MENU

Χαρτί... Ο πιο όμορφος τρόπος να γράφεις, ο πιο όμορφος τρόπος να διαβάζεις. Κι αν το SDNA υπηρετεί τη σύγχρονη μορφή ενημέρωσης κι αν η τεχνολογία ποδοπατάει τον ρομαντισμό, κάποιες αξίες αξίζει να παραμένουν στην επιφάνεια.

Γι' αυτό και η στήλη στην ιστοσελίδα μας, μια στήλη που φέρνει τα μπρος - πίσω. Ή τα πίσω - μπρος! Καθημερινά στον Πρωινό Τύπο θα μπορείτε να διαβάζετε τα καλύτερα από την αρθρογραφία των εφημερίδων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΡΕΤΗΣ – LIVESPORT

Τώρα, μετά την ήττα από τον ΟΦΗ και τα ολοφάνερα προβλήματα στην εικόνα της ομάδας και στον μεταγραφικό σχεδιασμό, βρίσκονται αμφότεροι στο επίκεντρο. Δέχονται αμφότεροι κριτική από τα Μέσα και τους φιλάθλους.

Άλλοτε σοβαρή, με επιχειρήματα, άλλοτε οξεία και ακραία. Όμως είναι αυτοί οι δύο «κάδρο»! Αυτή τη φορά δεν είναι ούτε ο – συνήθως «ύποπτος» σε περιόδους κρίσης- Γιάννης Αλαφούζος ούτε οι παίκτες, των οποίων η απόδοση και προσφορά έως τώρα περνά σε δεύτερη μοίρα. Ούτε για τον Δώνη ούτε για τον Νταμπίζα είναι η πρώτη φορά στην καριέρα τους που βρίσκονται στη δίνη του κυκλώνα, είναι όμως η πρώτη φορά στην κοινή θητεία τους στον Παναθηναϊκό.

Ο Δώνης έχει περάσει ουκ ολίγα σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ακόμα και στον ΑΠΟΕΛ, ενώ ο Νταμπίζας έχει περάσει πολύ χειρότερα, είναι η αλήθεια, στην Ομόνοια και στην εκκίνηση της πρώτης θητείας του στον Παναθηναϊκό, το καλοκαίρι του 2013. Αμφότεροι είναι «σκληρόπετσοι», δεν τα παρατούν εύκολα. Ο Δώνης – όπως και κάθε προπονητής- εξαρτάται περισσότερο από τα αποτελέσματα και είναι πιο «ευάλωτος» στην «εβδομάδα με εβδομάδα» εικόνα της βαθμολογίας.

Ο Νταμπίζας – όπως και κάθε τεχνικός διευθυντής – δεν κρίνεται μόνο από τα αποτελέσματα στο γήπεδο, αλλά κρίνεται μόνο από τον μεγαλομέτοχο. Τρομερή πίεση και «κακό» άγχος ουδείς εκ των δύο νιώθει.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΠΕΤΟΠΟΥΛΟΣ - SPORTDAY

Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες διεθνείς που αγωνίζονται σε ομάδες που έχουν ως στόχο να διασκεδάσουν το κοινό τους, να παίξουν δηλαδή καλή μπάλα. Δύσκολα στην Εθνική θα επαναληφθούν τα όσα είδαμε στην ΑΕΚ π.χ. που έφερε έναν προπονητή για να διδάξει τους παίκτες επιθετικό ποδόσφαιρο κι αυτοί τρόμαξαν τόσο πολύ ώστε του γύρισαν την πλάτη θεωρώντας τα ρίσκα του ανόητα. Αλλά ο προβληματισμός μου αφορά τη γενικότερη νοοτροπία: οι πιο πολλοί Έλληνες παίκτες πιστεύουν σε ένα ποδόσφαιρο άτολμο, που εξασφαλίζει νίκες στο γκολ και ηρεμία μετά από ήττες, που ακόμα κι αν είναι πικρές δεν πρέπει να είναι ποτέ μεγάλες. Αν ο Φαν Σιπ για να μάθει στην ομάδα το ποδόσφαιρο που θέλει, ξεκινήσει με μία-δύο ήττες βαριές δεν ξέρω πόσοι θα απομείνουν να υποστηρίζουν το σχέδιό του. Ας ελπίσουμε κυρίως απόψε να μη συμβεί τίποτα τέτοιο... Πιστεύω πως η Εθνική μπορεί να κάνει αποτέλεσμα στη Φινλανδία. Λογικά η αλλαγή του προπονητή θα κάνει καλό: τον Άγγελο Αναστασιάδη και τις παραξενιές του ελάχιστοι τον άντεχαν - κάποιοι θα παίξουν σίγουρα για να αποδείξουν ότι η κριτική που του έκαναν ήταν δίκαιη. Οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει με ένα καλό αποτέλεσμα ο κύκλος των Ολλανδών υπάρχουν. Για να δούμε τι θα δούμε...

