MENU
ΑΝΑΛΥΣΗ LIVE LIVE
CHAMPIONS LEAGUE
Arsenal F.C.
ARSENAL F.C.
2 3
Ολυμπιακός
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΕΙΤΕ ΤΟ LIVE

Μετά το 0-3 από τη Μπάγερν στην πρεμιέρα των ομίλων στο Καραϊσκάκη, ο Ολυμπιακός ήταν υποχρεωμένος να παίξει τα ρέστα του σε ένα έδαφος απολύτως εχθρικό για αυτόν. Ο «εχθρός» γνωστός μεν, αλλά οι συνθήκες (και οι ομάδες) διαφορετικές. Μετά από 12 επισκέψεις στην Αγγλία στο πλαίσιο των κυπέλλων Ευρώπης, οι «ερυθρόλευκοι» μετρούσαν ισάριθμες βαριές ήττες, με απολογισμό τερμάτων 37-3 εις βάρος τους. Όλα αυτά, στη θεωρία. Γιατί στην πράξη, ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα έδειξε ότι ήταν αποφασισμένος να τα δώσει όλα για να ξαναμπεί δυναμικά στο δρόμο ακόμη μιας ευρωπαϊκής υπέρβασης. Το κυριότερο; Είχε το (κατάλληλο) σχέδιο και τα κατάλληλα «υλικά» για να το πετύχει.

Όπως αναμενόταν, η Άρσεναλ ξεκίνησε το ματς με διάθεση να επιβάλει τον συνήθως καταιγιστικό ρυθμό της, με συντριπτική κατοχή μπάλας και αψεγάδιαστη κυκλοφορία της μπάλας. Από την πλευρά του όμως, ο Ολυμπιακός ήταν καλά κλεισμένος στην άμυνά του, αποφεύγοντας τα... πολλά πολλά γύρω από την μεγάλη περιοχή του Ρομπέρτο, με τους «ερυθρόλευκους» να ψάχνουν από την πλευρά τους τις ταχύτατες αντεπιθέσεις. Ο Σίλβα μάλιστα επιφύλασσε και κάποιες εκπλήξεις στην αρχική ενδεκάδα, που όπως αποδείχθηκε, απέδωσαν καρπούς. Αφενός επέλεξε να χρησιμοποιήσει τον «σκύλο» Σαλίνο στο αριστερό άκρο της άμυνας αντί του απελπιστικά ντεφορμέ Μαζουακού, αλλά και τον Σεμπά μπροστά από τον Βραζιλιάνο προκειμένου να δίνει περισσότερες βοήθειες ανασταλτικά, με συνεχές πρέσινγκ.

Άντεξε στην πίεση και αναθάρρησε

Μετά από ένα δεκάλεπτο ανούσιας υπεροχής για την Άρσεναλ, στο 10' οι γηπεδούχοι βγάζουν αντεπίθεση 5 εναντίων 3 μετά από κόρνερ, όμως το σουτ του Τσάμπερλεϊν κατέληξε λίγο άουτ. Στο επόμενο λεπτό, ο Φορτούνης εκτελεί φάουλ και ο Ιντέγε δεν μπορεί να βρεθεί στην πορεία της μπάλας και να πιάσει μια κεφαλιά από καλή θέση, ενώ στο 12' η Άρσεναλ βγαίνει και πάλι επικίνδυνα στην αντεπίθεση. Ο Γουόλκοτ «χορεύει» τον Σιόβα, όμως το σουτ δεν είναι καλό και ο Ρομπέρτο μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια.

