MENU

Το περσινό ταξίδι του Μίλωνα σταμάτησε νωρίς λόγω της Χάποελ Μάτε Άσερ αν και οι πράσινοι της Νέας Σμύρνης πάλεψαν σκληρά. Φέτος το ξεκίνημα στο CEV Cup φέρνει στο δρόμο του κόουτς Ψάρρα και των παικτών του την ελβετική Σόνενμπερκ. Οι οιωνοί δείχνουν θετικά σημάδια καθώς εννέα χρόνια πριν ήταν ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης που είχε αποκλείσει την ελβετική ομάδα και μάλιστα με ανατροπή και χρυσό σετ.

Αν ένα πράγμα δεν αγγίζει τον Σάκη Ψάρρα, όμως, είναι οι οιωνοί και η τύχη. Ο Έλληνας προπονητής έχει αποδείξει την τελευταία τετραετία πως με σωστό πλάνο και οργάνωση όλα είναι εφικτά. Δεν είναι μόνο οι νίκες και οι ευρωπαϊκές συμμετοχές αλλά είναι κυρίως η διαδικασία εξέλιξης που ακολουθεί ο προπονητής του Μίλωνα και που φαίνεται στην πράξη πως έχει ουσία και αποτέλεσμα. Το αν ο Μίλωνας θα βρεθεί ξανά στην τετράδα της Volley League το θεωρούμε απόλυτα εφικτό, το αν θα περάσει στην επόμενη φάση του CEV Cup είναι ερωτηματικό αλλά το σίγουρο είναι πως αυτή η ομάδα μας έχει συνηθίσει στην παραγωγή νέων ταλέντων.

Οι τρεις από τους τέσσερις ξένους του Μίλωνα είναι οι ίδιοι με την περσυνή σεζόν. Το νέο πρόσωπο είναι ο Ουκρανός ακραίος Πολουάν που μπορεί να μην παίζει την ίδια θέση με τον Γκουστάβο Μπράιαν αλλά στην ουσία καλύπτει τη δική του θέση ξένου. Οπότε το τι θα δούμε από τους ξένους του Μίλωνα δεν είναι άγνωστο. Νεαροί παίκτες όπως ο Άρης Χανδρινός και ο Δημήτρης Θεοδόσης έχουν ήδη καθιερωθεί ενώ ο 18χρονος πλέον Νανόπουλος ήταν με διαφορά ο καλύτερος rookie του περσυνού πρωταθλήματος. Οπότε είναι λογικό να αναμένουμε τα υπόλοιπα νέα πρόσωπα του ελληνικού κορμού, πάντα όσον αφορά τους πιτσιρικάδες, αφού με βάση τα προηγούμενα γραφόμενα θα πάρουν ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής.

Ο Μίλωνας έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα και δεν το αφήνει αναξιοποίητο. Καλώς ή κακώς είναι μια ομάδα που δεν έχει το βάρος του «πρέπει» αλλά ούτε έχει ως στόχο την κατάκτηση τίτλων. Απαλλαγμένοι από αυτό το βαρίδιο οι άνθρωποι της ομάδας δε φοβούνται να δουλέψουν με μικρότερο μέσο όρο ηλικίας που παράλληλα συνδυάζεται με «ενέσεις» εμπειρίας και παίκτες όπως ο Γιορντάνοφ. Το γεγονός ότι ο Νανόπουλος και ενδεχομένως και άλλοι, ανάλογα βέβαια με τις συνθήκες του αγώνα, παίξουν σε ευρωπαϊκό παιχνίδι και αποκτήσουν πολύτιμες παραστάσεις είναι ένα κέρδος από αυτά που δεν εμφανίζονται κάθε μέρα. Το βασικό ζητούμενο που απασχολεί γενικότερα το ελληνικό βόλεϊ είναι η έλλειψη ταλέντων στο χώρο και η έλλειψη ετοιμότητας. Όλοι αυτοί οι νεαροί που θα έχουν ρόλο βασικού ή ακόμα και αναπληρωματικού που, όμως, υπολογίζεται θα μπορέσουν τα επόμενα χρόνια να στελεχώσουν οποιαδήποτε ελληνική ομάδα και φυσικά και την εθνική.

Ουσιαστικά η παρουσία ομάδων όπως ο Μίλωνας και φυσικά και η Κηφισιά, που θα αγωνιστεί στο Challenge Cup, έχει σημασία για το ελληνικό βόλεϊ. Το ζητούμενο δεν είναι αυτή καθ’ αυτή η διάκριση αλλά ότι οι ομάδες μας είναι εκεί, στον ευρωπαϊκό χάρτη, και φυσικά ότι οι Έλληνες της νέας γενιάς αποκτούν επαφή με τέτοιου είδους παιχνίδια, κοντράρονται με καλύτερους αντιπάλους και μέσα από όλο αυτό μεγαλώνουν.

Κάθε χρόνο ένα βήμα ψηλότερα