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ - ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Το μόνο σίγουρο είναι, πως ο Κωστένογλου έχει ήδη καταφέρει να σώσει ένα ρόστερ, που ο προκάτοχός του λίγο έλειψε να «κάψει». Σχεδόν ολοσχερώς. Θυμηθείτε λίγο την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί επί Καρντόσο. Ο Λιβάγια, δηλαδή η κορυφή των πρωτοκλασάτων ποδοσφαιριστών του ρόστερ, ανοιχτά και σε δημόσια θέα, εξέφραζε την αμφισβήτηση του στον Πορτογάλο τεχνικό. Δεν θέλω να σκεφτώ καν, πως ήταν η ψυχολογία του Κροάτη φορ. Ο Ολιβέιρα, η κορυφαία μεταγραφή του φετινού καλοκαιριού, επίσης ανοικτά και σε δημόσια θέα, είχε εκφράσει δυσαρέσκεια για τον τρόπο που δούλευε ο Καρντόσο. Ούτε πως ήταν η ψυχολογία του Πορτογάλου επιθετικού θέλω να σκεφτώ. Πάμε παρακάτω.

Τον Ζεράλδες, τον που ο ίδιος ο Καρντόσο επέμενε πως πρέπει η ΑΕΚ να αποκτήσει πάση θυσία, δεν τον προστάτευσε καθόλου. Τον έδωσε βορά στους συμπαίκτες του και στον κόσμο. Του έκανε τόσο σμπαράλια την ψυχολογία, που τελικά αυτός που «κρέμασε» την ομάδα και τον Καρντόσο, με την αποβολή στο παιχνίδι με την Ξάνθη. Τον Γαλανόπουλο, ο Καρντόσο δεν τον έβλεπε. Και είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της ΑΕΚ. Όμως το μήνυμα που είχε στείλει ο Πορτογάλος στο νεαρό, ήταν πως θα παίζει μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες ανάγκες. Τον Αλμπάνη και τον Ντέλετιτ, επίσης δεν τους έβλεπε ο Καρντόσο. Μπορεί να τους έβγαζε ολόκληρα λογύδρια, δήθεν για να τους εξηγήσει τους λόγους που τους άφηνε εκτός αποστολής, αλλά εκείνο που και οι δύο παίκτες αντιλαμβανόντουσαν, ήταν πως δεν τους βλέπει.

Αυτή την κατάσταση είχε δημιουργήσει ο Καρντόσο.

ΕΥΤΥΧΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ - ΦΩΣ

Στο ξεκίνημα το VAR έχει γίνει ο απόλυτος πρωταγωνιστής στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Σούπερ Λιγκ 1 και οι Σιδηρόπουλος, Σκουλάς, Βάτσιος, Κομίνης, Τζήλος, Ζαχαριάδης και Τσαμούρης έχουν γίνει από πρωταγωνιστές... κομπάρσοι. Άλλωστε, ήδη το VAR κλέβει την παράσταση σε πολύ πιο προηγμένα πρωταθλήματα από το δικό μας, όπως το αγγλικό. Στο ξεκίνημα της Πρέμιερ Λιγκ, το VAR είναι καθημερινό θέμα συζήτησης.