Μετά από αυτό το τρίλεπτο, ο Ολυμπιακός άρχισε σιγά σιγά να βρίσκει τα πατήματά του μέσα στο «Έμιρεϊτς». Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν καλές αμυντικές αντιδράσεις, όμως ήταν βέβαιο πως το βράδυ θα ήταν... μεγάλο, ειδικά όποτε η μπάλα πλησίαζε το κέντρο της άμυνας των νταμπλούχων Ελλάδας. Το πρώτο κομμάτι του αγώνα πάντως βγήκε... αναίμακτα, με τον Ολυμπιακό όχι απλά να παγώνει τον ρυθμό, αλλά να δημιουργεί συνθήκες πολικού ψύχους στην εξέδρα. Η ομάδα του Σίλβα περιόρισε στο μίνιμουμ τα λάθη, είχε καλές αλληλοκαλύψεις, σωστό πρέσινγκ όπου χρειάστηκε, τις γραμμές να απέχουν ελάχιστα μέτρα μεταξύ τους και παράλληλα κράτησε τη μπάλα όσο αυτό ήταν δυνατό φυσικά.

Όλα τα παραπάνω οδήγησαν το ματς στο να κυλάει «σβηστά», ειδικά στα πρώτα 25-30 λεπτά, με τον Ολυμπιακό μάλιστα να ξεθαρρεύει όσο περνάει η ώρα και τον κόσμο του στην εξέδρα να φτιάχνει ένα... μικρό Καραϊσκάκη. Χαρακτηριστικό είναι ότι ως το 30' η Άρσεναλ είχε κάνει μόλις 2 σουτ έναντι ενός του Ολυμπιακού, από τον Φορτούνη, χωρίς όμως να απειλήσει ιδιαίτερα.

Τέταρτο-φωτιά και... παγωμένο «Έμιρεϊτς»

Όλα αυτά βεβαίως, μέχρι τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα. Γιατί κάπου εκεί ήρθε η ώρα να πάρουν μπρος και επιθετικά οι Πειραιώτες, απλώνοντας πλέον... νεκρική σιγή στο αγγλικό κομμάτι της εξέδρας. Στο 32', ο Φορτούνης σουτάρει μετά από φάση διαρκείας και η μπάλα καταλήγει κόρνερ. Ο ίδιος εκτελεί με χαμηλή πάσα εκτός περιοχής, ο Πάρντο πιάνει απευθείας σουτ, η μπάλα κοντράρει σε πόδι αμυντικού και καταλήγει στα δίχτυα του Οσπίνα στο 33' για το 0-1.

Οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να ισοφαρίσουν σχεδόν άμεσα, στο 35', με τον Ολυμπιακό να δέχεται ένα μάλλον φτηνό γκολ. Η Άρσεναλ έφυγε στην αντεπίθεση, ο Σάντσες έβγαλε μπαλιά στην πλάτη της άμυνας προς τον Γουόλκοτ που είχε κάνει κίνηση από τα αριστερά, ο Άγγλος έκανε ένα όχι ιδιαίτερα δύσκολο πλασέ και ο Ρομπέρτο που δεν έβαλε σωστά το σώμα του, δεν κατάφερε να μπλοκάρει. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Γουόλκοτ στο «Έμιρεϊτς» στο πλαίσιο του Champions League μετά από 5 χρόνια και ένα ματς με την Παρτιζάν.

Με το σκορ στο 1-1 πλέον, ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν τα έβαψε μαύρα, αλλά συνέχισε να μάχεται στο χορτάρι του «Έμιρεϊτς» προσηλωμένος στο αγωνιστικό πλάνο του. Ευτύχησε μάλιστα να πάρει πριν τη λήξη του ημιχρόνου ένα ανέλπιστο δώρο, το οποίο θα του έδινε πλέον και τεράστιο ψυχολογικό αβαντάζ. Στο 41', ο Φορτούνης εκτελεί κόρνερ δίνοντας στη μπάλα πορεία απευθείας προς τα δίχτυα, ο Οσπίνα δεν αντιλαμβάνεται την πορεία της μπάλας και όταν πια προσπαθεί να μπλοκάρει η μπάλα του φεύγει από τα χέρια και αναπηδά μέσα από τη γραμμή του τέρματος. Ο βοηθός έφυγε... καρφί για τη σέντρα, χωρίς δεύτερη σκέψη. Με το σκορ στο ημιχρόνου στο 1-2, ο Ολυμπιακός πλέον είχε κάνει τη μισή δουλειά. Έπρεπε να αντέξει ακόμη 45 λεπτά...

