MENU

Θα μπορούσε να είναι αραχτός... Σε κάποιο εξωτικό μέρος... Να απολαμβάνει ποτάκια... Αντί να χύνει πολλά κιλά ιδρώτα κάθε μέρα στην προπόνηση και το σώμα του να είναι «φέτες». Μόνο που για τον Ζε Ρομπέρτο το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά για να περνά καλά. Είναι η ζωή του. Είναι δοσμένος σε αυτό. Και θα παίζει μπάλα όσο αντέχει. Και θα κατακτά τίτλους και η είδηση θα κάνει το γύρο του κόσμου διότι θα έχει φτάσει 45, 47, 50, ποιος ξέρει πόσο και θα είναι εκεί.

Και δεν είναι ότι αντέχει το σώμα του και ότι είναι ένας από τους πιο προικισμένους ποδοσφαιριστές των τελευταίων χρόνων: μπορούσε να είναι παντού στο κέντρο, αλλά να παίζει και σε όλη την αριστερή πλευρά. Φοβερός τεχνίτης, με τρομερή αντοχή και δυναμισμό στο παιχνίδι του. Να διαβάζει το παιχνίδι, να κρατά μπάλα, να δίνει ρυθμό, να γίνεται ακόμα και δεκάρι.

Και όχι μόνο να παίζει, αλλά να πετυχαίνει γκολάρες όπως αυτό που σημείωσε με την Παλμέιρας στο Κόπα Λιμπερταδόρες πριν από μερικές ώρες...

Και φυσικά συνεχίζει να το λέει η καρδιά του, να το θέλει όσο τίποτα άλλο η ψυχή του. Πριν από μερικούς μήνες αυτός ο βιονικός ποδοσφαιριστής είχε γίνει πάλι πρώτο θέμα χάρη στην σπουδαία, στην επική ομιλία του στους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια, λίγο πριν από τη σέντρα.

«Γνωρίζετε για τις πολεμικές ιαχές. Σήμερα το απόγευμα θα έχουμε και εμείς τη δική μας. Ξέρετε ποια είναι αυτή; Γυρίστε στο διπλανό σας και χτυπήστε το στήθος του. Και πείτε: "Η Παλμέιρας είναι μεγάλη". Φωνάξτε το όλοι. Πείτε το ο ένας στον άλλον. Ερχόμουν εδώ για να παίξω σαν αντίπαλος και ήταν φανταστικό που άκουγα τους οπαδούς να φωνάζουν ότι ο Εντμούντο είναι ένα ζώο. (σ.σ al, al, al, Edmundo e animal στα πορτογαλικά). Αυτό το πνεύμα πρέπει να κρατήσουμε μέσα μας. Η Παλμέιρας είναι μεγάλη και χρειάζεται έναν στρατό. Εμείς είμαστε ο στρατός και πήραμε τα όπλα μας στην προετοιμασία. Σήμερα αρχίζει ο πόλεμος και εμείς θα τον κερδίσουμε. Σήμερα αρχίζει μια νέα ιστορία για αυτό το σύλλογο. Ξέρετε γιατί; Επειδή θέλω να δω και εμένα δίπλα σε αυτές τις ιστορικές μορφές της ομάδας. Αν το θέλετε κι εσείς, ετοιμάστε τα όπλα σας. Όλοι μας οι αντίπαλοι θα δουν μπροστά τους αυτό το στρατό».

Λίγο καιρό νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2015, είχε παρουσιαστεί επίσημα από την Παλμέιρας. Πολλοί τότε γελούσαν. Κατά την επίσημη παρουσίασή του, μάλιστα,δεν δίστασε να... σηκώσει και το μπλουζάκι του για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι ότι διατηρείται σε άψογη φυσική κατάσταση. Κοινώς... είναι φέτες! «Τα 40 είναι απλά ένας αριθμός. Τίποτα παραπάνω. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο γίνεται όλη αυτή η συζήτηση για την ηλικία. Εγώ νομίζω πως είμαι πολύ καλύτερος από τα 30 και μετά. Προσέχω το σώμα μου. Δεν έχω κακές συνήθειες. Ούτε πίνω ούτε καπνίζω» ανέφερε ο Ζε Ρομπέρτο, που αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1998 και του 2006.

Από την Πορτουγκέζα πήγε το 1997 στη Ρεάλ. Στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε Σούπερ Καπ Ισπανίας και Τσάμπιονς Λιγκ, αν και δεν ήταν βασικός. Ένα χρόνο μετά πήγε στη Λεβερκούζεν και η καριέρα του εκτοξεύτηκε. Βέβαια, η Μπάγερν θα μπορούσε τη σεζόν 2001-02 να κατακτήσει τα πάντα και τελικά δεν πήρε τίποτα.

Ο Ζε Ρομπέρτο είχε πετύχει το στόχο του και η μεταγραφή στη Μπάγερν ήρθε λογικά. Οι Βαυαροί έδωσαν 12 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν, έμεινε στο Μόναχο έξι χρόνια (με μια μικρή παρένθεση για να αγωνιστεί στη Σάντος) και πανηγύρισε έξι νταμπλ. Μετά δύο χρόνια στο Αμβούργο και κατόπιν... silver alert για τον Βραζιλιάνο. Στα 37 του ποιος θα τον έπαιρνε;

Πήγε στην Αλ Γκαράφα, μετά στη Γκρέμιο και τώρα στην Παλμέιρας. Τον περασμένο Απρίλιο δήλωνε ότι θα αποσυρθεί... Υπήρχε λόγος σοβαρός! «Εγώ μπορώ να συνεχίσω, αλλά η γυναίκα μου μου είπε ότι είναι καιρός να ασχοληθώ και λίγο μαζί της. Ειδάλλως θα με χωρίσει». Και συνεχίζει να παίζει μπάλα και είναι ακόμα παντρεμένος!

Δείτε τη γκολάρα του:

https://t.co/bAqr78lR4e

Kαι θυμηθείτε και άλλες του παρελθόντος:

Τα... παστελώνει ακόμα ο Ζε Ρομπέρτο! Στα 43 του! (vids)