Σύμφωνα με τον Πεπ Γκουαρντιόλα, που είδε τη Μάντσεστερ Σίτι να της ακυρώνονται δύο γκολ που οι διαιτητές μέτρησαν σε κάθε ένα από τα δύο παιχνίδια της, δεν έχουν όλες οι αποφάσεις του VAR το ίδιο κριτήριο και αυτό δεν στηρίζει τη δικαιοσύνη. Περίπου την ίδια γνώμη έχουν και οι πρωταγωνιστές και είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Σαλάχ για την τεχνολογία που μπήκε στο ποδόσφαιρο: «Δεν μου αρέσει το VAR. Προτιμώ το ποδόσφαιρο όπως είναι. Με τα λάθη των διαιτητών, τα λάθη των ποδοσφαιριστών και πολλές φορές τα συναισθήματα των παικτών, έστω κι αν αυτά είναι κάποιες φορές εκνευρισμού για τις αποφάσεις του διαιτητή. Θα το δεχθώ το VAR για λίγο μεγαλύτερη προστασία των ποδοσφαιριστών σε σκληρά μαρκαρίσματα, αλλά μέχρις εκεί. Θα δείτε, βέβαια, ότι θα παίρνω περισσότερα πέναλτι με το VAR».

Το ελληνικό δαιμόνιο πνεύμα πιστεύει ότι θα εξαλειφθεί το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, θα... γκρεμιστούν κάθε λογής παράγκες και γενικά θα δούμε καλύτερες μέρες στον «βασιλιά των σπορ».

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ – ΤΑ ΝΕΑ

Από τον Κώστα Μίσσα στον Θανάση Σκουρτόπουλο. Από τον Άγγελο Αναστασιάδη στον Φαν΄τ Σιπ. Κοινός παρανομαστής των, ταλαιπωρημένων, εθνικών ομάδων σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Κάπως έτσι φτάσαμε να χάσουμε από τις γεροντάρες της Βραζιλίας.

Ο Βαρεζάο που έβαλε 22 πόντους, 37 ετών, Χουέρτας 36, Μπαρμπόσα 37. Κάπως έτσι φτάσαμε στο ποδόσφαιρο να γίνουμε έρμαιο της Αρμενίας. Κοιτάζεις στον πάγκο και σε πιάνει απελπισία. Με όλο τον σεβασμό στον επαγγελματισμό του Θ. Σκουρτόπουλου, το μέγεθος του ως προπονητή υπολείπεται κατά πολύ της ομάδας που κοουτσάρει στο Παγκόσμιο της Κίνας.

Για να είσαι μπροστά 17 πόντους από τη Βραζιλία, να βρίσκεσαι πίσω στο -7 και τελικά να χάνεις, πάει να πει ότι κάτι σωστό κάνανε αυτοί, κάτι λάθος έκανες εσύ. Αυτοί μπλόκαραν τον Αντετοκούνμπο κι εσύ είχες άμυνα – σουρωτήρι. Κι επιπλέον φοβήθηκες να επιμείνεις στο αυτονόητο.

Να έχεις περισσότερο χρόνο στο παρκέ ταυτόχρονα τους Καλάθη – Σλούκα. Κάπως έτσι η επίσημη αγαπημένη έχει πλέον μπροστά της να ανέβει ένα βουνό. Για να φτάσει στους «8» και στα νοκάουτ. Να κερδίσει μετά τη Νέα Ζηλανδία, Αμερική, Τουρκία που (κατά πάσα πιθανότητα) θα είναι οι αντίπαλοι της.

Είναι η εμμονή του Γιώργου Βασιλακόπουλου. Να επιμένει να αγνοεί τους προπονητές πρώτης γραμμής. Και δεν είναι λίγοι οι Έλληνες που ανήκουν στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μετά το κάζο που έπαθε με τον Τρινκέρι (πληρώνοντας αδρά την αποζημίωση του), λες και θέλει να «τιμωρήσει» τους καλούς προπονητές. Θεωρεί περιττή πολυτέλεια να πληρώσει έναν καλό προπονητή. Χαμένα λεφτά. Κάπως έτσι η εθνική ομάδα έχει μείνει τα τελευταία δέκα χρόνια χωρίς μετάλλιο. Κάπως έτσι παίζει στο Μουντομπάσκετ με προπονητή που κόλλαγε ένσημα στον Φάρο, τον Απόλλωνα Πάτρας και το Ρέθυμνο.