«Κατηφόρα» και ψυχωμένη «ερυθρόλευκη» απάντηση

Στα δέκα πρώτα λεπτά της επανάληψης δεν υπήρξε κάτι ιδιαίτερο, όμως στο επόμενο δεκάλεπτο η άμυνα του Ολυμπιακού πραγματικά τα... χρειάστηκε. Το γήπεδο ξαφνικά άρχισε να... κατηφορίζει, με την Άρσεναλ να χάνει τεράστια διπλή ευκαιρία στο 61' με τους Ρομπέρτο και Ομάρ να σώζουν πάνω στη γραμμή τα σουτ των Μερτεζάκερ και Καθόρλα. Τρία λεπτά μετά, ο Ισπανός γκολκίπερ σώζει το σουτ του Καθόρλα, όμως στο επόμενο λεπτό, ήρθε τελικά η ισοφάριση. Ο Γουόλκοτ έκανε τη σέντρα από δεξιά, το κέντρο άμυνας ήταν εκτός θέσης και ο Σάντσες με κοντινή κεφαλιά έγραψε το 2-2.

Όπως όμως συνέβη και μετά την πρώτη ισοφάριση της Άρσεναλ, ο Ολυμπιακός βρήκε αμέσως τα ψυχικά αποθέματα να αντιδράσει και να... τρελάνει κόσμο. Μετά από μια άψογα εκτελεσμένη επίθεση, ο Καμπιάσο βγάζει με τη μία την πάσα για τον Πάρντο προς τα δεξιά, αυτός επίσης με ένα άγγιγμα κάνει την παράλληλη σέντρα και ο Φινμπόγκασον που είχε περάσει στο ματς αντί του Ιντέγε, με ένα πανέμορφο άγγιγμα της μπάλας, νικά τον Οσπίνα για το 2-3.

Στα λεπτά που ακολούθησαν ο Ολυμπιακός αμύνθηκε αποτελεσματικά και πάλι όποτε χρειάστηκε, ενώ θα είναι αδικία να ξεχωρίσουμε κάποιον για την απόδοσή του μετά από μια τεράστια από κάθε άποψη νίκη -πιθανότατα τη μεγαλύτερη εκτός έδρας νίκη της ιστορίας του συλλόγου. Άπαντες έκαναν αυτό που έπρεπε -αυτά που είχε σχεδιάσει ο Σίλβα και τα έκαναν σχεδόν στην εντέλεια. Μοναδικές αξιοσημείωτες φάσεις μέχρι το τέλος ήταν ένα σουτ του Φορτούνη στην αντεπίθεση που μπλόκαρε ο Οσπίνα, μια απίθανη απόκρουση του Ρομπέρτο που οριζοντιώθηκε για να «βγάλει» ένα φάουλ του Οζίλ και μια κεφαλιά άουτ του Γκιμπς από κοντά. Το τελικό σφύριγμα του Ολλανδού ρέφερι, βρήκε τον Ολυμπιακό να πανηγυρίζει σε μια ακόμη ιστορική για αυτόν βραδιά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και να ξαναμπαίνει για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης-υπέρβασης.

Η κριτική των «ερυθρόλευκων» από τον Γιώργο Νοικοκύρη.

Διαβάστε επίσης...

Β. Παπαθεοδώρου: Το πρωί μαύρο, το βράδυ… χρυσό

Χρ. Σταθόπουλος: Το τέλειο «έγκλημα» από τον Σίλβα

Γ. Νοικοκύρης: Χαλαρώστε, δεν έγινε και τίποτα…

Τα «διπλά» του Ολυμπιακού στο Champions League (pics & vids)

Τα... κλικ του θριάμβου (pics)

Μάρκο Σίλβα: «Το πιστεύαμε, το αξίζαμε»

Φορτούνης: «Το σκέφτηκα και το δοκίμασα...»

