MENU

Σε αντιπαραβολή με τη ρήση του Καμύ που παραδεχόταν πως ότι έμαθε για την ηθική του το έμαθε το ποδόσφαιρο, δεν είναι λίγες οι στιγμές που «ο σοβαρός αθλητισμός δεν έχει να κάνει τίποτε με το «ευ αγωνίζεσθαι». Είναι γεμάτος μίσος, ζήλια, καυχησιολογία, άγνοια όλων των κανόνων και σαδιστική ευχαρίστηση στην παρακολούθηση βίας. Με άλλα λόγια, είναι πόλεμος χωρίς πυροβολισμούς», όπως λέει ο Βρετανός συγγραφέας George Orwell.

Η ρήση του δεν καλύπτει φυσικά ολόκληρο το φάσμα του ποδοσφαίρου ή γένει του αθλητισμού, διαβάζοντας ωστόσο κανείς το παρόν άρθρο θα έλεγε ότι ο γνωστός συγγραφέας προσέγγισε την ποδοσφαιρική πραγματικότητα σχεδόν σε απόλυτο βαθμό.

Σαν σήμερα το 2001 έλαβε χώρα ένα από τα πιο «δολοφονικά» μαρκαρίσματα στην ιστορία του αθλήματος. Ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ρόι Κιν τα είχε... φυλαγμένα στον Αλφ Ινγκ Χάλαντ της Μάντσεστερ Σίτι.

Οι απαρχές του μίσους των δύο παικτών βρίσκονται πίσω στον Σεπτέμβριο του 1997 όταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε υποστεί ήττα με 1-0 από την Λιντς στο «Ellad Road». Ο Ρόι Κιν σε προσπάθειά του να κάνει φάουλ στον Χάλαντ υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού. Όση ώρα ο άσος των «κόκκινων διαβόλων» ήταν στο έδαφος σφαδάζοντας από τους πόνους, ο Χάλαντ πήγε από πάνω του και του άσκησε κριτική για το φάουλ, υποστηρίζοντας παράλληλα στον διαιτητή ότι έκανε «θέατρο».

Ο Χάλαντ πήρε κίτρινη κάρτα και ο Ρόι Κιν αποχώρησε με φορείο από τον αγωνιστικό χώρο μένοντας για περίπου ένα χρόνο εκτός αγωνιστικής δράσης.

Ο Ιρλανδός δεν ξέχασε ποτέ τον τραυματισμό εκείνο που του στέρησε το ποδόσφαιρο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι άνθρωποι είναι εξάλλου πολύ πιο πρόθυμοι να ανταποδώσουν το κακό παρά το καλό αφού η ευγνωμοσύνη είναι βάρος, ενώ η εκδίκηση είναι ευχαρίστηση.

Σαν σήμερα λοιπόν, στις 21 Απριλίου του 2001 η μοίρα έφερε τους δύο παίκτες ξανά αντίπαλους. Ο Χάλαντ πλέον αγωνιζόταν με τα χρώματα της μισητής συμπολίτισσας, Μάντσεστερ Σίτι. Σε ένα ντέρμπι, λοιπόν, του Μάντσεστερ στο «Όλντ Τράφορντ» ο Ρόι Κιν κάνει ένα πολύ δυνατό μαρκάρισμα στον Χάλαντ.

«Είμαι χαρούμενος που το πόδι μου δεν ήταν στο έδαφος διαφορετικά θα μου είχε κάνει μεγάλη ζημιά...» εξομολογείται το θύμα.

Ο Κιν τιμωρήθηκε με τρεις αγωνιστικές και χρηματικό πρόστιμο αρκετών χιλιάδων λιρών. Κάποια χρόνια αργότερα ωστόσο, στην αυτοβιογραφία του, ομολόγησε ότι το συγκεκριμένο φάουλ δεν ήταν στο πλαίσιο του αγώνα ή κακός υπολογισμός μα προκαθορισμένη πράξη εκδίκησης. Έπειτα από αυτή την ομολογία του επιβλήθηκαν επιπλέον 5 αγωνιστικές και νέο πρόστιμο για δυσφήμηση του αθλήματος.

