MENU

Στο γήπεδο που το 2010 πήρε το «βάπτισμα του πυρός» σε αγώνα Super League, επιστρέφει σήμερα ο Χάρης Καλογερόπουλος, «γιορτάζοντας» παράλληλα το εκατοστό του παιχνίδι στις Εθνικές κατηγορίες, από το 2004 που σφύριξε για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική.

Γενικότερα, οι μέρες είναι ιδιαίτερες για τον αστυνομικό στο επάγγελμα, Αθηναίο ρέφερι: Χθες (Τρίτη 10/3) είχε γενέθλια και έκλεισε τα 32 του χρόνια. Την ίδια μέρα, δημοσιεύτηκε στον Τύπο η αναγγελία του γάμου του! Αν κάνει και μια καλή διαιτησία απόψε στο ΟΑΚΑ και σφυρίξει 50-50 ως οφείλει, οι μέρες που διανύουμε θα είναι ακόμα καλύτερες για εκείνον…

Η επιλογή του, βέβαια, από την ΚΕΔ, σηκώνει συζήτηση. Στο πρώτο ματς στο Καραϊσκάκη επελέγη ο Μάριος Λαμπρόπουλος, που έκανε μια κακή διαιτησία αντιμετωπίζοντας εχθρικά την ΑΕΚ. Για τη ρεβάνς αναμενόταν να επιλεγεί διεθνής διαιτητής. Μόνο που επελέγη ο πιο άπειρος, καθώς ο Καλογερόπουλος πήρε επίσημα το σήμα της FIFA μόλις τον Γενάρη του 2015 (στη θέση του Κάκου) και μέχρι στιγμής δεν έχει να επιδείξει τίποτα απολύτως σε διεθνές επίπεδο.

Οι επιλογές, πάντως, ήταν περιορισμένες: Κουκουλάκης, Σιδηρόπουλος και Τριτσώνης έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις την Πέμπτη 12/3, ο Παππάς είναι τιμωρημένος και απέμεναν μόνο οι Σπάθας, Γιάχος και Καλογερόπουλος…

Η εμπειρία σε ντέρμπι

Από μεγάλα ντέρμπι θα έλεγε κανείς ότι ο Αθηναίος ρέφερι έχει μικρή εμπειρία: Φέτος ήταν στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0, όπου άφησε με πολλά παράπονα τους «πράσινους», κυρίως για ένα χέρι του Πέτριτς στις καθυστερήσεις, που μόνο εκείνος είδε και θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό. Επίσης, πέρυσι είχε διευθύνει τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ (2-1), όπου απέβαλε τον Στοχ, αλλά όφειλε να πράξει το ίδιο και με τους Φουστέρ και Βαλντέζ, ωστόσο έκλεισε τα μάτια. Φυσικά και δεν τιμωρήθηκε…

Ο Καλογερόπουλος έκανε επίσης μία από τις χειρότερες διαιτησίες της χρονιάς με σωρεία λαθών (κυρίως σε βάρος των φιλοξενούμενων) στο φετινό Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ 3-0, ενώ τον θυμόμαστε και για το Παναθηναϊκός-Άρης 1-1 της περιόδου 2012-13, όπου δεν είχε δώσει πέναλτι στους «πράσινους» και τους έδωσε άλλο που δεν ήταν.

Η πορεία και το παρελθόν

Πριν γίνει διαιτητής, ο Χάρης Καλογερόπουλος είχε παίξει και ποδόσφαιρο. Από το 1994 έπαιζε στα τσικό του Εθνικού Ελληνορώσσων στα γήπεδα της ΕΠΣΑ όπου αποχώρησε το 2001 μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό στους χιαστούς.

Από τότε ξεκίνησε να ασχολείται με τη διαιτησία και το 2004 βρέθηκε για πρώτη φορά στη Γ’ Εθνική, όπου σφύριξε ως το 2007. Τότε ανήλθε στη Β’ Εθνική, όπου παρέμεινε ως το 2011. Το καλοκαίρι του ίδιου έτους συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στους πίνακες της Super League, ενώ έκανε το ντεμπούτο του στις 22 Οκτωβρίου 2011, στο ματς Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη 1-1.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχει διευθύνει 42 αγώνες της «μεγάλης» κατηγορίας, ενώ με το ΑΕΚ-Ολυμπιακός συμπληρώνει 100 ματς σε Α’, Β’, Γ’ Εθνική και Κύπελλο.

Το… από σπόντα ντεμπούτο με ΑΕΚ!

Μπορεί στους πίνακες της Super League να συμπεριλήφθη το καλοκαίρι του 2011, ωστόσο ο Καλογερόπουλος σφύριξε για πρώτη φορά αγώνα της «μεγάλης» κατηγορίας ενάμισι χρόνο νωρίτερα και μάλιστα στο ίδιο γήπεδο με το αποψινό, δηλαδή στο ΟΑΚΑ. Το περίεργο είναι ότι αυτό το ματς το σφύριξε… μισό!

