MENU

Παίρνεις το Football Manager 2017 στα χέρια σου. Πρώτο συναίσθημα; Ο ενθουσιασμός. Να κυκλοφορείς με ένα τεράστιο χαμόγελο στο σπίτι και να σκέφτεσαι ήδη με ποια ομάδα θα ξεκινήσεις το πρώτο σου save, ανεκτίμητη αξία!

Δεύτερο και άμεσο βήμα, να βάλεις το καλό σου πουκάμισο-κουστούμι, ό,τι τέλος πάντων φοράς σε σοβαρές περιστάσεις, και να προετοιμαστείς ψυχολογικά για τον πρώτο σου τελικό. Εντάξει, ίσως αργήσει λίγο αυτή η στιγμή -ανάλογα και την ομάδα που θα πάρεις-, αλλά ποιος νοιάζεται; Δε γίνεται να σηκώσεις κούπα με τις πιτζάμες...

Αφού ανοίξεις το FM 2017 και περάσεις το πρώτο... κύμα χαράς, η αυτόματη και σχεδόν μηχανική κίνηση είναι να σύρεις το ποντίκι μέχρι την μηχανή αναζήτησης. Τι κάνεις εκεί; Φυσικά, ψάχνεις για τα καλύτερα Wonderkids!

Όπου Wonderkids, νεαροί παίκτες, γνωστοί ή και άγνωστοι, νέοι σταρ ή άσημοι φερέλπιδες άσοι, που... γεμίζουν την μπάρα και τα αστεράκια του Potential και σε βοηθούν, σε βάθος χρόνου, να κατακτήσεις ό,τι κούπα κυκλοφορεί.

Στην μακρά ιστορία του FM, πολλοί ήταν οι παίκτες που είδαν δίπλα στο όνομά τους την λέξη του Wonderkid. Φρέντι Άντου, Μαξίμ Τσιγκάλκο, Τσέρνο Σάμπα, Τοντόν Ζόλα Μουκόκο είναι οι πρώτοι... διδάξαντες του είδους, ενώ, ειδικά οι μικρότεροι, μεγάλωσαν τα τελευταία χρόνια με Ντε Χέα, Τερ Στέγκεν, Μουσάκιο, Γκάνσο, Έρικσεν, Γιόβετιτς, Νεϊμάρ, Μουνιαίν, Ντεπάι, Μπαλάντα, Ρομέρο, Γιόβιτς, Ζίβκοβιτς... και πάει λέγοντας. Η λίστα είναι πολύ μεγάλη και, τα τελευταία χρόνια, το Football Manager ήταν ο... προπομπός των σημερινών μεγάλων αστεριών του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, και επειδή είναι σίγουρο πως ανυπομονείτε να διαβάσετε την «μαγική» λίστα, ιδού. Το SDNA έκανε ενδελεχή έρευνα, έλιωσε πάνω από τα πληκτρολόγια και σας παρουσιάζει τα καλύτερα Wonderkids του Football Manager 2017. Enjoy!

Σύστημα: 4-2-3-1

Τερματοφύλακας: Gianluigi Donnarumma (17 ετών, Μίλαν)

Ίσως η πιο προφανής και φυσική επιλογή της ενδεκάδας μας. Ο Τζίτζι είναι ο βασικός τερματοφύλακας της Μίλαν, εντυπωσιάζει με την απόδοσή του σε κάθε παιχνίδι και ήδη προορίζεται ως ο διάδοχος του σπουδαίου Τζιανλουίτζι Μπουφόν στην Εθνική Ιταλίας. Στον πραγματικό κόσμο φαίνεται ιδιαίτερα δεμένος με την Μίλαν, όμως, in game, έρχεται με ένα ποσό των 15 εκατομμυρίων και πραγματικά... κλειδώνει την θέση του βασικού «άσου». Εγγύηση!

Αναπληρωματικός: Alban Lafont (17 ετών, Τουλούζ)

Δεξί μπακ: Felix Passlack (18 ετών, Μπορούσια Ντόρτμουντ)

Άξιο τέκνο της... μεγάλης σχολής της Ντόρτμουντ, ο 18χρονος είναι ένα εξαιρετικό Wing Back από τις πρώτες, in game, μέρες. Η τιμή του είναι λίγο τσουχτερή (θα χρειαστούν περίπου 30 εκατομμύρια για την απόκτησή του), όμως ο Πάσλακ καπαρώνει εύκολα την θέση στα δεξιά για δέκα χρόνια.