ΤΑΣΟΣ ΝΙΚΟΛΟΓΙΑΝΝΗΣ - Η ΠΡΑΣΙΝΗ

Όποιος πιστεύει, ότι το πρόβλημα του Παναθηναϊκού έχει να κάνει με το αν παίζει με 4-3-3 και όχι με 4-2-3-1, ή 3-4-2, ή 3-5-2, τότε δεν ξέρει την πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της ομάδας έχει να κάνει με τη νοοτροπία των παικτών και με την εικόνα, που παρουσιάζουν στο γήπεδο. Για παράδειγμα στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ ο Δώνης άρχισε το παιχνίδι με 4-3-3, στο δεύτερο ημίχρονο έπαιξε με 4-2-3-1 και κατέληξε στο 4-4-2. Η εικόνα ήταν ακριβώς ίδια. Άθλια. Και να πω και κάτι εδώ. Δεν ήταν το ίδιο κακός ο Παναθηναϊκός στα παιχνίδια με την Λαμία και τον ΟΦΗ. Με την Λαμία ήταν κακός, διότι δεν μπόρεσε να διασπάσει την άμυνα της Λαμίας. Στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ ήταν άθλιος, αφού έκανε λάθη, που είναι δύσκολο να γίνουν μαζεμένα σε επαγγελματικό επίπεδο. Αυτό είναι πρόβλημα νοοτροπίας και ψυχολογίας και δεν φταίει η τακτική.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ - ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Από 'κει και πέρα ο Μαρτίνς θα πρέπει να προχωρήσει και στην ανάλογη διαχείριση των παικτών, καθώς θα πρέπει να συνδυάσει δύο διοργανώσεις (στο κύπελλο έτσι κι αλλιώς παίζουν όσοι δεν έχουν χρόνο συμμετοχής) και να τις αντιμετωπίσει - κι αυτός και οι παίκτες του - με το ίδιο μάτι. Ο Ολυμπιακός μπορεί να ξεκίνησε με το 2/2 στο πρωτάθλημα, ωστόσο οι οριακές νίκες του (στο 1-0) με αντιπάλους τον Αστέρα Τρίπολης και την Λάρισα δεν προκάλεσαν και τον... ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών του. Αναμενόμενο και απολύτως δικαιολογημένο να δοθεί το βάρος αυτήν την εποχή στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει οριοθετήσει ότι ο βασικός στόχος της ομάδας είναι το πρωτάθλημα. Βεβαίως και δεν μπορεί να μπει ταβάνι στις φιλοδοξίες του Ολυμπιακού κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό, όμως οι παίκτες και ο Μαρτίνς κέρδισαν τον κόσμο της ομάδας επειδή στην προηγούμενη διαδρομή δεν την παράτησαν την προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι είχε κριθεί από ένα σημείο και μετά (για την ακρίβεια πολύ νωρίτερα λόγω... εξυγίανσης) η υπόθεση του τίτλου.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ - SPORTIME

Ο Ολυμπιακός θα ξεκινήσει την διαδρομή του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με μια μεγάλη απουσία. Αυτή του Ρούμπεν Σεμέδο. Ο Πορτογάλος στόπερ θεωρείται απίθανο να μπορέσει να δώσει το παρών στην πρεμιέρα με την Τότεναμ. Μια μεγάλη απώλεια, αν κρίνει κανείς από τις πρώτες του εμφανίσεις με τον Ολυμπιακό. Ο Πορτογάλος στόπερ είναι μία από τις φετινές κολώνες του Ολυμπιακού. Και καταλαβαίνει κανείς πως με την Τότεναμ, που είναι μία άκρως επιθετική ομάδα, θα είναι ένα ζήτημα. Βέβαια ο Σεμέδο θα κάνει αγώνα δρόμου προκειμένω να προλάβει. Ωστόσο μια εγχείρηση, είναι μια εγχείρηση. Έστω και αν πρόκειται για αρθροσκόπηση, που θεωρείται ρουτίνα. Στον Ολυμπιακό δεν πρόκειται να πάρουν βιαστικές αποφάσεις και θα περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή, για να πάρουν την απόφασή τους΄. Έτσι, λοιπόν, το θέμα είναι άλλο, για τους Πειραιώτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (5/9): «Αυτό είναι το πρόβλημα του Παναθηναϊκού - Τρόμαξαν οι παίκτες της ΑΕΚ»