Όπως διαβάσατε στο SDNA χθες, αρχικά διέρρευσε η είδηση του θετικού δείγματος αρσιβαρίστα, ο οποίος επρόκειτο να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Κισινάου 13-21 Απριλίου, λίγη ώρα αργότερα έγινε γνωστό και αυτό αθλήτριας της οποία ο αδελφός (επίσης αθλητής της άρσης βαρών) είχε βρεθεί ντοπαρισμένος. Αμφότερα τα αδέλφια προπονούνταν με τον ίδιο άνθρωπο, του οποίου αθλήτρια έχει βρεθεί θετική στο παρελθόν.
Στη θλιβερή λίστα των θετικών δειγμάτων έρχεται να προστεθεί ακόμη ενός αθλητή.
Τα δείγματα των δύο τελευταίων αθλητών φέρεται να έχουν ληφθεί σε αιφνιδίους ελέγχους και ο συνολικός αριθμός τους τελευταίους 15 μήνες φτάνει τα επτά!
Από τον Γενάρη του 2024 έως τον Γενάρη του 2025 η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών είχε συμπληρώσει τέσσερα θετικά δείγματα (ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΚΑΝ τα ονόματα των Σταύρου Πολυχρονόπουλου, Πρόδρομου Παπαδόπουλου και Βικτωρίας Μαρκετάκη, οι οποίοι είχαν βρεθεί στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 2023, στο οποίο σημειωτέον είχαν ελεγχθεί μόνο οι μεταλλιούχοι), ενώ υπήρχε και ένα ακόμη θετικό, 14χρονου αθλητή που είχε πιαστεί με στεροειδή αναβολικά, το οποίο δεν θα ανακοινωθεί για λόγους προστασίας του παιδιού.
Ο προπονητής του συγκεκριμένου αθλητή, έχει συγγένεια με το παιδί και έχει εμπλακεί κατ’ επανάληψη σε υποθέσεις ντόπινγκ, ωστόσο αυτό δεν εμπόδιζε την ομοσπονδία να συνεργάζεται μαζί του και ούτε την ελληνική δικαιοσύνη, η οποία δεν κίνησε άμεσα τις διαδικασίες προκειμένου να τον απομακρύνει από τον χώρο του αθλητισμού.
Σύμφωνα με τον αθλητικό Νόμο όπως τροποποιήθηκε το 2021, προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο έως 100.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδίας έως και τέσσερα χρόνια.
Εδώ σημειώνεται ότι ο νόμος δεν αναφέρεται σε θετικά δείγματα αθλητών εντός 12μήνου, αλλά και προσώπων που συνδέονται με αυτόν τον οργανισμό ή φορέα. Συνεπώς αν λάβουμε υπόψιν ότι κάποιοι εκ των προπονητών είχαν εργασιακή σχέση με την ομοσπονδία ο αριθμός ανεβαίνει κατά πολύ.
Τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι εισήγηση του ΕΟΚΑΝ προς τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για τις επιβαλλόμενες τιμωρίες, οι οποίες θα τις κυρώσουν.