Το κάθε άλλο παρά «τρυφερό ενσταντανέ» των δύο παικτών μνημονεύεται ακόμα και σήμερα ως μια από τις πιο σκληρές σκηνές στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

21 Απριλίου του 2009 αυτή τη φορά σε μια αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με την Χετάφε ο ... αξιαγάπητος όλων Πέπε έχοντας ήδη κάνει φάουλ στον Χαβιέρ Κασκέρο και ενώ ο άσος της Χετάφε ήταν στο έδαφος κλωτσάει δύο φορές τον αντίπαλό του. Χρειάστηκε τότε η επέμβαση του Ίκερ Κασίγιας για να απομακρυνθεί...μαινόμενος από τον αγωνιστικό χώρο έχοντας φυσικά αντικρίσει κόκκινη κάρτα.

Ο Πορτογάλος σέντερ μπακ φέρει δικαίως το «παράσημο» ενός από τους πιο αντιπαθείς ποδοσφαιριστές στον πλανήτη παρότι μετά τη λήξη τη αναμέτρησης εμφανίστηκε μετανιωμένος καθώς η πράξη του δεν έχει απολύτως καμία λογική εξήγηση. Η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία τον τιμώρησε με ποινή αποκλεισμού 10 αγωνιστικών.

Με αφορμή τα συγκεκριμένα περιστατικά σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο σκληρά μαρκαρίσματα στην ιστορία του αθλήματος. Τονίζοντας ότι στα βίντεο υπάρχουν πολύ σκληρές εικόνες.

Το αντιαθλητικό μαρκάρισμα Στεπανένκο στο κεφάλι του Μπορντιγιάν

1) Σε μια αναμέτρηση στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ της Βραζιλίας, η Ουκρανία φιλοξενούσε την Μολδαβία. Βρισκόμαστε στις 26 Μαρτίου του 2013. Ο Τάρας Στεπανένκο, ποδοσφαιριστής της Σαχτάρ Ντόνετσκ έστρεψε όλα τα βλέμματα του ποδοσφαιρικού κόσμου πάνω του , όχι για τις απίστευτες ενέργειες του στο γρασίδι μα για το αντιαθλητικό μαρκάρισμα (με τα δύο πόδια) στο κεφάλι του Βιτάλι Μπορντιγιάν.

http://www.youtube.com/embed/UIZlfRav3GA?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Το σκληρό τάκλιν του Τέιλορ στον Εντουάρντο Ντα Σίλβα

2) Μπέρμιγχαμ και Άρσεναλ αναμετρούνται στις 23 Φεβρουαρίου του 2008. Όλοι περίμεναν ότι θα είναι ένας αγώνας που θα χαθεί σύντομα από τη μνήμη των φιλάθλων. Έμελλε όμως να φωλιάσει άγρια μέσα της. Δυστυχώς όχι για κάποιον αμιγώς αθλητικό λόγο. Ο Μάρτιν Τέιλορ της Μπέρμιγχαμ έκανε ένα πολύ σκληρό τάκλιν πάνω στον Εντουάρντο Ντα Σίλβα με αποτέλεσμα να σπάσει το αριστερό πόδι του άσου της Άρσεναλ. Ο Βραζιλιάνος υποβλήθηκε άμεσα σε χειρουργική επέμβαση. Ο παίκτης της Μπέρμιγχαμ επισκέφτηκε τον Εντουάρντο στο νοσοκομείο και του ζήτησε συγγνώμη. Ένα χρόνο αργότερα (τον Φλεβάρη του 2009) ο παίκτης επανήλθε στη δράση αφήνοντας πίσω το τραγικό αυτό συμβάν που παραλίγο να τον αφήσει μέχρι παράλυτο. .

http://www.youtube.com/embed/5fo6vyFfIdo?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Όταν μπήκε φρένο στα όνειρα του Άαρον Ράμσι

3) O Αλσατός τεχνικός της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ, βρέθηκε θεατής σε ακόμα έναν αποτρόπαιο τραυματισμό παίκτη του (μετά τον Εντουάρντο). Ο λόγος για τον τραυματισμό του Άαρον Ράμσι. Ο νεαρός άσος ήρθε στο Λονδίνο και τους «κανονιέρηδες» όλο όνειρα και υψηλές προοπτικές τα οποία σκοτείνιασαν όταν σε έναν αγώνα με την Στόουκ Σίτι, τον Φλεβάρη του 2010, Ράιαν Σόκρος,του έκανε ένα δολοφονικό μαρκάρισμα που τον κράτησε εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου ένα χρόνο.