Αναπληρωματικοί: Borja San Emeterio (18 ετών, Σεβίλλη), Nicolas Tripichio (20 ετών, Βελέζ)

Αριστερό μπακ: Jose Luis Gaya (21 ετών, Βαλένθια)

Πουλέν και μπακάρα, ο άσος της Βαλένθια αποτελεί ένα από τα κορυφαία Wonderkids των τελευταίων ετών, και, η φετινή version του Football Manager δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ο 21χρονος άσος είναι πραγματικά εξαιρετικός και ιδιαίτερα προσιτός, καθώς η Βαλένθια αντιμετωπίζει αρκετά οικονομικά προβλήματα και αυτός... ψάχνεται για μεταγραφή. Σίγουρα, μία από τις must-buy επιλογές από την λίστα μας.

Αναπληρωματικός: Alex Grimaldo (21 ετών, Μπενφίκα)

Ο... ακριβός: Luke Show (21 ετών, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Στόπερ: Mauricio Lemos (21 ετών, Λας Πάλμας)

Ο Λέμος είναι ένα από τα «διαμαντάκια» που βρίσκεις στο Football Manager και τα αγαπάς, χωρίς καν να τα έχεις δει σε κανονικό ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Ο Ουρουγουανός άσος της Λας Πάλμας είναι ένα πολύ δυνατό και ποιοτικό στόπερ, ο οποίος με ένα ποσό των 8-10 εκατομμυρίων έρχεται και... κουμπώνει άμεσα στην ομάδα σας, ειδικά αν έχει δίπλα του έναν πιο έμπειρο και... μπαλαδόρο αμυντικό.

Αναπληρωματικός: Jesus Vallejo (19 ετών, δανεικός σε Άιντραχτ Φρανκφούρτης από Ρεάλ Μαδρίτης)

Στόπερ: Andreas Christensen (20 ετών, Τσέλσι, δανεικός σε Γκλάντμπαχ)

Εξαιρετικό στόπερ, παίκτης που γίνεται άμεσα βασικός και αναντικατάστατος σε οποιαδήποτε άμυνα. Τον πρώτο χρόνο είναι δανεικός στην Γκλάντμπαχ από την Τσέλσι, και στη συνέχεια γίνεται διαθέσιμος είτε μέσω δανεισμού (με ρήτρα αγοράς), είτε και για πώληση, έστω και «τσιμπημένη». Τρομερός στα mental, ταχύτατος και σε τέλεια ηλικία (20 ετών), σίγουρα αξίζει να… ματώσετε λίγο οικονομικά για να τον αποκτήσετε.

Αναπληρωματικοί: Jonathan Tah (21 ετών, Μπάγερ Λεβερκούζεν), Jorge Mere (19 ετών, Σπόρτινγκ Χιχόν)

Αμυντικό χαφ: Thiago Maia (19 ετών, Σάντος)

Στο κέντρο, οι επιλογές των Wonderkids είναι πραγματικά πολλές. Όμως, τούτος εδώ είναι ίσως η κορυφαία και η πιο προσιτή απ’ όλες. Ο Μάια θεωρείται ένα από τα κορυφαία ταλέντα της Λατινικής Αμερικής, και το Football Manager 2017 δεν έχει διαφορετική άποψη.

Ψηλός (1,80), κολώνα στο κέντρο και εξαιρετικός στα μαρκαρίσματά του, ο Μάια γίνεται άμεσα απαραίτητος στον ρόλο του κεντρικού κόφτη, και το κυριότερο, δεν χρειάζεται να ξοδέψετε τρελά εκατομμύρια γι’ αυτόν. Η Σάντος τον παραχωρεί με 5-6 εκατομμύρια, οπότε… τρέξτε να τον αγοράσετε.

Κεντρικό Χαφ: Youri Tielemans (19 ετών, Άντερλεχτ)

Εντάξει, εδώ είναι σχεδόν φυσική επιλογή, Ο Tielemans (που στα ελληνικά προφέρεται Τιλεμάνς και όχι Τιέλεμανς ή Τιελεμάνς ή οτιδήποτε άλλο) είναι ένα από τα κορυφαία Wonderkids των τελευταίων χρόνων στο FM, κάτι που ισχύει και στη φετινή έκδοση. Ο μέσος της Άντερλεχτ είναι απλά… μαγικός! Οργανώνει, πασάρει ιδανικά, πατά περιοχή, σκοράρει, μαρκάρει. Το απόλυτο εργαλείο που γίνεται πολύ γρήγορα το πιο πλήρες χαφ στον κόσμο. Με ένα ποσό της τάξης των 15 εκατομμυρίων έρχεται στην ομάδα σας και πραγματικά την μεταμορφώνει. Μη το σκεφτείτε δεύτερη φορά…

Έξτρα επιλογές: Ruben Neves (19 ετών, Πόρτο), Riechedly Bazoer (20 ετών, Άγιαξ), Carlos Soler (19 ετών, Βαλένθια), Pierre- Emile Hojbjerg (21 ετών, Σαουθάμπτον)

