MENU

Είναι ο δεύτερος θεσμός στη χώρα. Το Κύπελλο. Προφανώς κι έχει χάσει την αίγλη του. Η αύξηση των αγώνων, η αύξηση των ντέρμπι στο πρωτάθλημα μέσω των πλέι οφ, έχουν σταδιακά υποβαθμίσει το Κύπελλο. Η «δίψα» και τα κέρδη που φέρνει το πρωτάθλημα, προφανώς δίνουν εκεί το τεράστιο ενδιαφέρον. 

Παράλληλα, είναι οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα κέρδη αυτών στο ποδόσφαιρο, αλλά και οι πολλοί αγώνες στη Euroleague-και όχι μόνο-στο μπάσκετ, που αφήνουν ακόμη μικρότερο χώρο ενασχόλησης του φιλάθλου με το Κύπελλο. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και ως παράδοση ή συνήθεια αν προτιμάτε, πάντα υπάρχει ενδιαφέρον για τον δεύτερο τίτλο στη χώρα. 

Εκεί ακριβώς, έρχονται οι Ομοσπονδίες να… ξενερώσουν ακόμη περισσότερο κόσμο και ομάδες αναφορικά με το Κύπελλο. Αντιμετωπίζοντάς το πλέον, ως… αναγκαίο κακό. Μια «καυτή πατάτα» που έχουν στα χέρια τους και απλά θέλουν όπως-όπως να το ολοκληρώσουν για να ηρεμήσουν. Αν αυτό θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο, με τους φιλάθλους να το χαίρονται, με τις ομάδες να το διασκεδάζουν, πραγματικά δεν έχει καμία σημασία γι’ αυτούς. Στοιχεία που πλέον είναι εμφανή. 

Διοργάνωση… νομάδων που αναζητούν έδρα κάθε τόσο, λογικές «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι» αναφορικά με την προσπάθεια ασφάλειας των σημαντικών αγώνων. Ειδικά από το σημείο που είναι ξεκάθαρα ευθύνη της ΕΠΟ και της ΕΟΚ, όχι των ομάδων. 

Δείτε μόνο τα φετινά. Ποδόσφαιρο με τελικό στο Βόλο, αλλά μόνο με μαθητές. Κάτι είναι κι αυτό γιατί πριν ένα χρόνο δεν επιτράπηκε ούτε σε αυτούς να δουν τον αγώνα. Στο μπάσκετ επιτρέπονται οι φίλαθλοι, τρόπος του λέγειν δηλαδή. Για να μπει κάποιος στο γήπεδο σε λίγο θα πρέπει να υπογράφει πως δεν υποστηρίζει κάποια ομάδα και θα προβλέπεται ποινή φυλάκισης σε ενδεχόμενο πανηγυρισμού. Κοντά είμαστε στο Final-8 που είναι σε εξέλιξη στο Ηράκλειο, μια και έχουν απαγορευτεί τα διακριτικά των ομάδων. Επειδή προφανώς τα κασκόλ κάνουν επεισόδια, όχι οι άνθρωποι. Ή για να το πάμε ακόμη παραπέρα, όσοι κάνουν επεισόδια φορούν διακριτικά και δεν είναι ντυμένοι στα μαύρα σα στρατός. 

Μένουμε στο μπάσκετ, γιατί εκεί υπάρχει κι άλλο πρόβλημα. Το format της διοργάνωσης, η οποία μοιάζει πλέον με… ορισμό για να πηγαίνουν τελικό οι αιώνιοι. Εκ των πραγμάτων αυτοί είναι τα φαβορί κάθε χρόνο, απλά δεν είναι αναγκαίο να… ωθείται το πράγμα προς τα εκεί. Για παράδειγμα μέσω του Final-8. 

