MENU

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά, ευαισθητοποιήθηκε σε χρόνο – ρεκόρ και άνοιξε ποινική έρευνα για την υπόθεση. Είναι η πρώτη φορά που σε τόσο υψηλό δικαστικό επίπεδο θα ερευνηθούν οι επιπτώσεις των οφειλών προς ποδοσφαιριστές.

Η αυτοκτονία Τσουμάνη δεν αποτέλεσε το έναυσμα επισταμένης έρευνας, παρότι οι φωνές της ποδοσφαιρικής κοινότητας για τους μπαταξήδες παράγοντες ενώνονταν με την ίδια την κοινωνία. Δυστυχώς ο  εισαγγελέας της ΕΠΟ δεν θεώρησε ότι πρέπει να μπει σε «βαθιά νερά» και ο φάκελος έκλεισε ως μια αυτοκτονία ρουτίνας.

Η παγκόσμια οργάνωση των ποδοσφαιριστών, η FIFPro, έχει προειδοποιήσει πολλές φορές τα μέλη της να μην προτιμούν την Ελλάδα. Είναι μαζί με τη Βουλγαρία και την Τουρκία οι τρεις χώρες που αφήνουν απλήρωτους τους ποδοσφαιριστές. Ακόμη και για τα δεδουλευμένα τους.

Η χώρα μας καταγράφει την τελευταία δεκαπενταετία μια θλιβερή πρωτιά. Βρίσκεται στην κορυφή ενός παγκόσμιου πίνακα με οφειλές προς παίκτες, οι οποίες -με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς- ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.

Αρχικά οι υπερεθνικές ομοσπονδίες αδυνατούσαν να κατανοήσουν τη φάμπρικα που εφηύρε το ελληνικό δαιμόνιο με τα διπλά και τριπλά ΑΦΜ. Η ανώνυμη εταιρία έκλεινε, ξανάνοιγε αλλάζοντας ΑΦΜ και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Η FIFA αντιμετώπισε το ζήτημα με πολύ απλό τρόπο. Νομοθέτησε την αθλητική διαδοχή και υποχρέωσε τις ομάδες να πληρώνουν το σύνολο των χρεών τους εφόσον διατηρούσαν το ίδιο έμβλημα και το ίδιο γήπεδο.

Οι μπαταξήδες και πάλι ξεγλίστρισαν. Με τη συνδρομή των κυβερνήσεων επέβαλαν αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει αποπληρωμή του 50% των οφειλών. Όμως ακόμη και αυτά δεν καταβάλλουν, καθώς τα ελληνικά αθλητικά δικαστήρια κρίνουν εν πολλοίς καταχρηστικές τις προσφυγές των αθλητών!

Το θέμα θα είχε λυθεί δια παντός αν δεν υπήρχε μια κορυφαία και αδιανόητη διάκριση. Η ΕΠΟ επιτρέπει στον ξένο ποδοσφαιριστή να προσφύγει στο CAS για να βρει το δίκιο του, αλλά όχι στον Έλληνα!

Δηλαδή δύο παίκτες που αγωνίστηκαν στην ίδια ομάδα θα τύχουν τελείως διαφορετικής αντιμετώπισης για τον ίδιο τους τον βιοπορισμό. Ο ξένος παίρνει τα λεφτά του, ο Ελληνας όχι…

Μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση φιλοδοξεί να φέρει στη Βουλή έναν νέο αθλητικό νόμο. Ας προβλέψει την κατάργηση αυτής της πρωτοφανούς διάκρισης, η οποία εξυπηρετεί μόνο αυτούς που δεν θέλουν να πληρώσουν. Εκτός κι αν η πολιτεία ενδιαφέρεται αποκλειστικά  για την (εξ)υπηρέτηση της οικονομικής εξουσίας.

Η ακατανόητη διάκριση που παράγει ανισονομία