Οι επιλογές του σε προπονητές έχουν αποτύχει. Προ καιρού είχε δηλώσει ότι «μια ομάδα ξεκινά από τους παίκτες και παίκτες έχουμε», υποβαθμίζοντας το θέμα προπονητή, όταν του τέθηκε το ζήτημα δημοσίως. Αποδείχθηκε λάθος και σε αυτό.

Παίκτες έχουμε, αλλά αποτυχίες μετράμε επί 10 σερί χρόνια σε όλα τα επίπεδα: Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ, Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Εθνική ομάδα επί 10 σερί χρόνια αποτυγχάνει με τους προπονητές που επιλέγει ο κ.Βασιλακόπουλος. Φέτος απέτυχαν και όλα τα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων! Από τις μικρές ηλικίες μέχρι την Εθνική ανδρών.

Ούτε η ρήση του, ότι το μπάσκετ έχει γερά θεμέλια, δικαιώνεται. Η ΚΕΔ, που τη στηρίζει, τίναξε στον αέρα το ελληνικό πρωτάθλημα, χορηγοί έφυγαν, οι ομάδες έχουν φοβερά οικονομικά προβλήματα, λαοφιλείς σύλλογοι έχουν απαξιωθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ΑΦΜ αγοράζονται για λίγα ευρώ, συγχωνεύσεις παρδαλές γίνονται, ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας, ο Ολυμπιακός, αποχώρησε από την Α1.

Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, το μόνο καλό που έχει δει σε κορυφαίο επίπεδο το ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία 8 χρόνια, η μόνη μεγάλη διάκριση, είναι οι 2 Ευρωλίγκες που πήρε ο Ολυμπιακός! Αυτός ο σύλλογος που, πλέον, δεν υπάρχει στις ελληνικές διοργανώσεις.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΓΗΣ - LIVE SPORT

Χθες, μετά τη «διαρροή» της ΠΑΕ ΑΕΚ, σύμφωνα με την οποία η «Ένωση» θα «σπάσει» τη συμφωνία της με τη Nova αν πραγματοποιηθεί το deal με τον κ.Μαρινάκη, επανήλθα στο ερώτημα μου προς το υφυπουργείο Αθλητισμού, όμως και πάλι αυτό που είχα ως «απάντηση» είναι ότι ο κ. Αυγενάκης δεν θέλει να τοποθετηθεί. Με βάση την πληροφορία μου, ο υφυπουργός Αθλητισμού θεωρεί ότι το θέμα «δεν τον αφορά, δεν είναι αυτή τη στιγμή της αρμοδιότητας του». Και ότι αν υπάρχει ή όχι ζήτημα «ασυμβίβαστου» θα το εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Θα επαναλάβω πάντως ό,τι είχα γράψει και την προηγούμενη εβδομάδα. Το θέμα είναι σαφέστατα ΚΑΙ πολιτικό και ΔΕΔΟΜΕΝΑ αφορά τόσο τον κ. Αυγενάκη όσο – πολύ περισσότερο- τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Και πέρυσι, όταν είχε προκύψει το σαφέστατο ενδιαφέρον του OPEN να αποκτήσει τα δικαιώματα 6 ΠΑΕ, η τότε κυβέρνηση έβαλε στο παιχνίδι την ΕΡΤ «για να μην πάνε οι ομάδες στο κανάλι άλλου ιδιοκτήτη ΠΑΕ», του Ιβάν Σαββίδη στην προκειμένη περίπτωση. Είναι φανερό (όπως και στην υπόθεση ΕΡΤ-συμβάσεις με ΠΑΕ που προηγήθηκε) ότι ο κ. Αυγενάκης ουδεμία διάθεση έχει να κρατήσει αυτή την «καυτή πατάτα». Σωστότερα, θέλει να κρατηθεί όσο το δυνατόν πιο μακριά. Μόνο που τούτο μοιάζει από δύσκολο έως αδύνατο. Ίδωμεν…

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΠΡΑΣΙΝΗ

Το κακό ξεκίνημα της ομάδας κρατάει τον κόσμο μακριά από το γήπεδο, οπότε καταλαβαίνει κανείς, ότι θα ήταν διαφορετικά αυτός ο λίγος κόσμος να ήταν στην Λεωφόρο και οι παίκτες θα ένιωθαν πιο πολύ την έδρα σε ένα γήπεδο, που γεμίζει με 15.000.

