MENU

Η συζήτηση για το πρωτάθλημα των γυναικών δεν αρχίζει ούτε τελειώνει στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο η συγκεκριμένη αγωνιστική έκανε ξεκάθαρο πως και οι επόμενες ομάδες που ακολουθούν στη βαθμολογία βρίσκονται πολύ μακριά από τον ανεβασμένο Ολυμπιακό.

Σίγουρα το αποτέλεσμα της αγωνιστικής ήρθε από τη Λαμία όπου ο Παναθηναϊκός γνώρισε μια επώδυνη ήττα. Επώδυνη όχι τόσο βαθμολογικά καθώς η απόσταση από την πρώτη θέση δύσκολα ανατρέπονταν και παράλληλα η ροή του πρωταθλήματος δείχνει πως δύσκολα οι πράσινες θα βρεθούν στην τρίτη θέση. Η νίκη της Λαμίας ήταν ένα ηχηρό «χαστούκι» στον Παναθηναϊκό που του τραυματίζει κυρίως την ψυχολογία και τον αγωνιστικό εγωισμό. Ο Παναθηναϊκός έχει τρανταχτές αδυναμίες και η Λαμία έκανε κάτι που δεν κατάφεραν ομάδες από τα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας. Χτύπησε αυτές τις αδυναμίες με συνέπεια και υπομονή αλλά κυρίως κάνοντας από την πλευρά της πολύ καλό παιχνίδι. Έτσι, όχι μόνο πίεσε τον Παναθηναϊκό αλλά ταυτόχρονα δεν έδειξε δικές της αδυναμίες.

Η ομάδα του Κώστα Αγγουρά πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις το τελευταίο διάστημα, στην προσπάθεια της Λαμίας να παραμείνει στην κατηγορία, και είναι ξεκάθαρα βελτιωμένη. Όταν μια ομάδα με κίνητρο επιβίωσης συναντάει μια ομάδα αδιάφορη και άκρως αναποτελεσματική στην επίθεση τότε η έκπληξη μπορεί να γίνει. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε σημείο αναφοράς στην επίθεση, πρόβλημα στη δημιουργία και σερβίς που δεν ήταν ικανό να προβληματίσει την απέναντι πλευρά. Κυρίως, όμως, δεν είχε καθαρό μυαλό και κίνητρο για να πάρει αυτό που θέλει ακόμα και αν μπήκε με προβάδισμα στην τελική ευθεία και των τριών σετ, μετά τους 20 πόντους.

Υπάρχει μια κοινή συνισταμένη μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ. Και οι δύο ομάδες παρουσίασαν εμφανείς αδυναμίες, κυρίως όσον αφορά την υποδοχή. Ο Παναθηναϊκός επέλεξε να πορευτεί με το αρχικό του πλάνο ενώ η ΑΕΚ έκανε αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της. Η πορεία τους δεν απέχει και πολύ. Οι πράσινες συνεχίζουν να εμφανίζουν αδυναμίες με παρενθέσεις που παρουσιάζουν κάτι καλύτερο, όπως για παράδειγμα το παιχνίδι με τον ΑΟ Θήρας και τον ΠΑΟΚ, ενώ η ΑΕΚ αναζητάει ταυτότητα εν μέσω της regular season. Ουσιαστικά οι προσθήκες που έγιναν στην Ένωση έδωσαν το κάτι παραπάνω αλλά η ομάδα ακόμα ψάχνει σταθερότητα. Φάνηκε ξεκάθαρα πως απέχει πολύ από τον Ολυμπιακό ενώ και σε παιχνίδια όπως αυτό με το Μαρκόπουλο ήταν φανερή η αδυναμία να πάρει μια καθαρή νίκη κόντρα σε ομάδα που παλεύει για την είσοδο στην οκτάδα. Αυτό επιβεβαιώνει πως οι ριζικές αλλαγές στα μέσα της σεζόν δε φέρνουν πάντα την ευτυχία. Αποτελούν λαχείο, που μπορεί να κερδίσει αλλά μπορεί και όχι. Από την άλλη, όταν κάτι δεν πάει καλά, όπως συμβαίνει στον Παναθηναϊκό, πρέπει να συνεχίζεται; Στην περίπτωση αυτή το μοναδικό πλεονέκτημα είναι πως ο προπονητής ξέρει τι διαθέτει στα χέρια του, με τα υπέρ και τα κατά του, και απλά προσπαθεί να το διαχειριστεί αναλόγως. Στην προκειμένη περίπτωση καλύπτοντας τις αδυναμίες της Καρκάσες με την Γενιτσαρίδη.

