MENU

Μπορεί να απέχει περίπου δύο χρόνια από τα κοινά του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ο Δημήτρης Μπαλτάκος όμως φαίνεται πως δεν μπορεί να αποχωριστεί το σήμα της αγαπημένης του ομάδας, ούτε όταν πρόκειται για... επικίνδυνες αποστολές. Πριν από λίγες μέρες, ο 32χρονος πρώην διοικητής της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, μαζί με άνδρες της ΜΥΑ καθώς και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, ξεκίνησε την προσπάθεια κατάκτησης των επτά ψηλότερων κορυφών κάθε ηπείρου, των λεγόμενων ''7 Summits''. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική αποστολή, στην οποία είναι απαραίτητη η άριστη φυσική κατάσταση όλων των συμμετεχόντων.

Η τοποθέτηση της ελληνικής σημαίας καθώς και των σημαιών των Μονάδων στα ψηλότερα βουνά του πλανήτη είναι ένα επίτευγμα που μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί. Αυτό σκοπεύει να αλλάξει η ομάδα του διασώστη Δημήτρη Μπαλτάκου, αρχής γενομένης από το πρώτο απ’ τα επτά βήματα που απαιτούνται, που ήταν να πατηθεί η κορυφή του όρους Elbrus στον Καύκασο, η οποία είναι και η πιο ψηλή της «γηραιάς» ηπείρου. Αποστολή εξετελέσθη για τους άνδρες της ΜΥΑ, παρά τις δυσχερέστατες συνθήκες που επικρατούσαν στην οροσειρά (σφοδροί άνεμοι, ομίχλη, ηλεκτρισμός και θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 20 βαθμούς υπό το μηδέν)!

Όπως αποκάλυψε ο Μπαλτάκος σε σχετική συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»: «λένε ότι το βουνό σου δίνει μία στις τρεις ευκαιρίες, όμως εμείς δεσμευόμασταν από την απαγόρευση να αποτύχουμε, καθώς κουβαλούσαμε τις σημαίες των Μονάδων μας. ‘Ετσι, την ημέρα της κορυφής, όλες οι αποστολές που συναντήσαμε στον δρόμο προς τα 5.642 μέτρα επέστρεψαν πίσω λόγω της κακοκαιρίας. Παρ’ όλα αυτά, εμείς πήραμε το ρίσκο και συνεχίσαμε. Στην επιστροφή κι αφού είχαμε πετύχει τον σκοπό μας, ένας Ρώσος οδηγός βουνού μας σταμάτησε κι αφού μας έδωσε το χέρι του μας είπε ''congratulations for the decision''»...

Το συγκεκριμένο επίτευγμα των κομάντος σχετικά με την κατάκτηση του Καυκάσου πήρε έκταση μέσα από δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο, ωστόσο, δεν αποκαλύφθηκε μία πολυ σημαντική λεπτομέρεια. Στα ελάχιστα δευτερόλεπτα που είχαν στη διάθεσή τους (καθώς τα καιρικά φαινόμενα καθιστούσαν απαγορευτική την παραμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κορυφή), οι Έλληνες πρόλαβαν και φωτογραφήθηκαν με τη γαλανόλευκη σημαία καθώς και τη σημαία της ΜΥΑ. Στον παλιό παράγοντα του Παναθηναϊκού όμως δεν αρκούσε αυτό και αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια αποκαλύπτεται μέσα από αυτές εδώ τις γραμμές. Με προσωπική του πρωτοβουλία και σε μία ενέργεια... εκτός πρωτοκόλλου, απαθανάτισε την ιστορική στιγμή που η σημαία με το Τριφύλλι (η οποία απεικονίζεται στο εξώφυλλο του βιβλίου «Παναθηναϊκούπολη», και του παραχωρήθηκε από φίλο του συλλόγου), έκανε πράξη το σύνθημα της Θύρας 13, της οποίας ο Μπαλτάκος υπήρξε μέλος από πολύ μικρή ηλικία: «την πράσινη σημαία μας -πιο- ψηλά -από ποτέ-!

Επόμενος στόχος: Φεβρουάριος 2020, κορυφή Aconcagua (Άνδεις). Πρόκειται για την ψηλότερη κορυφή της Αμερικής (6.962 μέτρα). Η πράσινη σημαία με το τριφύλλι θα βρίσκεται ξανά στις αποσκευές του Δημήτρη Μπαλτάκου, με στόχο ένα νέο ρεκόρ!

Το Τριφύλλι στην κορυφή της Ευρώπης! (pic)