Μακάρι να γινόταν και να μπορούσε ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στη Λεωφόρο. Δεν γίνεται, όμως. Το γήπεδο θέλει ένα σημαντικό ποσό, για να γίνουν έργα και στο χόρτο και στην εξέδρα και να μπορέσουν να φιλοξενήσει παιχνίδια. Οπότε απλά δεν γίνεται.

Αν γινόταν η ομάδα θα έβρισκε στη Λεωφόρο την ζεστασιά, που έχει ανάγκη, για να πάρει αποτέλεσμα και όταν δεν παίζει καλά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTIME

Πάντως, ο ΠΑΟΚ έκανε την κίνηση που θα έπρεπε να κάνει ως εταιρία, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδά του. Αν θα πετύχει το εγχείρημα για να συνεχιστεί, είναι, επίσης, κάτι που θα φανεί. Εδώ θα πρέπει σοβαρά να εξετάσει κανείς, πόσα χρήματα έχει ο κόσμος να δίνει κάθε φορά για ένα και μόνο ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Δεν είναι εύκολο το 5ευρω ακόμα και για την καψούρα του. Το ζήτημα, ωστόσο, που, πλέον, πλανάται πάνω από την αγορά των τηλεοπτικών είναι τι θα γίνει αν όντως η Nova καταλήξει στην ιδιοκτησία του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος κατέχει και τον Ολυμπιακό. Σίγουρα, ήταν επίσης αμήχανο για το πρωτάθλημα όταν εταιρία του Ιβάν Σαββίδη είχε τη χορηγία της Λίγκας. Υπάρχει, όμως, μια έντονη αντίδραση από κάποιες ομάδες, αν και εφόσον ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού αποκτήσει τη Nova. Η ΑΕΚ είναι, ίσως, το πιο σημαντικό ζήτημα. Το αν θα φτιάξει AEK TV, είναι κάτι άλλο άσχετο αυτή τη στιγμή. Το θέμα είναι πως έτσι όπως πάνε τα πράγματα, το κοινό θα κληθεί να δίνει κάποια χρήματα (που αν τα μαζέψει κανείς, βγαίνει ένα καθόλου αμελητέο ποσό), που ίσως δεν έδινε στο παρελθόν (στο σύνολο του πάντα και βάσει του τι παρέχεται. Δηλαδή μόνο ένας αγώνας ποδοσφαίρου). Το τοπία αλλάζει ή πάει να αλλάξει και το θέμα είναι αν θα αντέξει το κοινό.

ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΡΣΙΝΟΣ - ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Το τελευταίο που λείπει από το ποδόσφαιρο είναι τα ζητήματα ηθικής τάξης. Τέτοια πράγματα φυσικά για τον οργανισμό του ΟΣΦΠ είναι παντελώς άγνωστα. Δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξή του και δεν τον απασχολούν. Είναι αόρατα μπροστά στην ατζέντα του. Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Οι όποιες δυνάμεις θα παραταχτούν και πάλι απέναντι, με την «Ένωση» να ενισχύεται σημαντικά και στρατηγικά μπαίνοντας στο γήπεδό της, λίαν συντόμως. Ένα γήπεδο που θα γίνει φρούριο και χωρίς θηλιά στον λαιμό, όπως αυτή του «Καραϊσκάκης». Αλήθεια... Τώρα που ο ΟΣΦΠ κατάφερε και μπήκε στους ομίλους του Champions League, θα επιδιώξει να αποπληρώσει το χρέος απέναντι στις ελληνικές τράπεζες ή όχι;

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΕΡΒΕΛΕΣ - ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Η ομάδα από πλευράς στόχων έχει αρχίσει ιδανικά. Όλα δείχνουν τέλεια, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι πως αυτό που έχει εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής, είναι το πρεστίζ του συλλόγου με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και τα έσοδα που θα έρθουν στην πορεία από την UEFA. Ο Πέδρο Μαρτίνς γνωρίζει πως μπροστά του έχει δυσκολίες πολλές. Και το πως θα διαχειριστεί το ρόστερ ρου, ειδικά μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν. Για εμένα, ναι, ήταν έκπληξη του Κούτρη, προφανώς, όμως, όχι για τον Πορτογάλο κόουτς που γουστάρει με χίλια τον Γκασπάρ. Και γι' αυτό και επέμενε ως την τελευταία στιγμή να τον πάρει. Θα έχει ένα ενδιαφέρον για παράδειγμα πως θα δούμε την ομάδα με τον Βόλο και πως με την Τότεναμ. Σε μια λογική, να μην επηρεάζεται τόσο πολύ η ομάδα. Γιατί βλέπετε η αλήθεια είναι πως τόσο με τον Αστέρα Τρίπολης στην πρεμιέρα, όσο και με την ΑΕΛ στη δεύτερη αγωνιστική, ο Ολυμπιακός φλέρταρε με την απώλεια βαθμών, την οποία γλίτωσε... Άλλα εκείνα τα ματς, όμως και άλλη πλέον η συνέχεια. Και να είστε σίγουροι πως από τον αγώνα με τον Βόλο κιόλας, θα δούμε λογικά άλλη προσέγγιση.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTDAY

Το μεγάλο πρόβλημα της Εθνικής δεν είναι ότι δεν μπορεί να βρει έναν Σάντος: είναι ότι έχει αποτελέσματα με τα οποία γελάει ο κόσμος! Αν η Εθνική τερμάτιζε τρίτη στον όμιλο κι έχανε τα τελικά του Euro για 1-2 πόντους, η περί Σάντος συζήτηση θα μπορούσε να έχει και νόημα - θα μπορούσε π.χ. κάποιος να ισχυριστεί ότι αν υπήρχε ο Πορτογάλος κι έκανε καλύτερη διαχείριση στα παιχνίδια, η Εθνική μας θα μπορούσε και να προκριθεί. Αλλά εδώ μιλάμε για μία ομάδα η οποία δεν μπορεί να κερδίσει το Λιχτενστάιν εντός έδρας! Τόσο χάλια Εθνική δεν είχαμε ποτέ, γι΄αυτό λέω ότι όποιος επιχειρεί συγκρίσεις δημιουργεί στον Γραμμένο και στους υπόλοιπους τεράστιο πρόβλημα. Με ή χωρίς Σάντος η Εθνική έπιασε πάτο επί των ημερών τους: το'πε ο Φαν'τ Σιπ.

KΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ – ΤΑ ΝΕΑ

Για την Αγγλία, ο αστικός μύθος λέει ότι η Θάτσερ έπιασε τον ταύρο από τα κέρατα επειδή τιμώρησε τις ομάδες με αποκλεισμό από την Ευρώπη. Γελοιότητες. Στην Αγγλία εκσυγχρόνισαν τα γήπεδά τους κι έφτιαξαν στην Αστυνομία ειδικό τμήμα για την Αθλητική Βία.

Κλείνοντας τους χούλιγκαν κατά εκατοντάδες στη φυλακή. Με τον πλέον απλό τρόπο. Σε κάθε Σύνδεσμο Φιλάθλων εισχώρησαν μυστικοί αστυνομικοί. Σιγά τα δύσκολα. Εύκολο είναι να υποδυθούν τους φοιτητές, που πρόσφατα μετακόμισαν στην πόλη. Ακόμα πιο εύκολη η συνέχεια. Λίγοι μήνες συναναστροφής, φτάνουν και περισσεύουν για τη σχετική έρευνα.

Κατά πόσο ο συγκεκριμένος Σύνδεσμος διαθέτει και χρησιμοποιεί «όπλα» και «πυρομαχικά». Αν γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, αν πουλιούνται εισιτήρια με καπέλο. Όλα θα τα έχουν στη διάθεσή τους, στο πιάτο. Και το πρόβλημα λύνεται μια και καλή. Μια τέτοια επιχείρηση και τέλος. Όπως είχε γίνει στην Αγγλία και είχαν γεμίσει οι φυλακές από χούλιγκαν.

Δεν σκέφτηκαν εκεί να κλείσουν τους Συνδέσμους. Είδαν τις πόρτες ανοιχτές, μπήκαν και καθάρισαν την μπουγάδα. Στην Ελλάδα, εδώ και κάποιες δεκαετίες κουβεντιάζουνε. Ούτε να αντιγράψουν δεν είναι ικανοί. Το να συντομεύσεις με αποτελεσματικότητα, κάθε εβδομάδα, δεκάδες αθλητικά γεγονότα είναι δύσκολο.

Το εύκολο είναι να αναλάβεις εσύ πρωτοβουλίες. Δεν είναι ικανοί, δεν ασχολούνται. Αποτέλεσμα; Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ακόμα υπάρχει «τρομοκρατία», ληστεύουν τράπεζες, σπάνε γήπεδα και δέρνουν γυναικόπαιδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (11/9): «Διακρίσεις μόνο από Ολυμπιακό στο μπάσκετ - Ανάγκη του ΠΑΟ η Λεωφόρος»
EVENTS