MENU

Ο Σάκης Ψάρρας on camera μίλησε για την επιλογή του Ολυμπιακού να παίξει με τη «δεύτερη ομάδα» επειδή «μας διάλεξε στα ημιτελικά». Ο προπονητής του Μίλωνα περιέγραψε ακριβώς τον ορισμό του «matchfixing». Δηλαδή του προκαθορισμένου ή στημένου αγώνα αν προτιμάτε. 

Μην μπερδεύεστε, δεν είναι δική μας διαπίστωση. Ούτε κάποιας ελληνικής Ομοσπονδίας για να υπάρχουν πέντε εκατομμύρια παραθυράκια. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στον ορισμό που δίνει στο «match fixing», περιγράφει ακριβώς αυτό που ανέφερε ο Ψάρρας. Αυτό που πολλοί είδαν, αλλά μόνο το SDNA τόλμησε να αναφέρει, στην προσπάθειά του να λάμψει η αλήθεια. Εκείνη που εξήγησε -ξαναλέμε- ο προπονητής του Μίλωνα. 

Για όσους δεν γνωρίζουν τον ορισμό του «match fixing», διαβάστε την παράγραφο που περιγράφει τη συγκεκριμένη περίπτωση: 

«Στημένος αγώνας (match fixing) είναι όταν το αποτέλεσμα ενός τουρνουά ή διοργάνωσης έχει αποφασιστεί εν μέρει ή πλήρως εκ των προτέρων και ο αγώνας παίζεται για να διασφαλιστεί το προκαθορισμένο αποτέλεσμα. Αυτό είναι αντίθετο με τους κανόνες του παιχνιδιού και συχνά το νόμο. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για στημένους αγώνες είναι η απόκτηση ανταμοιβής από το στοιχηματισμό, αλλά οι ομάδες μπορεί επίσης σκόπιμα να έχουν κακή απόδοση για να αποκτήσουν ένα μελλοντικό πλεονέκτημα, όπως ένα καλύτερο ντραφτ pick ή, στα χαρτιά, έναν λιγότερο επιφανή αντίπαλο στα play-off».

Το μόνο που δεν συμπεριλήφθηκε στον κανονισμό της ΔΟΕ, είναι ως παράδειγμα το Ολυμπιακός-Μίλωνας. Σύμφωνα με την ίδια την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή κι όχι κάποια εκπομπή ελληνικού καναλιού που συνήθως... ενεργοποιεί το κράτος, ο Ολυμπιακός επέλεξε να κάνει καραμπινάτη περίπτωση match fixing. Για έναν «λιγότερο επιφανή αντίπαλο στα play-off». 

Φυσικά... κωλοτούμπες δεν θα γίνουμε. Απ’ την πρώτη στιγμή έχουμε αναφέρει το θέμα, πριν το ματς. Κάποιοι ακόμη και τώρα δεν έχουν πάρει χαμπάρι ή δεν θέλουν να πουν το αυτονόητο. Παρά τις δηλώσεις του προπονητή που αποθεώνουν. 

Το SDNA επιμένει για την ακεραιότητα του αγώνα. Η οποία εξασφαλίζεται ασφαλώς απ’ την παρουσία του Παντελή Ταρνατόρου, στη λίγκα, στον Ολυμπιακό και στον Μίλωνα. Σε όλα μαζί συγχρόνως. 

Εδώ όμως, έστω κι άθελά του, ο προπονητής του Μίλωνα έκανε καραμπινάτη καταγγελία match fixing. Η τόσο ευαίσθητη Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις. Παρότι θα αρκούσαν όσα συνέβησαν εκείνες τις μέρες με αποκορύφωμα τη μέρα του αγώνα όπου το... περπατητό 0-2, έγινε 3-2 σετ. Για να παίξουν μαζί στα ημιτελικά Ολυμπιακός και Μίλωνας. 

Κι ενώ όλες οι στοιχηματικές κάποια στιγμή έφραξαν την πιθανότητα να πάρει ο Μίλωνας δύο σετ. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως αυτό ακριβώς θα γίνει... Και ω, της σύμπτωσης, έγινε! 

Δεν ξέρουμε αν ο κανονισμός της ΔΟΕ τους ενεργοποιήσει, το μόνο σίγουρο είναι πως το Ολυμπιακό ιδεώδες και το ευ αγωνίζεσθαι, μάλλον δεν ζει πλέον στη χώρα που τα γέννησε.

Φανταστείτε να ενημερωθεί επίσημα η ΔΟΕ. Θα ήταν χρήσιμο να μας δώσει τη δική της ετυμηγορία για το θέμα. Το επόμενο βήμα για κάποιους που σήμερα εθελοτυφλούν θα είναι η παραίτηση...

Η ΔΟΕ περιγράφει αυτό που είπε ο Ψάρρας ως «matchfixing»!