MENU

Οι πρώτες 14 αγωνιστικές της σεζόν είχαν πολλές διακυμάνσεις. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ πέρασαν από την κορυφή της βαθμολογίας με την ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη να έχει πλεονέκτημα 2 βαθμών αυτή τη στιγμή. Ποια είναι, όμως, τα στοιχεία που κρατάμε και τι περιμένουμε να δούμε από εδώ και έπειτα;

Η σταδιακή βελτίωση του ΠΑΟΚ οδήγησε το δικέφαλο στην κορυφή με υπομονή και επιμονή. Οι παίκτες του Γιάννη Καλμαζίδη, με τον Κουμεντάκη να πραγματοποιεί πολύ καλή σεζόν, μπορεί να μην ξεκίνησαν ιδανικά αλλά όσο οι αγωνιστικές προχωρούσαν τόσο περισσότερο «έδεναν» μεταξύ τους. Με τον Γουόλς οργανωτή και πασαδόρο της ομάδας αλλά και τους Κουκλίνσκι και Ούντρις να εξελίσσονται σε σημαντικά όπλα της επίθεσης ο ΠΑΟΚ πήρε φόρα και αντιμετώπισε με επιτυχία τα εμπόδια που βρήκε κυρίως από το Δεκέμβριο και μετά. Η μεγάλη δύναμη της ομάδας, όμως, είναι η μπροστά ζώνη. Ο Πετρέας και ο Μπράουν έχουν αποτελέσει το μεγαλύτερο εμπόδιο για κάθε αντίπαλο αφού με τις επιθέσεις σε πρώτο χρόνο αλλά κυρίως με το μπλοκ έχουν δώσει μεγάλη δυναμική στον ΠΑΟΚ προσθέτοντας πονοκέφαλο σε κάθε αντίπαλο.

Μια περίοδος κάμψης τερματίστηκε με νίκη στο ντέρμπι για τον Παναθηναϊκό. Ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος είχε τη χαρά να βλέπει την ομάδα του ιδιαίτερα έτοιμη και ώριμη από το ξεκίνημα της σεζόν. Μια ομάδα με πολύ καλούς ακραίους όπου εναλλάσσονταν ανάλογα με τη φόρμα τους αλλά και τα δεδομένα κάθε αγώνα και φυσικά ένας διαγώνιος σαν τον Βαν Ντερ Ντρις που είναι ικανός να τελειώσει εύκολα επιθέσεις. Η εμπειρία του Γιάκοπσεν βοήθησε στο να υπάρξει χημεία πιο άμεσα ενώ ταυτόχρονα αξιοποίησε σε μεγάλο βαθμό τον πανύψηλο Στάλεκαρ και τον Ραγκέλ ο οποίος μοιάζει πιο ώριμος από ποτέ. Το σερβίς ήταν σε πολλά παιχνίδια το δυνατό στοιχείο του Παναθηναϊκού ενώ ο Γκαράς έδωσε μεγάλη βοήθεια στην υποδοχή. Τα συνεχή παιχνίδια και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της ομάδας πρόσθεσαν κόπωση ενώ στα τέλη του Ιανουαρίου παρουσιάστηκε ένα σχετικό ντεφορμάρισμα που οδήγησε σε ήττα από τον ΠΑΟΚ και τον Φοίνικα και «γκρέμισε» τον Παναθηναϊκό από την κορυφή. Ο δεύτερος γύρος ξεκινάει με διαφορά μόλις δύο βαθμών από την κορυφή κάτι που σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός μπορεί με συνέπεια και συνεχείς καλές εμφανίσεις να ξαναμπεί για τα καλά στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Πλήρης αποσυντονισμός εμφανίστηκε στον Ολυμπιακό που στα μέσα της σεζόν άλλαξε προπονητή. Η νίκη στη Σύρο αλλά κυρίως αυτή κόντρα στον ΠΑΟΚ στην 4η αγωνιστική έκρυψαν τα προβλήματα κάτο από το χαλί. Οι επιλογές του Καζάζη φάνηκαν λάθος και ο Έλληνας κόουτς αποχαιρέτησε τους ερυθρόλευκους με τον Τζουλιάνι να είναι ο διάδοχός του. Η αντικατάσταση του Κασαμπαλή από τον Προύσαλη, ο οποίος έγινε ο δεύτερο πασαδόρος πλάι στον Στιβαχτή, δε φαίνεται να ενίσχυσε επί της ουσίας τον Ολυμπιακό. Η αποχώρηση του Έγκλεσκανς και ο ερχομός του Τεπάν αποδυνάμωσε την ομάδα στη θέση του διαγώνιου ενώ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ζουπάνι και του Παγένκ ο Ολυμπιακός εμφανίζει αδυναμία στους κεντρικούς. Ο Μιχαΐλοβιτς είναι ασταθής λόγω των τραυματισμών του και μπορεί να παίξει τη μία μέρα άριστα και την άλλη κάτω από τη βάση ενώ ο Πέριτς εμφανίζει προβλήματα στην υποδοχή. Ο Ανέστης Δαλακούρας είναι συχνά μια… σανίδα σωτηρίας κυρίως στο αμυντικό κομμάτι αλλά οι ερυθρόλευκοι παρουσιάζουν σημαντικές αδυναμίες τόσο στην υποδοχή όσο και στην επίθεση.