Σάββας από το Λονδίνο ως… την Τούμπα!

Βενγκέρ: «Ήταν τυχερός ο Ολυμπιακός»

Πάρτι στα αποδυτήρια! (pic)

Αγγλικά ΜΜΕ: «Ντροπιαστική ήττα για την Αρσεναλ» (pics)

Μαζί με τους οπαδούς ο Μαρινάκης (pics)

Χάρηκε και η Δούκισσα για Ολυμπιακό (pic)

Καμπιάσο: «Καμία ομάδα δεν έχει προκριθεί με τρεις βαθμούς...»

Ισοφάρισε ιστορικό ρεκόρ της ΑΕΚ ο Ολυμπιακός (vid)

Τι σημαίνει για την Ελλάδα η νίκη του Ολυμπιακού

Θετική παράδοση με Άρσεναλ!

Τουιτεράς προέβλεψε το 2-3, γατάκι Τσουκαλά

Πριμ 250 χιλ. από Μαρινάκη!

Μαρινάκης: «Η μεγαλύτερη νίκη του Ολυμπιακού»

Σίλβα: «Ιστορική νίκη»

Tα... ραδιοφωνικά γκολ του Ολυμπιακού! (audio)

Φινμπόγκασον: «Τώρα αρχίζουμε...»

Τα γκολ του αγώνα

https://vine.co/v/eQquqp3VaPr/embed/simple
https://vine.co/v/eQquEwdzp6K/embed/simple
https://vine.co/v/eQqaDMPpLgA/embed/simple
https://vine.co/v/eQqJlPhXxzd/embed/simple
https://vine.co/v/eQq1nO7tHL9/embed/simple

ATM: Το ταμείο του αγώνα

Το συγκεκριμένο ματς όπως εξελίχθηκε, το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, πραγματικά δεν χρειάζεται πολλά λόγια. Μιλάμε για την πιθανότητα μεγαλύτερη εκτός έδρας ευρωπαϊκή νίκη της ιστορίας του, βρισκόμενος μάλιστα με την πλάτη στον τοίχο. Σε ένα γήπεδο και κυρίως σε μια χώρα από την οποία έφευγε μονίμως με το κεφάλι σκυφτό και με βαριά σκορ στην πλάτη. Ο Σίλβα σχεδίασε το τέλειο ματς σε τακτικό επίπεδο, οι 14 ποδοσφαιριστές του το εκτέλεσαν στην τελειότητά του και κάπως έτσι ήρθαν τρία γκολ και τρεις βαθμοί στην έδρα ενός μεγάλου αντιπάλου. Αξιοσημείωτο; Αυτή ήταν η τέταρτη επίσκεψη του Ολυμπιακού στην έδρα της Άρσεναλ με τέταρτο διαφορετικό προπονητή, ενώ ήταν η 13η και... τυχερή συνολικά αναμέτρησή του επί αγγλικού εδάφους. Και μόλις η τρίτη νίκη ελληνικής ομάδας στο «Νησί» στο 40ο ματς συνολικά. Το τελευταίο εξαιρετικά ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι ότι με τη νίκη του αυτή, ο Ολυμπιακός πλέον έχει συνολικά θετική παράδοση απέναντι στην Άρσεναλ, με τέσσερις νίκες έναντι τριών των «κανονιέρηδων»! Αν συνυπολογίσει κανείς όλα τα παραπάνω, μοιραία φτάνει εύκολα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα ιστορικό -από κάθε άποψη- αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ: Μπορεί να προκριθεί στην επόμενη φάση;

Η Άρσεναλ πλέον βρίσκεται στο μηδέν. Την Ντιναμό Ζάγκρεμπ ο Ολυμπιακός πρέπει να τη σεβαστεί αλλά δεν μπορεί να τη φοβάται. Αν κάνει 4 ή 6 βαθμούς απέναντι στους Κροάτες στα ματς που ακολουθούν, γίνεται το ακλόνητο δεύτερο φαβορί για την πρόκριση. Είναι τόσο απλό. Το αν έχει τα... φόντα ή την ποιότητα αν προτιμάτε, μάλλον η ομάδα του Σίλβα το έδειξε ξεκάθαρα στον αγωνιστικό χώρο του «Έμιρεϊτς».