Η «καρμική» σχέση του Σισέ με τους σοβαρούς τραυματισμούς

4) Γνωστός άτυχος του αθλήματος, ο γνώριμος στο ελληνικό φίλαθλο κοινό Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος πρώην άσος του Παναθηναϊκού, έχοντας ήδη υποστεί πολύ σοβαρό τραυματισμό τον Οκτώβριο του 2004 φορώντας τη φανέλα της Λίβερπουλ, βρέθηκε αντιμέτωπος με την κακή του τύχη ακόμα μια φορά σε φιλικό αγώνα της Γαλλίας με την Κίνα στο πλαίσιο προετοιμασίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Ο Σισέ δέχτηκε ένα τάκλιν από τον αρχηγό της Κίνας.Το πόδι του γύρισε ολόκληρο σε ένα θέαμα που σε ανατριχιάζει. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πως ο πολύπαθος άσος πάλεψε και επανήλθε μετά από αυτά που βρήκε στο δρόμο του συνεχίζοντας την καριέρα του στις Μαρσέιγ,Σάντερλαντ, Λάτσιο, Παναθηναϊκό κ.λ.π

Ο Νάιζελ Ντε Γιονγκ σε μαρκάρισμα... θάνατο πάνω στον Τσάμπι Αλόνσο

5) Ακόμα και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010, μεταξύ Ολλανδίας και Ισπανίας, έλαβαν χώρα σκηνές που δεν προάγουν το όμορφο πρόσωπο του ποδοσφαίρου. Ο Νάιτζελ Ντε Γιονγκ προέβη σε ένα άκρως αντιαθλητικό μαρκάρισμα πάνω στον Τσάμπι Αλόνσο με τον Χάουαρντ Γουέμπ, διαιτητή της αναμέτρηση ,να μην δείχνει ούτε καν κάρτα τη στιγμή που ο Ολλανδός μάλλον δεν θα έπρεπε να ξαναπαίξει μπάλα...

Η «απάνθρωπη μάχη» του Βασιλέφσκι

6) Ο μεσοεπιθετικός της Σταντάρ ,Άξελ Βίτσελ, έκανε ένα δολοφονικό μαρκάρισμα πάνω στον αστράγαλο του Μάρτσιν Βασιλέφσκι στο 25ο λεπτό της αναμέτρησης των δύο ομάδων τον Αύγουστο του 2009, μαρκάρισμα που κράτησε τον τελευταίο έξω για 9 μήνες.

Ο Βίτσελ φυσικά τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 8 αγωνιστικών και ο Βασιλέφσκι μνημονεύεται από τους οπαδούς της Άντερλεχτ ως ένας παίκτης που κλήθηκε «να δώσει μια απάνθρωπη μάχη».

Όταν η «μαγεία» χάθηκε για λίγο

7) Ελλάδα 1999. Ο Ολυμπιακός έχει στις τάξεις του τον Ζιοβάνι Σίλβα Ντ' Ολιβέιρα και το ελληνικό πρωτάθλημα την τύχη να δει λίγη βραζιλιάνικη μαγεία. Οι πρώτοι μήνες του «μάγου» των Πειραιωτών κι ενός εκ των καλύτερων ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν ποτέ σε ελληνικά γήπεδα, ήταν φοβεροί. Αντίστοιχοι του ταλέντου του Βραζιλιάνου άσου.Μέχρι που έρχεται εκείνο το ματς απέναντι στον Ηρακλή στο «Καυτανζόγλειο» και το μαρκάρισμα του Λάζαρου Σέμου. Ο τελευταίος έκλεισε τα πόδια του Βραζιλιάνου σε μια προσπάθεια να τον αναχαιτίσει. Ο Ζιοβάνι έπαθε ρήξη χιαστού που του στέρησε το ποδόσφαιρο για μισό χρόνο. Ο παίκτης του γηραιού επισκέφθηκε πάντως στο νοσοκομείο το Ζιοβάνι ζητώντας του συγγνώμη.