Συγκεκριμένα, στις 6 Φεβρουαρίου 2010 ο Καλογερόπουλος είχε οριστεί ως τέταρτος διαιτητής στο παιχνίδι ΑΕΚ-Ξάνθη, καθώς τότε ορίζονταν δοκιμαστικά ως τέταρτοι κάποιοι διαιτητές της Football League που θεωρούνταν ταλέντα.

Πρώτος διαιτητής του αγώνα ήταν ο Μιχάλης Κουκουλάκης, ο οποίος στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου υπέστη θλάση. Στην ανάπαυλα (και με το σκορ στο 2-1 υπέρ της ΑΕΚ) κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει κι έτσι στο δεύτερο μέρος σφύριξε αναγκαστικά ως πρώτος διαιτητής ο Καλογερόπουλος. Το παιχνίδι έληξε 3-1.

Γενικότερα, ο Αθηναίος ρέφερι έχει σχεδόν μηδενική προϊστορία με την ΑΕΚ. Με εξαίρεση το… μισό ΑΕΚ-Ξάνθη, έχει διευθύνει στην καριέρα του μόνο το ΑΕΚ-Πανιώνιος 1-0 τη σεζόν 2012-13!

«Πετάει» ο Ολυμπιακός με τον Καλογερόπουλο!

Αντίθετα με την ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός έχει πλούσια προϊστορία με τον Καλογερόπουλο. Έχει διευθύνει 8 παιχνίδια των «ερυθρολεύκων» σε πρωτάθλημα και κύπελλο, αλλά τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει και τους 8 αγώνες του που έχει σφυρίξει ο εν λόγω διαιτητής και μάλιστα με τέρματα 23-4! Δηλαδή με τον Καλογερόπουλο, οι «ερυθρόλευκοι» πετυχαίνουν κατά μέσο όρο 2,9 γκολ ανά παιχνίδι!

Στα 8 αυτά ματς, ο 32χρονος ρέφερι έχει δώσει 3 πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού και κανένα σε βάρος του. Επίσης έχει δώσει 1 κόκκινη υπέρ του (με τον ΠΑΟΚ πέρσι για το Κύπελλο) και καμία σε βάρος του. Τέλος, έχει δείξει 15 κίτρινες κάρτες σε παίκτες του Ολυμπιακού και 28 στους αντιπάλους του!

Αναλυτικά οι αγώνες του Καλογερόπουλου με τον Ολυμπιακό:

2014-15:

Ολυμπιακός-Βέροια 3-0

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0

Λεβαδειακός-Ολυμπιακός 1-2

2013-14:

Ολυμπιακός-Ξάνθη 4-0

Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 2-0

Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1 (α’ ημιτελικός Κυπέλλου)

2012-13:

Ολυμπιακός-Βέροια 3-0

Ολυμπιακός-Πανθρακικός 6-2 (α’ ημιτελικός Κυπέλλου)

ΣΥΝΟΛΟ (σε 8 ματς): 8 νίκες του Ολυμπιακού, 23-4 τέρματα.

Η εμπλοκή του με τα «στημένα»

Ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος είναι ένας από τους διαιτητές που είχαν διωχθεί ποινικά για την υπόθεση των στημένων αγώνων που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2011. Η εμπλοκή του είχε να κάνει με μια τηλεφωνική συνομιλία του Γιώργου Τσακογιάννη με τον προπονητή Ηλία Φυντάνη, στην οποία ελέχθη πως ο Αθηναίος ρέφερι βοήθησε την Παναχαϊκή σε έναν αγώνα των Πατρινών στην Κόρινθο.

Πολλά πρόσωπα (μεταξύ των οποίων και ο Καλογερόπουλος) είχαν διωχθεί κατά περίπτωση για τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας με σκοπό την αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, παράνομο στοιχηματισμό και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα).

Σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης, η υπόθεση εκκρεμεί και αναμένεται το βούλευμα για το αν θα παραπεμφθεί σε δίκη ή θα απαλλαχθεί. Ωστόσο, ο ίδιος έχει ήδη μια απαλλακτική απόφαση στα χέρια του, προερχόμενη από την αθλητική δικαιοσύνη...

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2011 και μετά από μελέτη των στοιχείων, ο τότε ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Ανδρέας Φάκος, είχε εκδώσει διάταξη στην οποία ανέφερε: «Δεν συντρέχει νόμιμος λόγος γι’ άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του Χαράλαμπου Καλογερόπουλου, διαιτητή Β’ Εθνικής, διότι είναι πλέον βέβαιο ότι, στον κρίσιμο αγώνα της 13-03-2011 μεταξύ των ΠΑΕ Κόρινθος-Παναχαϊκή, άσκησε τα διαιτητικά του καθήκοντα τελείως αμερόληπτα και αντικειμενικά και παρά τις επιδιωχθείσες περί του αντιθέτου επιλήψιμες μεθοδεύσεις των Γ. Τσακογιάννη και Ι. Παπαδόπουλου. Η αφορώσα αυτόν υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί ως αβάσιμη κατ’ ουσίαν».

Το (s)DNA του Χάρη Καλογερόπουλου