MENU

Με την περίφημη φράση «Δρόμος του Μεταξιού» δηλωνόταν στο παρελθόν το δίκτυο των εμπορικών δρόμων μεταξύ της Κίνας και των κρατών που βρίσκονται στα δυτικά και στα νότια αυτής. Η τεράστια Αυτοκρατορία της Κίνας σε πληθυσμό και παραγωγική δυναμική δεν μπορούσε να μείνει αναξιοποίητη και πολλοί άνθρωποι του δυτικού κόσμου στράφηκαν σε αυτήν προκειμένου να βρούν την δική τους «Γη της Επαγγελίας».

Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η ισχύει και σε μπασκετικό επίπεδο, με την ολοένα και αυξανόμενη προτίμηση των παικτών να δοκιμάσουν τις δυνατότητές του στην κινεζική λίγκα. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι μετά τον ΝΒΑ που δεν έχει αντίπαλο και ανταγωνισμό, Euroleague και CBA «κονταροχτυπιούνται» για το ποια θα κάνει δικούς της όσους παίκτες δεν βρουν συμβόλαιο και συνθήκες που να τους ικανοποιούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

O βασικός λόγος που ένας παίκτης αναζητά την τύχη του στην Κίνα είναι ο οικονομικός. Σε μία χώρα με τεράστια ισχύ, εμπορικούς κολοσσούς και διαφημιστική «πίτα» οι απολαβές που προσφέρονται είναι κατά πολύ αυξημένες και έχουν αρκετά... δυναμικά σε σχέση με τα χρήματα που μπορούν να διαθέσουν οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα της κινεζικής λίγκας, το γεγονός πως το η regular season του πρωταθλήματος διαρκεί ως τον Φεβρουάριο, συνεπώς μπορούν οι παίκτες των οποίων οι ομάδες δεν συμμετέχουν στα πλέι οφ να «κλείσουν» την χρονιά τους στην Ευρώπη κερδίζοντας επιπλέον έσοδα αλλά συμμετέχοντας και στην κρίσιμη τελική ευθεία της χρονιάς.

Οι Έλληνες βέβαια, δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση από την κατηγορία αυτή. Εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο ο Γιάννης Μπουρούσης ηγείται των Zhejiang Lions (17,7 πόντους, 8,5 ριμπάουντ, 1,4 τάπες κατά μέσο όρο σε 24 παιχνίδια) στους οποίους εργάζεται και ο Γιάννης Καλαμπόκης, ενώ ελληνικό προπονητικό τιμ έχουν οι Beijing Ducks με τους Γιάννη Χριστόπουλο, Χάρη Μαρκόπουλο.

https://www.youtube.com/embed/HYGlSzWYHtw

Με τον τρόπο αυτό, συνεπώς, γίνεται κατανοητό το πόσο σπουδαίο θέαμα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς σε αγώνες του κινεζικού πρωταθλήματος μιας και οι άλλοτε σταρ του ΝΒΑ, της Euroleague και του... Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ βρίσκουν τον χώρο να λάμψουν.

Ενδεικτική είναι η παρουσία των δύο πρώτων σκόρερ που τα προηγούμενα χρόνια «έβγαζαν» το ψωμί τους στην Ευρώπη. Ο Πιέρ Τζάκσον με θητεία σε Φενέρμπαχτσε και Μακάμπι Τελ Αβίβ ηγείται στην συγκεκριμένη κατηγορία με 39,8 πόντους ανά παιχνίδι στους Beijing Dragons, ακολουθούμενος από τον Ντάριους Άνταμς με 39,6 πόντους στους Xinjiang Flying Tigers.

Η περίπτωση του Άνταμς μάλιστα, έχει περισσότερο ενδιαφέρον καθώς βρέθηκε στην Κίνα μετά την εντυπωσιακή του πορεία ως παίκτης της Μπασκόνια όταν και έφτασε στο Final Four της Euroleague το 2016, με τον Αμερικανό άσο πάντως να μην αποκλείει την επιστροφή του στα μέρη μας.

Στην τρίτη θέση, βρίσκουμε τον αρχισκόρερ Τζίμερ Φριντέτ, για τον οποίο ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχε εκφραστεί στο παρελθόν με κολακευτικά λόγια για την «δολοφονική« του ικανότητα στο σκοράρισμα. Ο 29χρονος «μπόμπερ», ο οποίος στις 19 Φεβρουαρίου το 2017 είχε πετύχει 73 πόντους σε ένα παιχνίδι, σκοράρει με την φανέλα των Shanghai Sharks 38,1 πόντους.

Πιο χαμηλά στην λίστα ως τέταρτος βρίσκεται ο «δικός μας» Μάρκους Ντένμον, ο οποίος παραχωρήθηκε από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ το περασμένο καλοκαίρι στους Zhejiang Golden Bulls ως δανεικός και ξεχωρίζει καταγράφοντας 37,8 πόντους μαζί με 8,3 ριμπάουντ και 5,8 ασίστ ανά ματς!

Ένας ακόμη παίκτης που είχε συνδεθεί με τους «πράσινους» σε επίπεδο μεταγραφολογίας είναι και ο Τζόναθαν Γκίμπσον των Qingdao DoubleStar Eagles (36,3 πόντοι) με τον βετεράνο από την Euroleague Τέιλορ Ρότσεστι και πρώτο σκόρερ των 2015, να «καθαρίζει» ανά ματς στους Tianjin Gold Lions 33,5 πόντους.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό ωστόσο είναι το ποια ονόματα δεν έχουν ακόμη αναφερθεί με παίκτες τους οποίους οι Έλληνες φίλαθλοι διαρκώς έχουν επικαλεστεί για μεταγραφές!

Μάλκολμ Ντιλέινι (17,7 πόντοι, 5,4 ασίστ) και Σόνι Ουίμς (23,3 πόντοι και 6,6 ασίστ) ξεχωρίζουν στους Guangdong Southern Tigers του Γιόνας Καζλάουσκας, ο «φρέσκος» στους Beijing Dragons Τόμας Ρόμπινσον (21,2 πόντοι, 13,1 ριμπάουντ), την ώρα που ο Άντριου Γκάουντλοκ βρίσκεται στους Shandong Golden Stars και μετρά 23,3 πόντους σε κάθε του παιχνίδι.

https://www.youtube.com/embed/xS-RDYm8KU8

Όσον αφορά τους πρώην σταρ του ΝΒΑ που «βγάζουν» το ψωμί τους στην Κίνα η λίστα περιλαμβάνει ως επί το πλείστον ψηλούς. Μεταξύ άλλων στην CBA έχουν περάσματα οι Τζάρεντ Σάλιντζερ και Μπράντον Μπας (Σέλτικς), Αντρέι Μπλατς (Oυίρζαρντς, Νετς), Ντονάτας Μοτιεγιούνας (Ρόκετς, Πέλικανς) και Αλ Τζέφερσον (Πέισερς, Μπόμπκατς).

Συμπερασματικά, η Κίνα είναι μία αγορά στην οποία δεν μπορείς να βρεις εύκολα τα λεγόμενα «λαβράκια» μιας και τα κόστη είναι δυσπρόσιτα ακόμη και για τα γερά πορτοφόλια της Ευρώπης. Ωστόσο, τα πάντα μπορεί να αλλάξουν τον επόμενο μήνα και παίκτες οι οποίοι θα μείνουν ελεύθεροι ενδεχομένως να... παλιννοστήσουν στην αγαπημένη τους Euroleague.

Ένα μικρό... ΝΒΑ «ανθίζει» στην Κίνα (vids)