Ο χασάπης του Μπιλμπάο ενάντια στον Μαραντόνα

8) Πηγαίνοντας πιο πίσω στο χρόνο, όταν το ποδόσφαιρο ήταν μάλλον πιο...«αλήτικο» ακόμα και πιο σκληρό δε μπορούμε να μην αναφέρουμε το μαρκάρισμα του «χασάπη του Μπιλμπάο» στον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο «Ντιεγκίτο» φόρεσε τη φανέλα της Μπαρτσελόνα μόλις δύο χρόνια και τον Σεπτέμβριο του 1983 σε ένα ματς πρωταθλήματος κόντρα στη Μπιλμπάο δέχτηκε ένα από τα πιο σκληρά μαρκαρίσματα στην ιστορία του αθλήματος από τον σέντερ μπακ, Άντονι Γκοϊγκοϊτσέα που κόντεψε να του δώσει.... τα πόδια στο χέρι. Ο Αργεντινός ήταν ασταμάτητος.Οι αντίπαλοι του για να τον σταματήσουν συνεχώς έκανα βίαια μαρκαρίσματα. Ο "Πίμπε Ντ'Όρο" πήγε στο νοσοκομείο με ρήξη χιαστού και σπασμένο αστράγαλο.

Ο Γκοϊγκοϊτσέα, είδε μόνο κίτρινη κάρτα αλλά πειθαρχική επιτροπή της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας χρησιμοποίησε το βίντεο από τον αγώνα και τον τιμώρησε με 7 αγωνιστικές αποκλεισμό. Λίγους μήνες αργότερα ο Γκοϊγκοϊοτσέα έκανε ξανά ένα σκληρό μαρκάρισμα στον Μαραντόνα κατά τη διάρκεια του τελικού του Copa del Rey του 1984.

Ο «άξεστος» Σουμάχερ

9) Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1982, στα ημιτελικά του Μουντιάλ αναμετρήθηκαν Γαλλία - Γερμανία. Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός αφού η κανονική διάρκεια βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 1-1, η παράταση 3-3 και εν τέλει έφτασε στα πέναλτι με τους Γερμανούς να επικρατούν με 5-4 .

Ωστόσο, οι Πατρίκ Μπατιστόν και Χάραλντ Σουμάχερ ήταν απόλυτοι (και τραγικοί) πρωταγωνιστές. Ο Μπατιστόν μπήκε στο ματς στο 50' και δέκα λεπτά αργότερα σε μια ευκαιρία να σκοράρει για την ομάδα του (Γαλλία) δέχτηκε ένα πολύ άσχημο μαρκάρισμα από τον Σουμάχερ ο οποίος σε μια έξοδο και στην προσπάθεια να του κλείσει το οπτικό πεδίο χτύπησε σοβαρά τον άτυχο άσο των «Τρικολόρε». Από τη σύγκρουση αυτή ο Μπατιστόν διακομίστηκε στο νοσοκομείο με δύο σπασμένα δόντια και τρία ραγισμένα πλευρά. Ο Σουμάχερ συνέχισε κανονικά στο ματς δηλώνοντας μάλιστα αργότερα, «Εάν το πρόβλημα είναι τα τρία σπασμένα δόντια θα πληρώσω για τα σφραγίσματα».

Ο αποτρόπαιος τραυματισμός Λίνεν

10) Την δεκάδα αυτή συμπληρώνει ο τραυματισμό του Έβαλντ Λίνεν, (γνωστός στο ελληνικό κοινό από το προπονητικό του πέρασμα σε Πανιώνιο, Ολυμπιακό και ΑΕΚ) στη δεύτερη αγωνιστική της σεζόν 1981-82 του γερμανικού πρωταθλήματος. Η Βέρντερ Βρέμης φιλοξενούσε την Αρμίνια Μπίλεφελντ. Ο Νόρμπερτ Σίγκμαν, της Βέρντερ σε προσπάθεια να σταματήσει τον Έβαλντ Λίνεν της Μπίλεφελντ κάρφωσε με τις τάπες του παπουτσιού του τον μηρό του αντιπάλου του. Η πληγή ήταν τόσο βαθιά που φάνηκαν μέχρι τα οστά του ποδιού του άτυχου Λίνεν. Προπονητής της Βέρντερ τότε, ο Ότο Ρεχάγκελ, τον οποίο κατηγόρησε ο Λίνεν ότι ενθάρρυνε τους παίκτες του να παίξουν σκληρά κάτι που ο «θύτης» αρνήθηκε στη συνέχεια.

Σαν σήμερα δύο από τα πιο βίαια μαρκαρίσματα στο χώρο του ποδοσφαίρου (vids)