MENU

Δυναμική, αποφασιστική, μαχητική, σκληρή σαν μέταλλο. Αυτή είναι ίσως η πιο απλή περιγραφή που μπορεί να προσδώσει κάποιος στην Αθηνά Ευμορφιάδη.

Ο αθλητισμός μπήκε στη ζωή της από πολύ μικρή ηλικία, αρχής γενομένης από το καράτε. Ωστόσο, ο δυναμικός της χαρακτήρας και η αχαλίνωτη προσωπικότητά της την έκαναν να στραφεί προς το kick boxing. Ο σοβαρός τραυματισμός της την καταρράκωσε ψυχολογικά. Αλλά έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Πάλεψε, σηκώθηκε ξανά στα πόδια της και επέστρεψε δριμύτερη. Έτοιμη να πρωταγωνιστήσει ξανά και να εξελιχθεί ως άνθρωπος. 

Πως κόλλησες το «μικρόβιο» του kick boxing;

Το «μικρόβιο» των πολεμικών τεχνών το κόλλησα σε ηλικία 11 ετών όταν ξεκίνησα καράτε. Μετά από 8 χρόνια ένιωσα ότι ο κύκλος του καράτε είχε κλείσει πλέον για μένα και ήθελα κάτι πιο δυναμικό που να αρμόζει στον χαρακτήρα και την προσωπικότητά μου. Και στο kick boxing βρήκα αυτό που πραγματικά μου ταίριαζε.

Τι σημαίνει για την Αθηνά το kick boxing;

Το kick boxing είναι πάθος, είναι διασκέδαση, είναι τρόπος ζωής! Είναι μια μεγάλη αγάπη! Αυτό είναι το kick boxing για μένα!

Γιατί πιστεύεις ότι θα έπρεπε κάποιος ν'ασχοληθεί με το kick boxing σε μία χώρα στην οποία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σαν άθλημα;

Θα έλεγα ότι το kick boxing είναι ένα αρκετά παρεξηγήσιμο άθλημα. Κάτι που για εμένα δεν θα έπρεπε. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω πως ο κόσμος έχει ξεκινήσει να μπαίνει στον χώρο του kick boxing και σιγά σιγά γίνεται όλο και πιο αναγνωρίσιμο στη χώρα μας. Είναι λάθος να ακούμε "πολεμική τέχνη" και να τρομάζουμε.

Είναι μια έντονη μορφή γυμναστικής με πολλά οφέλη, τόσο για το σώμα- όπως κάθε είδος γυμναστικής- όσο και για το πνεύμα, ενώ έχει και πρακτικά οφέλη. Βελτιώνει την φυσική κατάσταση σε πάρα πολλά επίπεδα, συνδυάζοντας αερόβια και αναερόβια άσκηση, τονώνει τόσο το καρδιοαναπνευτικό όσο και το μυικό σύστημα, ενώ με τις τεχνικές χεριών και ποδιών γυμνάζει όλο το σώμα. Βελτιώνει τη δύναμη, την αντοχή, την ισορροπία, αλλά και τον συντονισμό στις κινήσεις του σώματος. Σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή, οδηγεί σε σημαντική μείωση του (περιττού) βάρους.

Οξύνει τα αντανακλαστικά και την ικανότητα αντίληψης, καθώς ο αθλούμενος ασκείται. Επίσης, ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα. Εκτονώνει την αρνητική ενέργεια και απομακρύνει τουλάχιστον για την ώρα της άσκησης τον αθλούμενο από τα άγχη της καθημερινότητας, καθώς το μυαλό του «απασχολείται» με τις τεχνικές που διδάσκεται, ενώ παράλληλα μαθαίνει τεχνικές και κινήσεις αυτοάμυνας. Εν κατακλείδι είναι μια ολοκληρωμένη προπόνηση με πολλά οφέλη!

Τι θα συμβούλευες τα παιδιά που σκέφτονται ν'ασχοληθούν μελλοντικά ή έχουν ήδη αρχίσει ν'ασχολούνται με το kick boxing;

Αυτό που θα συμβούλευα τα παιδιά είναι πως ό,τι και να κάνουν, είτε αυτό είναι kick boxing, είτε κάποιο άλλο άθλημα, θα πρέπει να το κάνουν με πολλή αγάπη και πάθος. Πως το kick boxing θα πρέπει να τους δώσει έναν σωστό τρόπο ζωής γενικότερα.

Ένα παιδί μέσα από την προπόνηση kick boxing μαθαίνει να επιβάλλεται ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό, να σέβεται και να αποκτά σωστή παιδεία. Κάτι που δεν γίνεται στα σχολεία και πρωτίστως στα σπίτια μας! Αυτό κάνει τα παιδιά να στρέφονται στον αθλητισμό προκειμένου να πλάσουν τον χαρακτήρα τους.

