MENU

Για να ψηφίζουν και οι εν ενεργεία διαιτητές, πρέπει να υπάρξει ανάλογη ρύθμιση και στον αθλητικό νόμο, ο οποίος θα ψηφιστεί στη Βουλή τον Δεκέμβριο του 2024. Ισως χρειαστεί νωρίτερα και μια υπουργική τροπολογία.

Η στήλη είχε επιμείνει ότι ήταν αδιανόητο να μην εκπροσωπούνται θεσμικά οι διαιτητές στην ΕΠΟ, τη στιγμή που εκπροσωπούνται οι πάντες: Ποδοσφαιριστές, προπονητές, γυναίκες, ποδόσφαιρο σάλας και ποδόσφαιρο άμμου. Ο πλέον βασικός πυλώνας του αθλήματος είναι η διαιτησία και το ζήτημα έπρεπε να είχε ρυθμιστεί εδώ και μια δεκαετία.

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ. Με αυτόν τον τρόπο θα ψηφίζουν όλοι οι διαιτητές (εν ενεργεία και μη εν ενεργεία) τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους, οι οποίοι θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη θεσμική κατοχύρωση στα ποδοσφαιρικά όργανα.

Αλλωστε το προβλέπει με σαφήνεια η ολιστική μελέτη των υπερεθνικών ομοσπονδιών: Δύο εκπρόσωποι των διαιτητών πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές και στις γενικές συνελεύσεις της ΕΠΟ.

Θα αλλάξει κάτι;

Ασφαλώς. Η επόμενη διεκδίκηση των διαιτητών είναι η ανεξαρτησία τους. Πάντα μέσα στο γενικό περίγραμμα της ΕΠΟ και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. 

Θα φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο να ψηφίζουν οι διαιτητές ακόμη και για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας. Δηλαδή να ορίζουν οι ίδιοι τον αρχιδιαιτητή ώστε να πάψει η στρέβλωση που επικρατεί σήμερα. Στρέβλωση που επιτρέπει στους παράγοντες να αναμειγνύονται στα διαιτητικά ζητήματα.

Η θεσμική εκπροσώπηση των διαιτητών θα δώσει τη δυνατότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο να αποτινάξει τον ιδιότυπο ζυγό της διεθνούς επιτροπείας. 

Ούτως ή άλλως οι καλοί ξένοι διαιτητές δεν θέλουν να έρχονται στην Ελλάδα και κανείς σοβαρός αρχιδιαιτητής δεν επιθυμεί να βάλει μπελά στο κεφάλι του. Αναγκαστικά την επόμενη τριετία θα επιστρέψουμε καθ’ ολοκληρίαν στην ελληνική διαιτησία και το στοίχημα είναι πως θα την καταστήσουμε ανεξάρτητη.

Σφυρίζοντας ανεξάρτητα