ΕURO GROUP: Αυτοί που έκριναν το ματς

Οι 14 παίκτες που αγωνίστηκαν, συν τον άνθρωπο που τους κατεύθυνε από τον πάγκο. Κλισέ, προφανώς, όμως τίποτα άλλο δεν μπορεί να αποδώσει καλύτερα την πραγματικότητα μετά από μια τέτοια εμφάνιση, κόντρα σε έναν τέτοιο αντίπαλο. Ειδικότερα; Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μποτία, Κασάμι, Καμπιάσο και Φορτούνης έχουν αγγίξει το τέλειο, ο καθένας στη θέση και τον ρόλο του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιος από τους υπόλοιπους είχε αρνητική απόδοση.

GREXIT: Ο χειρότερος του αγώνα

Οσπίνα. Έκανε μεγάλη «γκάφα» στο 1-2 του Ολυμπιακού και έδωσε τη δυνατότητα στους νταμπλούχους Ελλάδας να αλλάξουν και πάλι υπέρ τους τη ροή του αγώνα.

CAPITAL CONTROL: Ο έλεγχος των διαιτητών

Η τέλεια διαιτησία, το τέλειο 50-50 από το ολλανδικό τιμ. Προφανώς χρειάζεται και αυτό για να πάρει κανείς διπλό στην έδρα της Άρσεναλ...

PLAN B: Η προετοιμασία των προπονητών

Με 4-2-3-1 ξεκίνησε την Άρσεναλ ο Αρσέν Βενγκέρ και τον Οσπίνα κάτω από τα δοκάρια, τον Γκιμπς αριστερά και τον Μπεγερίν δεξιά στην άμυνα, με δίδυμο στόπερ τους Κοσιελνί και Γκαμπριέλ. Πιο μπροστά, στα χαφ, ήταν οι Καθόρλα και Κοκλέν, επιτελικός ο Οζίλ, αριστερά στην επίθεση ο Σάντσες, δεξιά ο Τσάμπερλεϊν και στην κορυφη ο Γουόλκοτ.

Από την πλευρά του, ο Μάρκο Σίλβα επέλεξε επίσης σχήμα 4-2-3-1, με τον Ρομπέρτο στο τέρμα, αριστερό μπακ τον Σαλίνο και δεξί τον Ομάρ, με τους Μποτία και Σιόβα στο κέντρο της άμυνας. Κασάμι-Καμπιάσο ήταν οι δύο αμυντικοί χαφ, ο Φορτούνης μπροστά τους, αριστερό εξτρέμ ο Σεμπά, δεξί ο Πάρντο και σέντερ φορ ο Ιντέγε.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Άρσεναλ (Αρσέν Βενγκέρ): Οσπίνα, Μπεγερίν (86’ Κάμπελ), Κοσιελνί (56’ Μερτεσάκερ), Γκάμπριελ, Γκιμπς, Καθόρλα, Κοκλέν (60’ Κοκλέν) Ράμσεϊ, Τσάμπερλεϊν, Οζίλ, Αλέξις, Γουόλκοτ.

Ολυμπιακός (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Σιόβας, Μποτία, Σαλίνο, Ελαμπντελαουί, Καμπιάσο, Κασάμι, Φορτούνης (86’ Βούρος), Πάρντο, Σεμπά (73’ Ερνάνι), Ιντέγε (46’ Φινμπόγκασον).

Διαιτητής: Μπας Νάιχαους (Ολλανδία)

Βοηθοί: Ρομπ Φαν ντε Ντεν (Ολλανδία), Τσάρλς Σάαπ (Ολλανδία)

Τέταρτος: Μάριο Ντικς (Ολλανδία)

Άρσεναλ - Ολυμπιακός 2-3