MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

Βίντεο-ανάλυση των NBA finals με προπονητική ματιά

0

Ο Παντελής Μπούτσκος άφησε τα πινακάκια κι έπιασε το πληκτρολόγιο βάζοντας τους αναγνώστες του sdna.gr σε... ρυθμούς NBA Finals. Ο επί σειρά ετών συνεργάτης του Σούλη Μαρκόπουλου αναλύει όσα είδαμε στο Game 1 όπου κυριάρχησαν οι Ουόριορς, χρησιμοποιεί δείκτες και αριθμούς και φυσικά παραθέτει το σχετικό βίντεο για οπτική απόλαυση. H ανάλυσή του κλείνει με επίκληση στον Tζούλιους Έρβινγκ και την υπενθύμιση πως στο τέλος θα μετρήσει ποιος θα φορέσει το δαχτυλίδι.

O λόγος, λοιπόν, στον ειδικό...

H μεγάλη γιορτή του μπάσκετ ξεκίνησε και για την μπασκετική κοινότητα είναι η ώρα που η γη σταματάει την περιστροφή της και οι πλανήτες αλλάζουν φορά, αφού όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Δυτική όχθη και στην Oracle Arena. Εκεί όπου οι Warriors των Βig 4 (Curry – Durant – Thompson – Green) πλαισιωμένοι από ένα πολύπειρο και ιδιαίτερα σκληροτράχηλo support cast, θέλουν να πάρουν πίσω τα σκήπτρα από τους Cavaliers των LeBron, Irving και Love.

Σ' αυτήν την τριλογία, αφού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έχουμε το ίδιο ζευγάρι στους τελικούς, αναμένουμε μία μεγάλη μάχη προσωπικοτήτων, μάχη εγωισμών, mind games on and off the court, αφού είναι η ώρα των αποδείξεων, η ώρα της αλήθειας, η ώρα που γεννιούνται οι ήρωες.

Ξεκινάμε με την ελπίδα ότι θα έχουμε μία σειρά που θα φτάσει τις δύο ομάδες στα όρια τους, ώστε να ακουστούν οι δύο πιο όμορφες λέξεις του κόσμου για τους φιλάθλους στην ιστορία των τελικών : «game seven».

Ξεκινάμε την ανάλυση από τους Warriors που με πολύ εμφατικό τρόπο έκαναν το 1-0.

Πρόκειται για μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έθελξε με το ελκυστικό, fancy, αλλά και πολύ αποτελεσματικό και unselfish παιχνίδι της στην επίθεση. Είναι πρώτοι σε ασίστ με 28 μ.ο. και έχoυν το 2o καλύτερο offensive rating σε όλο το ΝΒΑ. Δηλαδή τη δεύτερη πιο αποτελεσματική επίθεση ανα κατοχή πίσω από το Cleveland.

Ωστόσο πίσω από αυτή τη φανταχτερή βιτρίνα κρύβεται μία πολύ συμπαγής άμυνα που όχι μόνο έχει το καλύτερο defensive rating στο ΝΒΑ, αλλά και είναι πρώτη στα κλεψίματα με μ.ο. 10, καθώς και στα deflections.

Αυτή η αφοσίωση, αυτή η δέσμευση των Warriors στην άμυνα θα δοκιμαστεί σε όλη τη σειρά, αφού απέναντί της έχει μία ομάδα που έχει πολύ isolation στην επίθεσή της. Oι Warriors θα πρέπει να περιορίσουν τον LeBron και τον Irving, δύο κυρίαρχους παίκτες, που όχι μόνο είναι στις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις περισσότερες κατοχές ανα αγώνα που επιτίθενται σε κατάσταση isolation, αλλά είναι επίσης και πολύ ψηλά και όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους.

Στο game 1 η εμφάνιση των Warriors ήταν ολοκληρωτική. Ασκησαν μεγάλη πίεση, αρνήθηκαν με ισχυρά denials τη μεταφορά της μπάλας και κατάφεραν να περιορίσουν τους χώρους και τους χρόνους που εκτελούν οι Cavs. Ετσι κατάφεραν να καταστήσουν φλύαρη την επίθεσή των αντιπάλων και να τους ωθήσουν σε 20 λάθη. Αξίζει να αναφέρουμε πόσο καλά προετοιμασμένοι ήταν να αντιμετωπίσουν τα isolation των LeBron και Irving με ομαδική δουλειά. Εδώ πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο credit στο προπονητικό σταφ αφού η αμυντική στάση των παικτών μακρυά από την μπάλα συνήθως συνιστά έναν ακηρυχτο πόλεμο μεταξύ προπονητών και των περισσότερων παικτών, που όταν αμύνονται μακρυά από την μπάλα προτιμούν να ξεκουράζονται αντί να συνισφέρουν στην ομαδική άμυνα. Στο επιθετικό κομμάτι η εξωπραγματική αναλογία των 31 ασιστ και των 4 λαθών μιλάει από μόνη της για το τι ακριβώς συνέβη στην Oracle Arena.

