MENU

Ήταν άνοιξη του 2012 όταν ο Πανιώνιος αποχαιρετούσε τη Volley League των γυναικών μετά από μια δύσκολη σεζόν όπου μέτρησε μόλις 4 νίκες σε 21 αγωνιστικές. Δεν ήταν εύκολο να προβλέψει κανείς πως θα περνούσαν 12 δύσκολα χρόνια ώστε μια ομάδα με ιστορία όπως ο Πανιώνιος θα βρει το δρόμο για τη μεγάλη κατηγορία.

Το πρωτάθλημα της Pre League έχει αποδείξει ότι έχει «σφιχτή αγκαλιά» και αν βρεθεί κανείς εκεί είναι δύσκολο να επιστρέψει στα ψηλά χωρίς να ταλαιπωρηθεί και να παλέψει σκληρά. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ο ανταγωνισμός έχει μεγαλώσει και μέχρι το τέλος κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εύκολα ποιες θα είναι οι ομάδες που θα τα καταφέρουν. Αυτό που έκανε ο Πανιώνιος, όμως, τη φετινή σεζόν ήταν εντυπωσιακό από πολλές απόψεις. Αρχικά έχοντας φτάσει στη 18η αγωνιστική οι κυανέρυθρες δε γνώρισαν τη γεύση της ήττας, παρά μόνο στο παιχνίδι του Κυπέλλου από τον Άρη, εξασφάλισαν ήδη τον τίτλο του πρωταθλητή και επιπλέον έπρεπε να φτάσει μέσα Ιανουαρίου ώστε η ομάδα να χάσει το πρώτο της σεζόν.

Η συνταγή μπορεί να μοιάζει απλή αλλά σίγουρα δεν είναι. Η ομάδα στελεχώθηκε από αθλήτριες με εμπειρία σε μεγάλα παιχνίδια αλλά και νεαρές ταλαντούχες που ανταπεξήρθαν πλήρως στις απαιτήσεις. Δεν είναι λίγο για μια ομάδα της Pre League να διαθέτει λίμπερο της εθνικής ομάδας που στο ξεκίνημα της σεζόν αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μια πασαδόρο σαν την Τάκαγκουι που ήταν απόλυτα σταθερή σε όλη τη διάρκεια της σεζόν αλλά και ταλαντούχες αθλήτριες με διάθεση όπως η Αλεξάκου, η Ζιώγα που αποκτήθηκε στα μισά της σεζόν αλλά και η Κενυάτισσα Όλουοτς. Έχουν υπάρξει και άλλες ομάδες με ταλέντο στην Pre League που ωστόσο δεν κατάφεραν να δέσουν και να πετύχουν το στόχο με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΑΕΚ των προηγούμενων χρόνων.

Ο Πανιώνιος στήθηκε πολύ σωστά από το ξεκίνημα έχοντας στον πάγκο τον Τσαϊρέλη και ως μάνατζερ τον Γιαννάκη και ακόμα και όταν άλλαξε η σκυτάλη ο Χαριτωνίδης συνέχισε με την ίδια διάθεση και την ίδια αποφασιστικότητα. Η αλλαγή στον πάγκο δεν επηρέασε στο ελάχιστο την ομάδα καθώς ήταν απόλυτα αντιληπτό από όλους ότι πάνω από όλα είναι ο στόχος της ανόδου. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης πέρα από καλή απόδοση και σωστή προετοιμασία είχε πνεύμα νικητή ακόμα και όταν έπαιζε στα ντέρμπι της Pre League κόντρα στις Αμαζόνες, τον Μίλωνα, τον ΖΑΟΝ ή τον Απόλλωνα Καλαμάτας, ομάδες που φιλοδοξούν να ακολουθήσουν το δρομολόγιο της ανόδου.

Σαφώς και τα δεδομένα είναι διαφορετικά σε κάθε κατηγορία αλλά σίγουρα η ομάδα αυτή διαθέτει αθλήτριες που έχουν ζήσει για τα καλά τη Volley League, κάποιες από αυτές έχουν πρωταγωνιστήσει σε αυτή και φυσικά δεν θα συναντήσουν κάτι πρωτόγνωρο την επόμενη σεζόν. Πρώτα από όλα, βέβαια, το ερωτηματικό είναι ποιες θα αλλάξουν και κατά πόσο θα ενισχυθεί το ρόστερ. Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε, όμως, ο Πανιώνιος ήταν γεμάτος συνέπεια και πίστη στο πλάνο και αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας. Εμπιστεύτηκε παίκτριες που ήθελαν να πρωταγωνιστήσουν, που ήθελαν να δείξουν την αξία τους και που είχαν κάθε πρόθεση να υπηρετήσουν συγκεκριμένο ρόλο ώστε να πετύχουν το στόχο. Αν αυτό το πλάνο διατηρηθεί και αν οι αθλήτριες που θα στελεχώσουν την ομάδα της νέας σεζόν έχουν τέτοια χαρακτηριστικά τότε ο Πανιώνιος ενδεχομένως να καταφέρει να ανταπεξέρθει και στην επόμενη πρόκλησή του που θα είναι η καθιέρωσή του στη μεγάλη κατηγορία.

Η εμφατική επιστροφή του Πανιωνίου και οι υποσχέσεις για την επόμενη μέρα