MENU

Η ώρα της κυκλοφορίας του πρώτου σημαντικού smartphone της Huawei χωρίς τα Google Mobile Services ήρθε και μετά τους όποιους πειραματισμούς, η κινεζική εταιρεία δείχνει έτοιμη να μπει στην αγορά με τη δική της πρόταση. Μετά το γνωστό ban από τις ΗΠΑ, η Huawei κινήθηκε εντατικά ανά χώρα και έχει ετοιμάσει μια πληθώρα εφαρμογών που μπορεί να βρει ήδη κανείς στο ηλεκτρονικό της κατάστημα, το Huawei App Gallery. Πως είναι όμως τα πράγματα συνολικά για τη νέα ναυαρχίδα;

H συσκευασία περιλαμβάνει όλα τα κλασικά που έχουμε δει σε όλα τα ανάλογα smartphones της εταιρείας. Πέραν της συσκευής υπάρχει ένας ταχυφορτιστής 40W με καλώδιο USB Type-C, ακουστικά USB και μια διαφανής θήκη. Το βάρος της συσκευής είναι πάνω από 200 γραμμάρια και γίνεται άμεσα αντιληπτό σε οποιονδήποτε έχει χρησιμοποιήσει αρκετές συσκευές της κατηγορίας. Η οθόνη έχει κυρτό ξάκρισμα σε όλες τις πλευρές του και καλύπτει όλη την επιφάνεια, αφού τα περιθώρια δεξιά κι αριστερά είναι ελάχιστα. Μοναδικό σημείο που ξεφεύγει είναι η οριζόντια διάταξη των δύο καμερών που βρίσκονται στο επάνω και αριστερά τμήμα.

H ανάλυση της οθόνης είναι 2640x1200 pixels και οι επιδόσεις της στα της απεικόνισης σε video και φωτογραφία είναι εξαιρετικές. Το panel υποστηρίζει υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης απ’ ότι έχουμε συνηθίσει σε άλλες συσκευές και αγγίζει τα 90Hz, κάτι που θα φανεί στο πιο έμπειρο μάτι σχεδόν αμέσως. Για όσους θέλουν πάντως να βελτιώσουν τα της αυτονομίας, υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στα κλασικά 60Hz.

Στο εσωτερικό του Huawei P40 Pro βρίσκεται το Kirin 990 5G SoC, με βασικά χαρακτηριστικά το 5G modem και 8 πυρήνες, τα 8GB RAM και τα 256GB αποθηκευτικού χώρου. Στο κάτω μέρος βρίσκεται η θύρα υποδοχής των καρτών nano SIM και η συσκευή μπορεί να φιλοξενήσει είτε δύο τέτοιες κάρτες, είτε μία κάρτα nano SIM και μια nano Memory Card για να επεκτείνεται περαιτέρω τον αποθηκευτικό χώρο. Το πίσω μέρος είναι γυάλινο, ενώ κάτι παραπάνω από το 25% της επιφάνειάς του καλύπτεται από το module των τεσσάρων φακών και του LED Flash. 

Τι συμβαίνει όμως με τα του λειτουργικού; Η αλήθεια είναι πως οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες της Google λείπουν από τα πρώτα λεπτά από τον χρήστη και θα πρέπει να μάθει να ζει χωρίς αυτές. Το Huawei P40 Pro «τρέχει» Android 10 με EMUI 10.1 και από τα βασικά app shortcuts που θα μάθετε να χρησιμοποιείτε αν το αγοράσετε, είναι το App Gallery. Πρόκειται για το ιδιόκτητο App Store της κινεζικής εταιρείας που έρχεται με αρκετές ελληνικές εφαρμογές, έχοντας όμως και τρανταχτές απουσίες. Και αν εντοπίσαμε ένα πρόβλημα είναι πως στην κεντρική οθόνη της εφαρμογής δεν έρχονται καν οι βασικότερες ελληνικές, με αποτέλεσμα να νομίζει κανείς ότι δεν υπάρχουν καν. 

Για όσους πάντως θέλουν να περάσουν τα Google Mobile Services υπάρχουν δύο εναλλακτικές οδοί. Η πρώτη είναι με το Phone Clone, όπου τυπικά μεταφέρονται όλα τα apps που υπάρχουν εγκατεστημένα σε κάποιο άλλο Android smartphone. Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να υπάρχουν ενημερώσεις από το Google Play Store. Ο άλλος τρόπος είναι να περαστούν τα GMS με ένα hack και με τη βοήθεια της ελευθερίας που προσφέρει το λειτουργικό. Ένα σχετικό ελληνικό video μπορείτε να δείτε στη συνέχεια του άρθρου.

Ακόμη και μετά από αυτή τη διαδικασία πάντως κάποιες εφαρμογές δεν δούλεψαν στο 100% και σίγουρα θα πρέπει να πειραματιστείτε για να φέρετε τη συσκευή στα μέτρα σας. Παρόλα αυτά, είναι εμφανές από τις επενδύσεις της Huawei στα των εφαρμογών πως σύντομα θα αρχίσουν να έρχονται αρκετά νέα apps που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Έλληνες κάτοχοι smartphone. Και όλες αυτές οι υποχωρήσεις μπορούν να γίνουν και για έναν ακόμη λόγο: το Huawei P40 Pro είναι μακράν το καλύτερο smartphone που κυκλοφορεί για να τραβήξετε φωτογραφίες και vide. Κάτι που μαρτυρά και η πρόσφατη βράβευσή του από το DXOMark. 

Αν θέλαμε να ξεχωρίσουμε μερικά από τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους είναι η λήψεις τη νύχτα που είναι πιο φωτεινές από ποτέ και χωρίς την ενεργοποίηση του night mode, το πραγματικό bokeh effect και το video 4K 60fps με αυτόματη εστίαση. Σε ό,τι αφορά το θέμα του zoom, το Huawei P40 Pro προσφέρει 5x οπτικό zoom, 10xhybrid zoom και φτάνει και έως το 50x με ψηφιακό τρόπο.

Συνοψίζοντας, το Huawei P40 Pro αποδεικνύει πως ειδικά σε επίπεδο επιδόσεων και φωτογραφίας, η κινεζική εταιρεία δεν έχει απλά αντίπαλο. Ακόμη και με συσκευές που κινούνται στο ίδιο επίπεδο κόστους απόκτησης. Αν είστε από αυτούς που ψάχνονται και εγκαθιστούν εφαρμογές με πλάγιους τρόπους, δεν θα σας λείψει τίποτα. Αν είστε από αυτούς που χρησιμοποιείτε μόνο ό,τι προσφέρει επίσημα και μόνο ο κατασκευαστής, θα περιοριστείτε μεν, αλλά σίγουρα για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Το Huawei P40 Pro είναι μακράν ό,τι ποιοτικότερο μπορείτε να αποκτήσετε αυτή τη στιγμή. Και κλείνοντας, να υπενθυμίσουμε πως με κάθε προπαραγγελία μέχρι και τις 8 Απριλίου, αποκτάτε εντελώς δωρεάν ένα Huawei P30 Lite, αξίας €249.

 

Huawei P40 Pro: Η Κίνα αντεπιτίθεται
EVENTS