Οι… απλησίαστοι: Julian Weigl (21 ετών, Μπορούσια Ντόρτμουντ), Ντέλε Άλι (20 ετών, Τότεναμ)

10άρι: Ante Coric (19 ετών, Ντιναμό Ζάγκρεμπ)

Είναι σίγουρο πως θα μπορούσαμε να επιλέξουμε πολλούς παίκτες εδώ, όμως ο συγκεκριμένος είναι… άλλο πράγμα. Ο 19χρονος χαφ της Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι ένας… ποδοσφαιρικός και FMικός έρωτας! Με τρομερά χαρακτηριστικά (18 Technique, 18 First Touch, 18 Flair, 16 Vision) και αρκετά προσιτή τιμή (10-12 εκατομμύρια μάξιμουμ), ο Τσόριτς παίρνει τη φανέλα με το «10» σπίτι του και δεν την ξαναβγάζει ποτέ. Απλά τρομερός.

Οι αναπληρωματικοί: Thomas Lemar (21 ετών, Μονακό), Lincoln (17 ετών, Γκρέμιο), Afonso Sousa (16 ετών, Πόρτο), Angel Correa (21 ετών, Ατλέτικο Μαδρίτης)

Οι… απλησίαστοι: Marco Asensio (20 ετών, Ρεάλ Μαδρίτης), Martin Odegaard (17 ετών, Ρεάλ Μαδρίτης)

Αριστερό εξτρέμ: Christian Pulisic (18 ετών, Μπορούσια Ντόρτμουντ)

Και εδώ γίνεται… χαμός από Wonderkids, αλλά αυτός είναι μακράν ο κορυφαίος. Ο Κρίστιαν Πούλισιτς έχει ήδη τρελάνει κόσμο στον πραγματικό κόσμο, αρπάζοντας από τα μαλλιά τις ευκαιρίες που του έχουν παρουσιαστεί στην Ντόρτμουντ. Εκπληκτικός εξτρέμ και με χαρακτηριστικά που βγάζουν… μάτι (First Touch 16, Technique 15, 16 Agility, 17 Flair, 15 Dribbling), ο Αμερικανός άσος κλειδώνει την θέση στα αριστερά της επίθεσης για μία δεκαετία (και βάλε). Πρόβλημα εδώ η υψηλή τιμή, όμως υπάρχει πάντα η λύση του δανεισμού.

Ο αναπληρωματικός: Julian Brandt (20 ετών, Bayer Leverkuzen)

Δεξί εξτρέμ: Ousmane Dembele (19 ετών, Μπορούσια Ντόρτμουντ)

Οκ, έπεσε… πολύ Ντόρτμουντ στη λίστα, αλλά ο συγκεκριμένος είναι πραγματικά το καλύτερο δεξί εξτρέμ από τα Wonderkids του παιχνιδιού. Ο Γάλλος εξτρέμ έχει ήδη θέση βασικού στην ομάδα του Τόμας Τούχελ και η τιμή του είναι αρκετά «τσιμπημένη», όμως, πιστέψτε μας, αξίζει κάθε λεπτό του ευρώ! Ταχύτατος (Pace 18, Agility 15) και τρομερά «μπαλαδόρος» (16 Technique, 17 Dribbling), ο Ντεμπελέ είναι ο απόλυτος Winger. Κατηγορία must-buy, το λιγότερο!

Αναπληρωματικοί: Gabriel Barbosa (19 ετών, Ίντερ), Λερόι Σανέ (20 ετών, Μάντσιστερ Σίτι)

Επιθετικός: Breel Embolo (19 ετών, Σάλκε)

Σε μία πλειάδα εξαιρετικών Wonderkids, ο Εμπολό ξεχωρίζει. Ο Ελβετός άσος άφησε το καλοκαίρι την Βασιλεία για την Σάλκε και… δύσκολα έρχεται στην ομάδα σας από την πρώτη σεζόν, όμως αξίζει σίγουρα να τον παρακολουθείτε και να τον αποκτήσετε με την πρώτη ευκαιρία. «Ψημένος» σε μεγάλα παιχνίδια και με πολύ καλά attributes (Finishing 13, Dribbling 13, First touch 14, Pace 17, Work Rate 17, Balance 17), ο Εμπολό μπορεί να κάνει άριστα όλες τις δουλειές του επιθετικού και μπορεί να δικαιώσει άμεσα τις υψηλότατες προσδοκίες.

Από κοντά: Divock Origi (20 ετών, Λίβερπουλ)

Πρέπει να τσεκάρετε: Adalberto Penaranda (19 ετών Ουντινέζε), Johannes Eggestein (18 ετών, Βέρντερ Βρέμης), Maximiliano Romero (17 ετών, Βελέζ), Moise Kean (16 ετών, Γιουβέντους)

Τα καλύτερα Wonderkids του Football Manager 2017 είναι εδώ! (pics)