Σκεφτείτε απλά να είχαμε τα ίδια ακριβώς ζευγάρια, αλλά με μονά παιχνίδια στις έδρες των θεωρητικά «μικρότερων» ή πιο αδύναμων. Να έπρεπε δηλαδή ο Παναθηναϊκός να παίξει νοκ-άουτ στα Λιόσια και μετά να πάει Αλεξάνδρειο πριν τον τελικό. Να έπρεπε ο Ολυμπιακός να πάει στο Περιστέρι και μετά στην Πάτρα. 

Τα τελευταία χρόνια απλά να θυμίσουμε πως μία απ’ τις πιο επιτυχημένες διοργανώσεις σε επίπεδο ενδιαφέροντος στον τελικό, ήταν εκείνη που δεν είχε αιώνιους στον τελικό! Το 2017 όταν ο Παναθηναϊκός έπαιξε σε νοκ άουτ και απέκλεισε τον Ολυμπιακό κι ο τελικός έγινε στο Αλεξάνδρειο με αντίπαλο τον Άρη. Μετά από πρόταση των Πράσινων μάλιστα κι όχι της ΕΟΚ, καθώς… έψαχναν γήπεδο για να διεξάγουν το μεγάλο ματς. 

Λύσεις σαφώς και υπάρχουν. Πρώτα απ’ όλα το απλό: Νοκ άουτ αναμετρήσεις στις έδρες των θεωρητικά πιο αδύναμων σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Τελικοί σε γήπεδα που θα έχουν οριστεί από την αρχή της σεζόν, χωρίς να μπορεί να μιλήσει κανείς. Είτε είναι ομάδες Αττικής, είτε Θεσσαλονίκης, είτε από επαρχία. 

Κίνητρα σε κόσμο που πραγματικά θέλει να παρακολουθήσει το ματς. Χωρίς να αποκλείεται κανείς και χωρίς να αισθάνονται οι φίλαθλοι πως πρέπει να είναι και υποχρεωμένοι που θα πληρώσουν εισιτήριο, θα πληρώσουν πιθανή μετακίνηση. Δεν είναι λύση ούτε οι μαθητές, ούτε διαδικασία παλιού ελληνικού δημοσίου με τη γραφειοκρατία του, απλά και μόνο για να έχεις δικαίωμα να δεις ένα ματς. 

Τόσο η ΕΠΟ, όσο και η ΕΟΚ, έχουν ένα θεσμό ουσιαστικά τόσο φανταχτερό και με σασπένς. Με τα καμώματά τους όσο περνάει ο καιρός τον μειώνουν. Είναι καιρός να… σπάσουν αυγά για να δώσουν λύσεις. Διαφορετικά ας το «κλείσουν το μαγαζί» πριν επέλθει η πλήρης απαξίωση. 

Άλλωστε εκεί οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια. Να γίνει το Κύπελλο Ελλάδος κάτι λιγότερο σημαντικό από ένα ματς πρωταθλήματος σε μια επαρχιακή έδρα για τους «μεγάλους». Τίτλος που θα χάσει εντελώς την αξία του και θα «σβήσει» στο χρόνο. 

Ή βρείτε λύσεις για να σταματήσει να είναι το Κύπελλο… φιάσκο, ή σταματήστε το αφού δεν μπορείτε. Διότι μέχρι στιγμής, έχει καταντήσει κάτι υποβαθμισμένο, με τον καθένα να κάνει μικροπολιτική και αντί να προσφέρεται ως ωραίο αθλητικό προϊόν στον φίλαθλο, έχει προσφερθεί τα τελευταία χρόνια για να πάρει μια διοργάνωση ο Αυγενάκης στο Ηράκλειο (μπάσκετ) και να κάνει πολιτική με τις αρνήσεις πόλεων για διεξαγωγή του περσινού τελικού, επειδή δεν είχε καλή σχέση με Μπαλτάκο για να πάει και το ποδόσφαιρο στο Ηράκλειο.  

Κύπελλο Ελλάδας: Βρείτε λύσεις αλλιώς καλύτερα σταματήστε το!