MENU

«Όποιος δεν φοβάται τον εαυτό του, δεν μπορεί να προκαλέσει φόβο», είχε πει ο εν λόγω. Αγνοώ εάν ο Γιάννης Αναστασίου έχει ασχοληθεί με τον Γερμανό φιλόσοφο. Μα και δεκάρα να μην του δίνει, η πραγματικότητα έδειξε ότι ο Έλληνας τεχνικός βάδισε στη συλλογιστική του Νίτσε!

Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα που πρέπει να υποχρεώνει τον όποιο αντίπαλο του στην Ελλάδα να προσαρμόζει το παιχνίδι πάνω στο Τριφύλλι. Σπανίως επιτρέπει η «βαριά» ιστορία του Παναθηναϊκού το αντίστροφο. Άντε μέχρι κάποιο ντέρμπι. Ρούπι παρακάτω η παραχώρηση! Υπό αυτό το πρίσμα αποκλείεται ο Παναθηναϊκός της Τρίπολης να άρεσε στους μονίμως απαιτητικούς οπαδούς του Τριφυλλιού. Διότι απλούστατα το πλάνο του Αναστασίου –όπως παραδέχθηκε ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου- ήταν να βραχυκυκλωθεί το παιχνίδι του Αστέρα Τρίπολης.

Και για να συμβεί αυτό προέβη σε ποδοσφαιρικά απονενοημένα διαβήματα! Κουτρουμπής αμυντικό χαφ. Τρεις «κόφτες» με έφεση στα ανασταλτικά και ουχί στα οργανωτικά (Λαγός, Ζέκα και ο από πάνω προαναφερόμενος). Σύστημα χωρίς σέντερ φορ, με εντολή στους επιθετικούς του Καρέλη και Κλωναρίδη να απλώνονται στα άκρα για να οδηγηθούν σε καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου (ήτοι σε ένας εναντίον ενός) και στον επιτελικό χαφ του Νίνη να παίζει πότε μπροστά από την τριάδα του άξονα της μεσαίας γραμμής και πότε ως «ψευτοεννιάρι».

Στα πρώτα 25 λεπτά άπαντες στον Παναθηναϊκό πρέπει να κρατούσαν την ανάσα τους με όσα έβλεπαν. Και πού και πού να έκλειναν τα μάτια τους, αρνούμενοι να αντικρίζουν το θέαμα μιας ομάδας ανίκανης να περάσει τη μεσαία γραμμή, να απειλήσει την αντίπαλη εστία, να κρατήσει τη μπάλα. Στην πρώτη επίθεση ήρθε το γκολ. Και μετά; Ραψωδία. Όλων. 4-0 σε μια έδρα που δεν «έσπασε» στην κανονική διάρκεια και που όλοι οι «μεγάλοι» ζορίζονται. Πρεμιέρα στα play offs με επίδειξη ισχύος. Και κορυφή με το «καλημέρα».

Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί ο Αναστασίου τσαλάκωσε το «εγώ» του Παναθηναϊκού, φοβήθηκε τις αδυναμίες της ομάδας του όπως αυτές καταδείχθηκαν με τον σαφέστερο τρόπο από το… θύμα της 20ής Μαΐου, τον Αστέρα Τρίπολης, πριν από μόλις 40 μέρες. Ο Παναθηναϊκός έδειξε έως και υπερβολικό σεβασμό στον Αστέρα αλλά με τις επιλογές του Αναστασίου και τη συνδρομή της τύχης (αφού προηγήθηκε στην πρώτη στιγμή του μετά από ένα τραγικό 25λεπτο), ήρθε ο φόβος του αντιπάλου. Διαμέσου του φόβου του Παναθηναϊκού για τα δικά του προβλήματα!

Μεγάλωσε ο Παναθηναϊκός μετά τη νίκη στην Τρίπολη; Όχι βέβαια. Έλυσε τα προβλήματά του; Ούτε. Φάνηκε ότι έχει βάθος στον πάγκο; Δεν θα το έλεγε κανείς. Τουναντίον. Μια προσεκτική ανάγνωση της εμφάνισης φανερώνει ότι καλώς έχουν συντάξει το μεταγραφικό σχεδιασμό τους οι Πράσινοι και ψάχνουν παίκτες βασικής ενδεκάδας. Ήταν ένας αγώνας οδηγός για το μέλλον. Το εγγύς –των play offs, εκεί όπου μετράει μόνον η ουσία και όχι το θέαμα- και το απώτερο –της επιτακτικής ενίσχυσης της ομάδας-.

Αναστασίου στα βήματα του Νίτσε!