MENU

Τον Ιούλιο του 1820 από τον σουλτάνο κηρύσσεται φιρμανλής, δηλαδή αντάρτης και αποστάτης ο στρατιωτικός και πολιτικός διοικητής της Ελλάδος. Ο περιβόητος Αλή Πασάς, που καλείται να σπεύσει στην Κωνσταντινούπολη να προσκυνήσει, να φιλήσει τα πόδια του σουλτάνου. Διορία 40 ημέρες.

Επόμενο ήταν μην πάει στην Πόλη ο Αλβανός και να περιμένει στα Γιάννενα, στην έδρα του, να τον κτυπήσουν τα σουλτανικά στρατεύματα. Ο τουρκικός στόλος στο μεταξύ κατέφθασε από το στενό της Κέρκυρας, απέκλεισε τον Αλή και αμέσως ο Τούρκος ναύαρχος άρχισε νταραβέρι με τους Σουλιώτες. Σας τάζω το Σούλι, να επιστρέψετε ελεύθερα στην πατρίδα σας, αρκεί να πολεμήσετε μαζύ μου το κάθαρμα τον Αλή. Σύμφωνοι, είπε ο φύλαρχος των Σουλιωτών, ο Μάρκος Μπότσαρης.

Φοβερό σκηνικό, ε; Τούρκοι εναντίον Τούρκων, δηλαδή των δυνάμεων του Αλή. Έλληνες, δηλαδή Σουλιώτες, στο πλευρό των Τούρκων.

Οι Τούρκοι δεν σεβάστηκαν τη συμφωνία με τους Σουλιώτες, την έκαναν γυριστή. Τότε οι Σουλιώτες την κάνουν κι αυτοί γυριστή, κτυπάνε την πόρτα του Αλή. Ερχόμαστε μαζύ σου, αν μας δώσεις αυτά που μας υποσχέθηκε ο εκπρόσωπος του σουλτάνου, συν 200.000 γρόσια. Για τη μπέσα, δώσε μας να κρατάμε ένα από τα εγγόνια σου κι εμείς σου στέλνουμε έξι δικούς μας. Η συμφωνία υπογράφτηκε σα σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, το 1820.

Αρχίζουν οι Σουλιώτες να ενοχλούν τον στρατό του σουλτάνου, για πάρτη τους αλλά και για λογαριασμό του Αλή Πασά, του μέχρι χθες αιώνιου διώκτη τους. Το πιο μεγάλο όνειρο του Αλή Πασά ήταν να ξεπαστρέψει τους Σουλιώτες, όπως και πέτυχε να τους διώξει από τα χωριά τους.

Η συνέχεια. Οι σουλτανικοί επανέρχονται με νέες, καλύτερες προτάσεις στους Σουλιώτες. Ελάτε μαζύ μας, μην παίζετε με τον καταδικασμένο Αλή Πασά. Τι λένε, ρε; Εδώ έχει πέσει μπέσα! Αν αρνηθούν τη μπέσα τους οι Σουλιώτες είναι σα να αρνούνται την ύπαρξή τους. Στα χρόνια τους δεν δούλευαν τα χαρτιά και τα συμβόλαια, μόνο ο λόγος, η μπέσα.

Το σκηνικό έχει τρεις παίκτες. Σουλτανικοί, Σουλιώτες, Αλή Πασάς. Εμφανίζεται τέταρτος παίκτης, οι Φιλικοί. Ο Υψηλάντης στέλνει στο Σούλι τον Περραιβό, σύντροφο παληό των Σουλιωτών, που ξέρει τι σόι φάρα είναι αυτοι και ποιες οι ιδιαιτερότητές τους. Οι Σουλιώτες, για πάρτη τους, όχι για την Ελλάδα, ρε γαμώτο..., αποδέχονται τον παληό συμπολεμιστή τους Περραιβό και, μάλιστα, του δίνουν την αρχηγία στη συμμαχία τους με τον Αλή!!!

Σκηνικό. Ο Περραιβός, δηλαδή η Φιλική Εταιρεία, δηλαδή η Ελλάδα που ακόμα δεν έχει ξεσηκωθεί κατά του Αλή Πασά, γίνεται ένα με το κάθαρμα που τον αποκήρυξε ο σουλτάνος.

Η συνέχεια. Ο Αλβανός Σιλιχτάρ Μπότα πήρε πρέφα ότι κάτι βρωμάει. Ότι οι Σουλιώτες, οι σύμμαχοι τώρα, κάτι ύποπτο ετοιμάζουν με τους Φιλικούς και λιποτακτεί από τον Αλή Πασά και με 400 δικούς του την κάνει στον σουλτανικό Χουρσίτ. Ο Αλή Πασάς τα χρειάστηκε.

Κλείνω με το πιο απίθανο των απίθανων. Ο Περραιβός, μετά το φευγιό του Μπότα και βέβαια την εντολή Υψηλάντη έγραψε τούτο το απίστευτο γράμμα στον Αλή Πασά: “Επληροφορήθην τα ορθά και πατρικά σας φρονήματα δια το ελληνικόν έθνος. Όθεν κατά χρέος εγνωστοποίησα όλα ταύτα όπου ανήκει, δια να εξαλείψω πάσαν αμφιβολίαν από μερικούς και βεβαιώσω το προς το έθνος θερμόν ζήλο σας...”.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Πατριάρχης χωρίς ευαγγέλιο

Μπέσα για μπέσα,ρε...