Ενα συμπέρασμα που προκύπτει από το game 1 είναι ότι οι Warriors έχουν να αντιπαρατάξουν απέναντι στον LeBron πλήθος αμυντικών που έχουν τα physical tools για να ανταποκριθούν σε κάποιο βαθμο. Αντίθετα ο Kevin Durant είναι πιο γρήγορος από τους ψηλούς των Cavs, οι guards δεν έχουν το μέγεθος να ακολουθήσουν στο σουτ το μάκρος του KD και το ερώτημα είναι πόσο αντέχουν οι Cavs να αναλώσουν τον LeBron σ' αυτό το match up… Δυστυχώς για το Κλίβελαντ δε λειτούργησε και η παρέμβαση της Rihanna που από τα court seats φώναξε "brick" σ' ενα σουτ του KD, κάτι που μάλλον του έδωσε μεγαλύτερο κίνητρο!

Προχωρώντας στους Cavs, οφείλουμε να ξεκινήσουμε από το ιδιαίτερα υψηλό leadership level του LeBron, on and off the court. Ηταν αυτός που νιώθοντας την ανάγκη υποστήριξης του αγωνιστικού πλάνου των Cavs με ικανότατους σουτέρ, πίεσε το management προς την κατεύθυνση αυτή. Ετσι ανανεώθηκε το συμβόλαιο του αδελφικού του φίλου JR Smith και ήρθε στο Οχάιο ο pure shooter Korver. Επίσης στη μέση της σαιζόν έθεσε θέμα back up point guard και το αίτημα του ικανοποιήθηκε με την πολύ ποιοτική προσθήκη του Deron Williams.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τη φιλοσοφία τους αξίζει να θυμηθούμε την περσινή σειρά των τελικών.Με το σκορ 3-1 υπέρ των Warriors o coach Lue δέχθηκε πολύ δριμεία κριτική ότι είναι εμμονικός με το isolation game, αφού η ομάδα του είναι πολύ στατική και δεν παράγει σωστό μπάσκετ, την ώρα που οι Warriors παραδίδουν σεμινάριο ball movement & teamwork.

O coach την πιο δύσκολη ώρα υπερασπίστηκε το πλάνο του, είπε ότι έχει καταπληκτικούς παίκτες στο 1-1 και ότι πρέπει να επιτίθεται κυνικά στα match ups που έχει το πλεονέκτημα. Ο δε LeBron, δήλωνε την πίστη του ότι ο coach τους δίνει ένα έξοχο game plan και πρέπει να το εκτελέσουν σωστά για να φτάσουν στον τίτλο και κάπως έτσι γράφτηκε η ιστορία.

Στο game 1 οι Cavs είχαν σοβαρό πρόβλημα στην άμυνα όπου παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα soft. Εκτέθηκαν σε μεγάλο βαθμό αφού στους τελικούς της Ανατολής κόντρα στη Βοστώνη δήλωναν ότι είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουν την επίθεση των Celtics παρά των Warriors.

Οι Warriors επέβαλαν ένα up tempo game υποπίπτοντας μόνο σε 4 λάθη κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Αυτό τους έδωσε τη δυνατότητα να επιχειρήσουν 20 σουτ παραπάνω από τον αντίπαλο. Η αδυναμία των Cavs να αμυνθούν στο transition ήταν μεγάλη και οδήγησε σε εύκολα καλάθια ή καρφώματα που έδωσαν μεγάλη αυτοπεποίθηση στους γηπεδούχους.

Προβληματισμό πρέπει να προκαλέσει στο προπονητικό team η εκκωφαντική απουσία του support cast πίσω από τους big 3. Ιδιαίτερα η απόδοση του Tristan Thompson μέσα στη ρακέτα ήταν απογοητευτική. Ετσι ενώ ήταν υποψήφιος βάσει των αναλυτών του ΝΒΑ για να πάρει τον ρόλο του big 4 στις τάξεις των Cavs ηττήθηκε κατά κράτος στις μάχες μέσα στο ζωγραφιστό. Ισως ήταν προβληματισμένος από τις νουθεσίες των συμπαικτών του ότι η Κλόε Καρντάσιαν δεν είναι κορίτσι για σπίτι!

Aς ρίξουμε μια ματιά στο φιλμ του αγώνα…

https://vid.me/e/0Kqz?stats=1

Για να καταλάβουμε το επίπεδο του ανταγωνισμού αξίζει να σημειώσουμε ότι με τη διαφορά στους 20 στηn τέταρτη περίοδο, ο LeBron δεν αποσύρθηκε αλλά πάλευε για την κάθε μπάλα και 6 λεπτά πριν τη λήξη πάτησαν παρκέ ο Curry και ο Irving, την ώρα που οι Warriors είχαν μέσα τους Big 4 δείχνοντας πόσο σημαντική είναι η δημιουργία μομέντουμ για το game 2.

Mε την κόρνα της λήξης οι δύο αντίπαλοι όπως συνηθίζεται στα playoffs δεν έδωσαν τα χέρια, αυτό θα το κάνουν στην τελευταία μέρα του «πολέμου». Ο LeBron κατευθύνθηκε πρώτος προς τα αποδυτήρια και περίμενε με το κεφάλι ψηλά τους συμπαίκτες του έχοντας μία κουβέντα για τον καθένα και το game 2 είχε ήδη αρχίσει!

Γιατί όπως λέει και ο θρυλικός Dr.j στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι αν έχεις το δαχτυλίδι ή όχι…

Βίντεο-ανάλυση των NBA finals με προπονητική ματιά