MENU

Η ΤΣΣΚΑ ήρθε στην Αθήνα και... απειλεί τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» φιλοξενούν στο ΟΑΚΑ τους πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι θέλουν από την πλευρά τους να περάσουν νικηφόρα και από την Αθήνα, για να μείνουν σε τροχιά πρωτιάς στην κανονική περίοδο.

Λίγες ώρες πριν την σπουδαία σύγκρουση στο κλειστό «Νίκος Γκάλης», ο Τζέιμς Ογκουστίν μίλησε στο SDNA, με τον 33χρονο Αμερικανό φόργουορντ/σέντερ να απαντά για τις δυσκολίες που περιμένουν την παρέα του στην έδρα των «πράσινων» και όχι μόνο.

Ο πρώην άσος της Χίμκι, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι μετακόμισε κάποια λίγα χιλιόμετρα στη Μόσχα για χάρη της «αρκούδας», αναφέρθηκε με πολύ κολακευτικά λόγια στον Παναθηναϊκό Superfoods, στον Δημήτρη Ιτούδη, στο θαυματουργό περιφερειακό δίδυμο της ΤΣΣΚΑ, Τεόντοσιτς και Ντε Κολό, αλλά και στον Κέι Σι Ρίβερς, με τον οποίο συνυπήρξαν τη σεζόν 2012/2013 στην Χίμκι!

-Πώς περιμένεις την δοκιμασία στο ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό;

«Σίγουρα πρόκειται για ένα σκληρό και δύσκολο παιχνίδι που μας περιμένει. Είμαστε σε μια πολύ καλή θέση στην κατάταξη, λίγο πριν το τέλος της κανονικής περιόδου και θέλουμε να τελειώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για να γίνει αυτό θέλουμε να νικήσουμε στην έδρα του Παναθηναϊκού, που ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι».

-Εχετε παίξει σε δύσκολες έδρες πολλές φορές, όμως πώς θεωρείς ότι πρέπει να αντιδράσετε στο ΟΑΚΑ, όπου θα είναι κατάμεστο από 18.000 φίλους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι θα είναι κι αυτοί... αντίπαλός σας;

«Πολλοί λέμε πως μας αρέσει να παίζουμε σε γεμάτα γήπεδα και αυτό ισχύει και για μένα. Γι' αυτό χαιρόμαστε να παίζουμε σε αυτό το επίπεδο. Ως ομάδα έχουμε αγωνιστεί πολλές φορές σε πολύ δύσκολες έδρες όπου ο κόσμος είναι και λίγο παραπάνω εχθρικός ίσως γιατί θέλουν όλοι να μας νικήσουν. Το ΟΑΚΑ είναι σίγουρα μία από τις πιο δύσκολες έδρες της Ευρώπης, ο κόσμος δημιουργεί ξεχωριστή ατμόσφαιρα, όμως εμείς δεν πρέπει να επηρεαστούμε από τον... θόρυβο που θα κάνουν. Πρέπει να είμαστε ομαδικοί και να διατηρούμε την επικοινωνία μεταξύ μας στο παρκέ. Αν είμαστε ενωμένοι ως ομάδα δε νομίζω ότι θα επηρεάσει το παιχνίδι μας, κάτι που για εμάς είναι και το βασικό ζητούμενο σε κάθε παιχνίδι».

-Εχοντας μελετήσει τις τελευταίες μέρες τον Παναθηναϊκό, ποιον θεωρείς ως τον παίκτη-κλειδί που πρέπει να σταματήσετε;

«Τώρα μου ζητάς να αποκαλύψω σχέδια από το scouting (γέλια)! Δεν θα επικεντρωθούμε σε έναν παίκτη, γιατί ο Παναθηναϊκός είναι γεμάτος από ποιοτικούς παίκτες. Δεν αρκεί να σταματήσουμε έναν για να τους νικήσουμε. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που σουτάρουν πολύ καλά, που μπορούν να σκοράρουν κοντά στο καλάθι, που μπορούν να παίξουν καλή άμυνα, που μπορούν να κλέψουν και να πάρουν ριμπάουντ. Εξάλλου και οι προπονητές μας έχουν επισημάνει ότι δεν πρέπει να αφήσουμε περιθώριο σε κανέναν εκ των αντιπάλων να μας κάνουν ζημιά. Ολοι τους είναι επικίνδυνοι και έμπειροι. Σίγουρα όπως κάθε ομάδα έχουν αδυναμίες τις οποίες θα κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε. Βέβαια το σίγουρο είναι ότι κι αυτοί θα προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο. Ομως είμαστε έτοιμοι για όλους».

-Βάσει της θέσης σου θα κληθείς να αντιμετωπίσεις τα μεγάλα κορμιά του Παναθηναϊκού, όπως τον Γκιστ, τον Σίνγκλετον, τον Μπουρούση... Πώς περιμένεις αυτά τα match ups;

«Η δουλειά μου είναι να προσπαθώ να περιορίζω τους αντίπαλους ψηλούς και να δίνω πλεονέκτημα στην ομάδα. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο γιατί όλοι τους είναι πολύ καλοί παίκτες. Με τον Σίνγκλετον ειδικά βρεθήκαμε αρκετές φορές αντιμέτωποι πέρυσι όσο έπαιζε στην Λοκομοτίβ και περιμένω άλλη μια μεγάλη μάχη. Θα κάνω τα πάντα όπως και οι συμπαίκτες μου για να βγούμε νικητές».