Αλλαγή προπονητή έκανε και ο Φοίνικας Σύρου με τα αποτελέσματα να είναι εμφανή άμεσα και να ξαναβάζουν στην ομάδα στη συζήτηση για διεκδίκηση του τίτλου. Ο Φούλβιο Μπερτίνι δεν κατάφερε να αξιοποιήσει ένα ταλαντούχο και γεμάτο ποιότητα ρόστερ με αποτέλεσμα ο Φοίνικας να χάσει και από τους τρεις βασικούς ανταγωνιστές του στις πρώτες αγωνιστικές. Με τον Γιόσκο Μιλενκόσκι στον πάγκο ο Φοίνικας είδε μεγάλη βελτίωση στο παιχνίδι του Ιερεζουέλο καθώς ο πασαδόρος της ομάδας μείωσε τις επιπολαίες και άναρχες προσπάθειές του. Ο Τζούριτς αξιοποιήθηκε στο έπακρο και συνέβαλε πολύ στο μπλοκ της ομάδας κάτι που σε αρκετά παιχνίδια ήταν καθοριστικό. Ο Φράγκος ήταν εξαρχής ένας από τους πιο σταθερούς παίκτες της ομάδας και κράτησε σε πολλά παιχνίδια την αξιοπιστία της υποδοχής αλλά παράλληλα έδωσε και πολλές επιθετικές ανάσες όταν έπρεπε. Με τον Σκοπιανό κόουτς ήταν ξεκάθαρη τόσο η βελτίωση του Μηχάλοβιτς αλλά κυρίως το Στερν ο οποίος έδειξε ξανά τα στοιχεία που τον έκαναν έναν από τους καλύτερους ακραίους του πρωταθλήματος την περασμένη τριετία. Η ομάδα της Σύρου θα ξεκινήσει τη Β’ φάση με -4 από τον ΠΑΟΚ κάτι που δε φαντάζει απαγορευτικό και αισιόδοξα σενάρια.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο αξιόμαχος Μίλωνας. Η ομάδα του Σάκκη Ψάρα έδειξε θετικά στοιχεία στο παιχνίδι της και κυρίως αντιμετώπισε με επιτυχία τις ομάδες πέραν της πρώτης τετράδας. Με τον Σπύρο Χανδρινό να γίνεται όλο και καλύτερος και να εξελίσσεται διαρκώς η ομάδα της Νέας Σμύρνης πέτυχε τον πρώτο της στόχο, την είσοδο στην εξάδα. Ο Καϊσλασάλο αποδείχθηκε μια πολύ αξιόλογη επιθετική επιλογή ενώ και η αθλητικότητα του Μπράιαν πάνω στο φιλέ ήταν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε πολλά παιχνίδια.

Ασταθής αλλά πάντα επικίνδυνη η Κηφισιά που μπορεί να έκανε αρκετές μέτριες εμφανίσεις αλλά ακόμα και έτσι μπήκε στην εξάδα και ψάχνει κάτι καλύτερο στη συνέχεια. Ο Φρίξος Κωτσάκης ήταν από τα δυνατά χαρτιά του Γιάννη Ορφανού στο ξεκίνημα της σεζόν και ο νεαρός ακραίος έδειξε να ανταπεξέρχεται στο ρόλο του. Παρά την γενικότερη καλή εικόνα του λίμπερο Κοντοστάθη η Κηφισιά έδειξε αδυναμίες στην υποδοχή και με τον Ντε Βέιερ να είναι ασταθής δεν αξιοποιήθηκε στο μέγιστο ο πολύ ταλαντούχος διαγώνιος, Μαρκς. Η έλευση του Κασαμπαλή βελτίωσε τη δημιουργία και έδωσε φαντασία και ενέργεια στην ομάδα όταν ο Έλληνας πασαδόρος περνούσε στον αγωνιστικό χώρο. Παρόλα αυτά η έλλειψη συγκέντρωσης και πολλές φορές και το άγχος δημιούργησαν αδυναμίες ακόμα και σε παιχνίδια όπως αυτό με τον ΟΦΗ στο Ζηρίνειο όπου η Κηφισιά έδειχνε ανώτερη αλλά χρειάστηκε πέντε σετ για να πάρει τη νίκη.

Η Β Φάση μείωσε τις διαφορές των ομάδων και σε μεγάλο βαθμό ξαναέβαλε στο παιχνίδι Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Φοίνικα. Ο ΠΑΟΚ, όμως, είναι η ομάδα που έχει το… πάνω χέρι. Από τους ίδιους του παίκτες του δικεφάλου και από τις αντοχές και τις δυνάμεις τους θα εξαρτηθεί αν θα αντέξουν στην πίεση ή αν θα έχουμε για ακόμα μια φορά αλλαγή δεδομένων στη φετινή Volley League.

Τα πάνω και τα κάτω της Α’ φάσης και τα νέα δεδομένα για τη συνέχεια της Volley League