Αν στην εξίσωση της τετράδας βάλουμε και τα δεδομένα του ΑΟ Θήρας είναι ξεκάθαρο πως κανείς εκ των Παναθηναϊκού, Σαντορίνης και ΑΕΚ δεν έχει συνέπεια αυτή τη χρονική στιγμή. Η απώλεια βαθμού του ΑΟ Θήρας από τον Άρη που έρχεται μετά από δύο ήττες, από Ηλυσιακό και Παναθηναϊκό, βάζει φρένο στην ομάδα του Φρέσκι που λίγες εβδομάδες πριν φλέρταρε ακόμα και με την κορυφή. Βέβαια, ο ΑΟ Θήρας δεν είχε ως στόχο στο ξεκίνημα της σεζόν να πάρει το πρωτάθλημα αλλά η εικόνα του αποδείχθηκε καλύτερη από το αναμενόμενο που στόχευε σε τετράδα και έξοδο στην Ευρώπη. Αυτό ενδεχομένως να μη βάζει τον ΑΟ Θήρας σε τόσο άσχημη θέση αλλά να του εμποδίζει απλά την υπέρβαση.

Όσον αφορά τον Ολυμπιακό είναι σαφές πως το τελευταίο τρίμηνο ανεβάζει όλο και περισσότερο την απόδοσή του. Η Ελληνοποίηση της Κούμπουρα δίνει το προνόμιο στον Μιτσέλι να αξιοποιήσει την Φαριόλ η οποία αποδεικνύεται X Factor. Μέσα σε όλα αυτά, η Καράρο δείχνει τις πραγματικές της δυνατότητες κάτι που πέρυσι δεν ήταν τόσο ξεκάθαρο. Η Ιταλίδα είναι ένας πολύ καλός οργανωτής στο παιχνίδι του Ολυμπιακού και δεν είναι τυχαίο πως οι ερυθρόλευκες αναδεικνύουν περισσότερες από μία πρωταγωνίστριες σε κάθε παιχνίδι. Η νίκη επί της ΑΕΚ είναι μια ξεκάθαρη επίδειξη δύναμης που κάνει σαφές ότι ο Ολυμπιακός έχει και ποιότητα αλλά και ομοιογένεια απέναντι σε μια ομάδα που μπορεί να πετύχει στα ημιτελικά του πρωταθλήματος και που λίγο πριν το Μάρτιο είναι σε κατάσταση «υπό κατασκευής».

Για κάθε πιθανή πρόβλεψη, πάντως, υπάρχει πάντα ο αντίλογος του περσυνού πρωταθλήματος. Εκεί όλα άλλαξαν στα πλέι οφ και κύλισαν τελείως διαφορετικά από όσα βλέπαμε για κάτι παραπάνω από ένα εξάμηνο. Μάλιστα, ο Παναθηναϊκός είχε υποστεί μια ήττα εκτός προγράμματος, από το Μαρκόπουλο, που προκάλεσε ταρακούνημα και τελικά έδωσε ώθηση για ανάκαμψη. Η εικόνα, βέβαια, δείχνει έναν Ολυμπιακό πιο έτοιμο σε σχέση με τους υπόλοιπους και μάλιστα με το Final 4 του Κυπέλλου να πλησιάζει.

Ο αποπροσανατολισμένος Παναθηναϊκός και ο φορμαρισμένος Ολυμπιακός