-Από αυτά που έχεις δει και γνωρίζεις για τον Παναθηναϊκό, τον θεωρείς ικανό να φτάσει ως το Final-4 και να διεκδικήσει το τρόπαιο που κερδίσατε πέρυσι στο Βερολίνο;

«Δίχως αμφιβολία ο Παναθηναϊκός είναι μια πολύ καλή και ανταγωνιστική ομάδα. Εχει σημαντική ιστορία κι έχει από την πλευρά του υψηλούς στόχους, ενώ συγκαταλέγεται στις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Ομως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ειδικά φέτος τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους και υπάρχουν μικρές διαφορές. Με 1-2 νίκες βρίσκεσαι ψηλά, κοντά στην κορυφή και με 1-2 ήττες αντίστοιχα μπορεί να βρεθείς πιο χαμηλά στην κατάταξη. Ο Παναθηναϊκός είναι πολύ δυνατός, με εξαιρετικούς παίκτες και μπορεί να πετύχει πολλά».

-Με έναν εκ των «πράσινων» ήσουν συμπαίκτης στην Χίμκι και συγκεκριμένα με τον Κέι Σι Ρίβερς τη σεζόν 2012/2013. Πώς περιμένεις την αναμέτρησή σας, αλλά και πώς βλέπεις αυτά που κάνει φέτος στον Παναθηναϊκό;

«Ο Κέι Σι είναι ένας σπουδαίος παίκτης. Είμαι περήφανος που ήμασταν συμπαίκτες. Και τότε ήταν εξαιρετικός στην Χίμκι, με πολύ καλό σουτ, ηγετικές ικανότητες, αλλά και καλός αμυντικός. Αυτά τα χαρακτηριστικά τα είχε σε όλη την πορεία του και πριν τον Παναθηναϊκό. Οσο ήταν στη Ρεάλ είχε κάνει κάποια πολύ μεγάλα παιχνίδια και μην ξεχνάμε πως είχε βάλει πολύ σημαντικά σουτ στον τελικό του 2015 όπου η Ρεάλ πήρε τον τίτλο. Είναι εξαιρετικός παίκτης, αλλά και σπουδαίος τύπος στα αποδυτήρια».

-Στην ΤΣΣΚΑ έχεις την ευτυχία να έχεις συμπαίκτες δύο εκ των κορυφαίων γκαρντ της Ευρώπης, τον Μίλος Τεόντοσιτς και το Νάντο Ντε Κολό. Πόσο... εύκολη κάνουν τη ζωή σου στο παρκέ, όπως και όλης της ομάδας με την κλάση τους;

«Δίχως αμφιβολία είναι σπουδαίοι και οι δύο. Η ομάδα στηρίζει πολλά πάνω τους κι εμείς προσπαθούμε να τους βοηθούμε ώστε κι αυτοί να μας βοηθήσουν στο πλαίσιο της ομαδικής δουλειάς. Είναι εξαιρετικοί τόσο δημιουργικά, όσο και εκτελεστικά και έχουν την ικανότητα να δημιουργούν χώρο και να πασάρουν την κατάλληλη στιγμή ή να εκτελέσουν, ενώ μας βοηθούν να σκοράρουμε πολύ πιο εύκολα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα είναι σαν... προπονητές στο παρκέ που μπορούν να μας δείξουν τι θέλουν να κάνουμε ώστε το σύστημα να δουλέψει σωστά».

-Πώς βλέπεις την συνεργασία σου φέτος με τον Δημήτρη Ιτούδη; Ποια άποψη έχεις σχηματίσει για τον Ελληνα προπονητή της ΤΣΣΚΑ;

«Είναι εξαιρετικός προπονητής, αλλά και ως άνθρωπος. Κάθε μέρα στην προπόνηση, αλλά και σε μια απλή κουβέντα που κάνεις μαζί του μπορείς να μάθεις πράγματα. Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι η προσοχή που δίνει σε κάθε μικρή λεπτομέρεια. Κάτι που για πολλούς είναι ασήμαντο, γι' αυτόν έχει ιδιαίτερη σημασία ώστε όλα να κυλήσουν ρολόι. Αυτό είναι το κλειδί γι' αυτόν, οι καθημερινές λεπτομέρειες που μπορούν να βελτιώσουν την ομάδα».

-Μέσα σε λίγες λέξεις μπορείς να περιγράψεις ποια στοιχεία χρειάζεται η ΤΣΣΚΑ ώστε να επαναλάβει τον περσινό της θρίαμβο και να κατακτήσει ξανά την Euroleague;

«Το κλειδί για εμάς είναι να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις στο παρκέ την σωστή στιγμή. Μπορεί κάποιοι να μας δίνουν το ρόλο του φαβορί, αλλά ακόμα υπάρχει πολύς δρόμος για όλους. Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα δύσκολα για όλες τις ομάδες, με τα πλέι οφ. Ως ομάδα πρέπει να βελτιωθούμε αμυντικά και επιθετικά και να μην έχουμε προβλήματα με τραυματισμούς. Παίζοντας σκληρά στην άμυνα και συγκεντρωμένα, σε συνδυασμό με την απαιτούμενη ενέργεια, θα είμαστε στον σωστό δρόμο. Φυσικά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε κανέναν».

Ογκουστίν στο SDNA: «Πολύ δύσκολο το ΟΑΚΑ, σπουδαίοι Ιτούδης και Ρίβερς»