Πιστεύεις ότι το kick boxing είναι περισσότερο άθλημα σωματικής εξάσκησης ή πνευματικής προετοιμασίας;

Οι πολεμικές τέχνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκγύμναση του σώματος και παράλληλα στη πνευματική ανάπτυξη και είναι στην κρίση του εκάστοτε ατόμου το ποιο από τα δύο θα προτιμήσει.

Πέρυσι επανήλθες από έναν σοβαρό τραυματισμό που σε άφησε εκτός αγωνιστικής δράσης για ένα χρόνο. Μίλησε μας για εκείνη τη περίοδο.

Κοντεύουν δυο χρόνια από τον μεγάλο τραυματισμό μου. Ένας χρόνος εκτός αγωνιστικής δράσης. Ο εγωισμός μου δυστυχώς με έκανε να αδιαφορώ για το πρόβλημα μου και έφτασα στο σημείο να τραυματιστώ σοβαρά κατά την διάρκεια του αγώνα. Το χέρι μου δεν άντεξε στο πρώτο λεπτό και έσπασε σε πολύ άσχημο βαθμό. Εκείνη τη στιγμή δεν ήθελα να πιστέψω αυτό που συνέβαινε. Πάλευα με ένα χέρι μέχρι που εντόπισε το πρόβλημα ο διαιτητής και έκοψε το παιχνίδι στον δεύτερο γύρο. 

Έχασα πραγματικά 10 χρόνια από την ζωή μου. Υποβλήθηκα σε χειρουργείο. Ένιωσα την αναπηρία στο 70%, τρόμαξα τόσο πολύ και κάθε μέρα που περνούσε διαπίστωνα τι κακό προκάλεσα στον εαυτό μου. Εκεί που είχα ανοίξει για τα καλά τα φτερά μου αγωνιστικά, ένιωσα ότι κάποιος μου τα έκοψε και προσγειώθηκα απότομα. Πήρα ένα μεγάλο μάθημα που με βοήθησε να σέβομαι και να αγαπώ ακόμα περισσότερο τον εαυτό μου.

Δεν μπορώ πραγματικά να εξηγήσω όλο αυτό που πέρασα με τον τραυματισμό μου. Αυτό που έχω να πω είναι ότι ακόμα και με ένα χέρι δεν πτοήθηκα. Συνέχισα να προπονούμαι και να δουλεύω σκληρά, ενώ παράλληλα προσπαθούσα να αποδεκτώ την όλη κατάσταση ώστε να συνεχίσω βήμα βήμα την αποκατάσταση μου όσο καιρό απείχα από τα ρινγκ.

Τώρα που έχεις επανέλθει ποιες είναι οι προσδοκίες σου για το μέλλον;

Αγωνιστικά θέλω να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται και παράλληλα η εξέλιξή μου ως προπονήτρια να φτάσει σε ένα τρομερό επίπεδο!

Ποιος ήταν μέχρι σήμερα ο αγώνας που σε στιγμάτισε περισσότερο;

Ο αγώνας με τον σοβαρό τραυματισμό μου. Ήταν ο πιο σημαντικός αγώνας της καριέρας μου. Παρακολουθούσαν την Αθηνά παγκοσμίως και ήθελα να δείξω σε όλους, και πρωτίστως σε μένα, ότι μπορώ να αντιμετωπίσω την νούμερο ένα αθλήτρια στον κόσμο. Δυστυχώς δεν μπόρεσα να ολοκληρώσω τον αγώνα, κάτι που με πλήγωσε και με στιγμάτισε.

Ποια θεωρείς ότι είναι η κορυφαία στιγμή της καριέρας σου;

Για μένα η κάθε μου προσπάθεια και η κάθε μου εξέλιξη σε αυτό που κάνω  είναι μια κορυφαία στιγμή για μένα. Κάθε αγώνας, κάθε τίτλος, κάθε προπονητική μου προσπάθεια είναι ξεχωριστή και σπουδαία!

Ποιες είναι οι προσωπικές σου ευχές για το 2020;

Εύχομαι το 2020 να είναι μία μοναδική χρονιά για όλο τον κόσμο με υγεία και ευτυχία. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά. Επίσης θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους αθλητές δύναμη, επιμονή και όλα θα έρθουν. Όσο για μένα, εύχομαι να είναι μια πολύ δυνατή, αγωνιστική χρόνια! Και εύχομαι η προπονητική μου πορεία να αναγνωρίζεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο

Η Αθηνά Ευμορφιάδη στο SDNA: «Ένιωσα 70% ανάπηρη, το kick boxing είναι τρόπος ζωής για μένα»
EVENTS